1/4 от работниците в строителството без трудов договор

Тези без договор не могат да се възползват от застраховка "Трудова злополука"
18 яну 2023 16:03, Йоана Цонева
20
1/4 от работниците в строителството без трудов договор
Снимка: БГНЕС

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" извърши множество проверки на строителни обекти в цялата страна в периода 30.11.2022 г. - 15.12.2022 г., съобщават от агенцията.

Поводът бяха няколко трудови инцидента при работа в неукрепени изкопи и необезопасени шахти при изпълнение на проекти за изграждане, реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежи.

За двете седмици на кампанията инспекторите по труда са извършили 145 проверки в 105 обекта със 770 работници, полагащи труд на тях. Установени са 15 случая на работещи без трудов договор. Констатирани са и множество нарушения по отношение липсата на ограждения, сигнализация и осветяване на изкопите. Установени са и нарушения, свързани с неукрепването им.

Още по темата
По време на проверките 23 работници са заварени да полагат труд без задължителните лични предпазни средства. Издадени са 17 акта за спиране на необезопасени обекти и работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Съставени са 27 акта за установяване на административни нарушения на работодатели, допуснали нарушения на трудовото законодателство.

Главна инспекция по труда посочва строителството като един от най-рисковите сектори. През 2022 г. инспекторите са извършили 5585 проверки на строителни обекти. Установените нарушения са 29 112., от които 19 411 са свързани със здравословните и безопасни условия на труд. Случаите на работа без трудов договор в сектор "Строителство" са 808 бр., което е една четвърт от установените във всички икономически дейности 3398 бр.

От Инспекцията по труда съобщават, че липсата на трудов договор, както и съгласието за осигуряване на непълно работно време ограничава правата на работниците за социална закрила. Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка "Трудова злополука", както и да претендират за неизплатени възнаграждения, казват още от ГИТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главно самоуките индийци са такива. За да не изтърват социалните помощи. Но не само те. И други сезонни работници правят този номер.
12
0
 
17
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Сивата икономика се създава от калпавото законодателство. А начело на държавата е най-големия крадец /Пеевски/ и той казва на прокуратурата кого да обяви за виновен и кого за невинен. Който си плаща става невинен веднага. Така че пълна деградация и упадък последните 30-40 години.
11
0
 
13
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Самите депутати дето пишат законите не ги спазват, а какво остава за останалите? България не е държава ами цирк на ужасите!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-готиното в момента в БГ е ,че властимащите непрекъснато откриват топлата вода , колелото или пък се държат като ощипана мома , да пускат великия филм с великия Луи дьо Фюнес- "Ни чул , ни видяп" той ще поясни на заблудения ни народец какво всъщност става в татковината с провото , цените , свободата , заплатите ,сигурността , т.н парламентаризъм ..то тези работи има ли ги тука???????????
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви работници са тия неграмотни хамали, обслужващи чорбаджиите си от ГЕРБ и ДПС. Наемни ратаи, никакви работници не са. Повечето дори не знаят български.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 години беше така - пари на ръка и остатъка в Чекмеджето. Осигуровки - нигхт.
7
0
 
17
 
! Отговори
Гъзобетон преди 1 година
Договор имат само кранистите, състои се в това, че ако изпуснат нещо тежко върху общаците, фирмата и собственика не са виновни.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Вовата.Въпрос на време е разгрома на Украйна.Ако са умни бандеровците ще започнат мирни преговори ако искат да спасят кожата си.Ако ли не няма да получат нищо.Има една поговорка-който иска всичко накрая не получава нищо.
5
0
 
12
 
! Отговори
Димитър Пешев преди 1 година
Трудова злополука и работодателя на съд. Това е изхода
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подобни плyжeци в сивия сектор ненавиждам. А останалите 3/4 са уж на минимална, ама на ръка се взимат хиляди. Прочее- 90% от бачкерите без квалификация са така. И какво излиза? 200к души у нас (и особено ИТ сектора с петцифрените заплати) с нормални европейски доходи плащаме пенсии и заплати на лекари и учители. Разбира се, най-лесно е да се вдигне максималния праг и ние да плащаме като попове и плоския данък, срещу който не получаваме НИЩО насреща. Като човек с 2к плосък данък на месец.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и държавата пак липсва, нищо? Какво стана с онзи дето размаза французина и летеше с 179км и си имаше частна полицейска охрана? нещо бързо всички забравиха за него?
2
0
 
17
 
! Отговори
КЪВ ДОГОВОР... преди 1 година
..като 70% от тия работници са сбирка от кол и въже.....че и професии нямат!
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е така .Но голяма част от работещите са чуждоземни имена и са подръжници на ДПС и гласуват за тях