Защо хората с ТЕЛК чакат с часове прави пред кабинетите?

Омбудсманът за проверка от здравния министър
3 май 2023 14:04, Стела Стоянова
26
Защо хората с ТЕЛК чакат с часове прави пред кабинетите?
Снимка БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър д-р Асен Меджидиев да бъде извършена проверка на организацията на работа на комисиите и условията в чакалните на ТЕЛК в цялата страна. Тя иска проверка и за грубо и неетично отношение към хора с увреждания.

Повод за препоръката на омбудсмана са зачестили сигнали от пациенти за липсата на елементарни условия, като например столове и скамейки пред кабинетите на ТЕЛК- комисиите. При положение, че става дума за хора с увреждания, липсата на подобна елементарна грижа и нормално човешко отношение, при това в болнични заведения, са абсолютно неприемливи и недопустими, пише омбудсманът. Това е второ поред писмо на проф. Ковачева с подобна препоръка.

Повод за настоящето искане на обществения защитник този път е сигнал от Благоевград, в който се описва особено фрапиращ случай, поради което омбудсманът се обръща за проверка и до директора на РЗИ – Благоевград д-р Петър Иванов, както и до изпълнителния директор на „МБАЛ – Благоевград“ АД д-р Огнян Митев.

Сигналът е от гражданка, чийто син е бил принуден да чака прав и с часове, за да може да подаде документите си пред ТЕЛК, а след това се оказва, че не е било необходимо личното му присъствие.

Датата за явяване на 21-годишното момче пред комисията е определена за 28 април 2023 г. в 9.30 ч., но за да бъдат навреме, майката и синът й застават пред кабинета в 9.00 часа. Прд него вече има опашка от 20 чакащи, някои от които с дублирани часове. На място става ясно и че експертизите на пациентите с ортопедични, неврологични и психични заболявания ще бъдат проведени по различно време.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оядените "човеколюбци" мислят за хората, все пак са болни нуждаят се от чист въздух и за това ще стоят отвън под небето . А за да не заспят от безкрайното и дълго чакане ги държат прави и будни за да не пропуснат реда си. Всичко на този свят се връща в едно с лихвите! Не забравяйте!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поради същата причина, че останахме 5 милиона, защото сме скапана държава.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
аз лично пуснах жалба до началника на ТЕЛК за този случай,но нещата и тази година не са по-добри,номерца раздават,и пак далеч от кабинета,не вътре,да не ги изцапаме може би.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Телковата комисия Варна, се намира в ХЕИ Варна,нас ни изведоха извън сградата на ХЕИ ,на поляната,служителката приемаща документите се държа с нас хулигански грубо,хора с 100% деменции бяха унижавани още веднъж ,това 2021г.там столове няма,плочник и ливада.болни хора извън сградата,да не шумим.на поляната ,сякаш сме ***.
16
0
 
6
 
! Отговори
ИСТИНА преди 11 месеца
Защото сме американска колония и по зле ще става няма как в колонизираните страни да е по добре от страните колонизатори напр. в Канада чаках 13 часа в спешно имах рана която стана гнойна и започна да тупти и се притесних, че инфекцията ще се разпространи и ще се стигне до ампутация. В България миналата година се подхлъзнах от едно дърво и един отрязан клон ми се заби в крака, отидох в спешно седнах и доктора веднага мина като ме видя каза ей сега ще ти направим 3-4 шефа и след 5 минути ме прие.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защото си ко кошка с брошка.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чакат прави тези които имат крака,аз не стоя прав, другите да му мислят.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи, как постъпвам аз!? Поне 1 месец, преди да се явя за преосвидетелтване, не се къпя, пера, бръсна и подстригвам! Спя с едни дрехи, които имам от дядо си, когато е работил като кантонер! Имам жълт балтон от времето на Съедиението, чепици Австро - Унгарска марка, произведени 1863 година! Комисията обикновено не ме допуска до себе си и ми дава нужния %! Когато се прибера, провеждам пълна хигиенно - санитарно - човешка обработка, одеколон, вратовръзка, блясък и отивам на кафе!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо?,защото това е бЪЛГАРИЯ.
11
3
 
5
 
! Отговори
До max преди 11 месеца
Явно и ти си един от тия дето търсят облагите, сигурен съм че и ти си стоял на опашка за тях, та се засягаш нещо лично, все едно наистина там всичките стоящи са действително хора с увреждания, а не ментета с лъже епикризи, именно заради облагите, които хич не са малко! И знай едно, прекрасно знам какво е да си "сакат" и работодател да не иска да те вземе на работа! Само че днес теловете са пълни с ментета и за това е цялото "висене"там.
10
3
 
10
 
! Отговори
Бау преди 11 месеца
Защото са напълно здрави и електорат на 2 партии! Така, мошеници са с телкове, а наистина безпомщни хора са без такива, защото не е по силите и възмоностите им да спазят цялата корупционна, нехуманна процедура! Ако си успял да ходиш по лекари, да даваш регламентирано и нерегламентирано пари, да се сдобиеш с всички важни документи и печати, да висиш по опашки и те връщат 5-6 пъти, да да изпратиш документи по куриер или електронна поща и ти ги връщат 10 пъти, или не ти отоварят, и успееш-здрав си!
9
0
 
15
 
! Отговори
До защо толкова ТЕЛК преди 11 месеца
Повечето хора си представят хората с ТЕЛК като инвалиди в инвалидни колички. Всъщност реален ТЕЛК имат и много хора, които биха ги оприличили външно като напълно здрави. Кои са те и защо са толкова много ? Това са онкоболните! И не питайте защо имат ТЕЛК! 1-во защото има закон и второ - малко хора могат да си представят пред какви проблеми са поставени последните. А относно паркоместата за инвалиди - да те са само за трудно подвижни хора, евентуално и за техните придружители, ако ги придружават!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защото кабинетите са заети с онези от махалите, които даже не знаят какво им има, ама всички са с ТЕЛК. Онези са големи пиявици и пар.азити на гърба на обществото.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 3 предполагам,не затова,а защото тука БОЛЕН ЗДРАВ носи.Не е истина,колко са тъпите парчета в БГ.Знаеш ли ***,че в ЕС не чакаш на ТЕЛК,а ти се пращат просто документите,АКО има основание,И СЕ РЕШАВА ВЪПРОСА.Оснвен това,за ИНВАЛИДИ в Ес има НАВСЯКЪДЕ обособени места за работа...а НЕ както тука вие,патлижжжаните да давате рушвети и да карате СЛЕПИ мерцедеси,а БОЛНИТЕ да ги бъзикат...гейбери долни...
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Принципно ТЕЛК работи по документи и присъствието, на човека явяващ се пред ТЕЛК или негов представител, не е необходимо. Организацията на работа на ТЕЛК е отвратителна. Аз се явявах веднъж за продължаване на болничен и не повторих, въпреки че имах право на още два месеца болнични.
5
4
 
5
 
! Отговори
Офелия преди 11 месеца
Време е НАП да освидетелства.Който плаща,той да е арбитър.Омръзна ни да гледаме здрави да бягат,скачат,да берат маслини в Гърция и Испания.Слепи да шофират.Стига!Да,има болни хора,спор няма.Радикални мерки са нужни.И само НАП може да ги направи и да сложи край на фалша.
4
8
 
6
 
! Отговори
Хах преди 11 месеца
А защо има толкова много чакащи на ТЕЛК г-жо Ковачева? Веднъж като придружавах мой близък, един от чакащите каза " Абе то ако не беше да ми намалят данъците и да ползвам безплатни винетки, хич нямаше да им вися тука " Та ето ви един възможен отговор.
3
1
 
8
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
Да започнат с предоставяне на свестни помещения за комисиите!
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Големия въпрос е защо има толкова много ТЕЛК-ове и кой допусна тази гавра с истинските инвалиди и цялото общество?
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може би защото поне 90 процента от чакащите са напълно здрави ?