Кога ще дойде краят на постоянното явяване пред ТЕЛК?

Веска Събева: Постоянното явяване пред ТЕЛК е травма за родителя и за детето
10

Пенсионерите с трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, на които е определена чужда помощ, да имат право на добавка в размер на 75% от социалната пенсия за старост. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени чрез законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване.

"Новите промени в Кодекса за социално осигуряване означават, че се разширява кръгът на хората, които ще имат достъп до тази помощ. В повечето случаи в нашето законодателство подобни средства получават единствено хората, които са със степен на увреждане над 90 и се нуждаят от чужда помощ", заяви председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева в студиото на "България сутрин".

По думите на адвокат Георги Коев промените показват, че "когато има желание, може да се действа".

"Общоприет факт е, че има световна икономическа криза. Инфлацията у нас не може да бъде игнорирана. Хората в неравностойно положение изпадат във все по-затруднено материално положение, затова трябва да приветстваме началото на работата по този процес", коментира той.

Събева изтъкна, че ограничаването на броя на случаите, в които НЕЛК може да връща процедури за ново разглеждане от ТЕЛК, е чакана дълго.

"Едното връщане скъсява периода на обжалванията и произнасянето на медицинската експертиза. Друг хубав текст е, че комисията на ТЕЛК е задължена да спазва предписанията на НЕЛК. Често се получаваше те да бъдат игнорирани. Хората ходеха в един омагьосан кръг. Това продължаваше с години", подчерта тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според Събева медицинските специалисти вече не искат да участват в медицинските експертизи, защото "бяха заклеймени като хора, взимащи пари и оценяващи". "Липсват кадри и заплащането е унизително", настоя тя.

Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия припомни още, че за заболявания в развитие не се дава пожизнен срок на ТЕЛК. След приемането на новите изменения през месец януари обаче, в списъка с пожизнени срок вече се включват много повече заболявания, сред които епилепсията и психичните заболявания.

"Постоянното явяване пред ТЕЛК е травма за родителя и за детето. Подобриха се доста неща", смята Събева.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига с тези измислени инвалиди ,а лекарите ,които ги освидетелстват са за затвора .
7
0
 
0
 
! Отговори
До 7 преди 11 месеца
Това е само добавка към пенсията за инвалидност. Пенсията е % от мин. раб заплата, в зависимост от % на увреждането.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
75% от пенсията за старост е 185 лева... Някой да обясни как въпросния инвалид ще кара цял месец, като ще трябва да се купуват храна, медикаменти, да плаща такси за прегледи всеки път когато ще ходи на телк... да купува билети...
5
1
 
9
 
! Отговори
Офф преди 11 месеца
Виждал съм група от едри, здрави и натренирани младежи, етнос не коментирам, да чакат пред ТЕЛК комисия с еднакви по цвят папки и еднаква подредба на документи. Бяха доста весели и въобще не личеше нещо да им има. Коментираха че част от тях били на дискотека до сутринта и как изкарали
4
1
 
9
 
! Отговори
Срамота е на хора преди 11 месеца
с липсващи крайници да се намаля процента инвалидност.
3
0
 
14
 
! Отговори
само питам преди 11 месеца
А кога ще отнемате пенсиите на фалшивите хора с телкове . В Самоков 80% от ангалите са асматици ,а там въздухът е най чист !!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 1 - Има хора с лиспващи крайници, които се налага, да се явяват на тези комисии. Още по неприятно, когато трябва да отидеш (щях да ползвам думата ходиш, но буквално много хора НЕ МОГАТ) в друг град, в работно време, когато роднини и хора, които биха ти помогнали, са на работа и има риск, да ти се спре помощта. Видиш ли, може па да са ти поникнали краката отното! Може би ще наваксаш онези 17 години, които изтърва за пенсия, сега, когато си на 66 ... ОТВРАТИТЕЛНО Е!
1
0
 
15
 
! Отговори
Данп преди 11 месеца
Дано хората, които действително са болни да не бъдат измъчвани през 1-2г да се явяват за нещо вече констатирано, освен ако не е настъпило влошаване. Съвсем друг е въпроса кой и кога ще спре достъпа до инвалидни пенсии на псевдоинвалидите и кога ще ги подведат по отговорност и тях и лекарите издали официални документи с невярно съдържание /не лекарите в ТЕЛК а правилите иЗследвания и прегледи/? Има цели села с псевдоинвалиди от разни етноси. До кога?