Българка се завърна след 11 успешни години във Виена, иска да работи тук

Върнаха ме хората, които създават стартъпи от България, споделя Ирина Обущарова
12 яну 2023 09:51, Красимир Ангелов
263

В "Завърналите се" Петя Кертикова ви среща с Ирина Обущарова - успешна българка, изпълнителен директор и съосновател на англоезична платформа за истории и новини за иновации и бизнес от Югоизточна Европа - The Recursive.

Преди да положи основите на компанията, Ирина живее и учи във Виена в продължение на цели 11 години.

"През 2006 г., веднага след като завърших езиковата гимназия в Пловдив, се качих на един автобус с 20 кг багаж и 3000 евро кредит от майка ми, и заминах за Виена", започна разказа си тя.

Ирина завършва "Журналистика и масови комуникации" във Виенския университет, като си намира работа още докато следва. Фокусира се върху стратегическата комуникация, а първата ѝ работа е в списание за мигранти. Част от задачите ѝ включват комуникация с екипа на бившия австрийски канцлер Себастиян Курц.

След това я канят в голяма PR агенция, пробва се и като предприемач. След десетилетие навън решава да се завърне у дома. В София полага основите на платформа за иновации, където предприемачите и позитивните бизнес новини са на фокус.

"Ние разказваме за успешни и иновативни предприемачи, които се занимават с технологии, които пробиват на световния пазар от България, Румъния, Гърция и региона", обясни Ирина Обущарова.

Проектът стартира през февруари 2021 г., като Ирина печели наградата "Предприемач на годината", но не в България, а в Румъния.

"Мен ме върнаха хората, които създават стартъпи от България; които създават бизнеси тук; които вярват, че ние можем да сме място на иновации. Този пример на мен ми повлия. Аз исках да съм част от това движение, тази промяна, за мен това беше сигнал за промяна", сподели Ирина.

Гледайте цялата ѝ история в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специален поздрав за Христев, Стойнев и цялата компания от баджанаци от юридическия факултет във СУ, дето и тая година нагласиха конкурсите за докторанти и вкараха наши хора на мястото на кадърните студенти. От такива като вас образованието е на това ниво.
198
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ни става ясно защо в България е зле . Зле е защото се е върнала само една успяла
197
1
 
10
 
! Отговори
Рв преди 1 година
Че то ако си работиш във Виена и имаш сравнително добър за страната доход, къв е проблема да си скачат до България всеки уикенд? Кви са тия драми..голяма емиграция голям зор. Че то е на един шнур място, ако съдиш по моя няма и толкова.
196
1
 
18
 
! Отговори
Away преди 1 година
Всеки сам си знае причините и избира къде да живее живота си. Много пъти парите не са фактор. Много хора се прбират обратно заради депресиращата самота и различен начин на живот, особено ако си сам без семейство навън. Не е лесен живота там. Бориш се с езикови бариери, друг манталитет, убийствена конкуренция защото си емигрант и най важното започваш от 0 защото няма на кой да разчиташ за нищо. Няма мой човек, твой човек. Говоря от 15г.опит зад граница. Всичко в живота има цена която плащаме.
195
3
 
8
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Ирина завършва "Журналистика и масови комуникации" във Виенския университет ... Ясно сороската мрежа за тях има работа, за продажниците работа и големи заплати, факт!Мрежата на Сорос като заплаха за националната сигурност. Мнения от 5 държави : https://youtube/watch?v=dqEgNUB0nF4
194
0
 
17
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
Успял е този, който те се прибира за да си прави зъбите в България!
193
0
 
14
 
! Отговори
Ран Бъзилек преди 1 година
който е хванал питомното на запад не се връща в кинефо - стара народна поговорка.
192
1
 
13
 
! Отговори
Аха..... преди 1 година
Заавърналата се ПРЕДИ 6 ГОДИНИ Иринка в предаването си прави РЕКЛАМА на "Англиезичната платформа" .... че сигурно нещо няма посещения и го е закъсала... Иначе защо ще правят предване за някой дето се е завърнал преди толколва време . НОВИ ЗАВЪРНАЛИ СЕ НЯМА ЛИ ?
191
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да стои по-далеч от шарлатаните в ПП.
190
5
 
2
 
! Отговори
Зиг преди 1 година
До Анонимен: Oще един коментира без да е изслушал интервюто... жената се е върнала 2017, се казва там. Изключително интелигентно звучи дамата...
189
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНОГО ДОБРЕ САНДАЛОВА ЩОМ 2022-2006 Е РАВНО НА 11 НАПРАВО СИ ГОТОВА ЗА СУПЕРСТАРТЪП. КОЙ ПИЛОН СИ ИЗБРА ?!!...
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 196 - Корупция и с години тъпкан народ, са ни най-големите проблеми.
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До QWERT - Имаш интересно хоби.
186
1
 
15
 
! Отговори
QWERT преди 1 година
Обещавам да прочета всички коментари довечера. Дразгите между българи в чубина и Бг. са по-смешни от София - Бг. Въобще не ме интерсува статията и кой, от къде се е върнал. Тук чета безценни мъдрости на неоценени интелектуални капацитети. Продължавайте с коментарите - Аристотел и Лао Дзъ изглеждат като ***.
185
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно голямо БРАВО!Успешните българи да се завръщат,за да тръгне напред хубавата ни държава.Друго спасение няма.
184
3
 
16
 
! Отговори
Ново-испанка преди 1 година
И аз, ако бях в нацискАвстрия, щях да се върна. Но избрах слънчева Испания. Буено, Бонито и Барато - добро, хубаво и евтино.
183
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всичките ми познати българи, живели в чужбина, се върнаха само 2 (две) семейства. Едното - веднага, защото замина с "розови очила". Другото - след много зор, колкото да доизбутат за паспорт и се прибраха веднага, защото не се реализираха на трудовия пазар. Та сега като чуя за "успяла завърнала се българка", имам едно на ум.
182
7
 
5
 
! Отговори
До поздрави от Англи преди 1 година
Много се лъжеш брато, тук има много какво да се прави. Например в строителство и ремонти - кинтите са съизмерими с тези в англия. Един добър майстор днес 150-200 паунда надник в беге не му мърдат.
181
0
 
5
 
! Отговори
Виена преди 1 година
Може да се качи на Каленберг и да вижда целия град, както е било в Пловдив...
180
3
 
8
 
! Отговори
Бг фен преди 1 година
До hahahТи какво си направил, за да повишиш интелигентността на българския народ и да имаш право да му се подиграваш?