БАБХ спря 122 кг опасни храни по време на празниците

18 865 кг свинско месо от Белгия е насочено за унищожаване
6 яну 2023 22:37, Анисия Иванова
11
БАБХ спря 122 кг опасни храни по време на празниците
Снимка: БАБХ

По време на официалните празници Коледа и Нова година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1658 извънредни проверки, извън текущия контрол, на обекти за търговия на едро и дребно с храни, предприятия за производство, заведения за обществено хранене, пазари и борси.

Празничните проверки обхванаха периода от 21.12.2022 г. до 02.01.2023 г. включително, като част от тях бяха извършени съвместно с представители на регионалните подразделения на МВР и Икономическа полиция към ОД на МВР, съобщиха от БАБХ.

Заради установени несъответствия са възбранени и насочени за унищожаване 122 кг храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност, без придружаващи документи, нерегламентирана търговия с храни в обект без регистрация, съгласно чл. 26 от Закона за храните.

Издадени са 15 акта за установяване на административно нарушение относно неспазване изискванията за етикетиране на храни от животински произход и без придружаващи документи, нерегламентирана търговия с храни в обект без регистрация, храни с неживотински произход с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, лоша хигиена на обекта и други.

Връчени са 41 предписания относно несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване, непълно водене на записите по системата за управление безопасността на храните, несъответствия в етикетирането на храните и неправилно съхранение на храни.

Издадени са 4 заповеди за спиране на цялата дейност на обекти.

Заради пътен инцидент на транспортно средство 18 865 кг свинско месо с произход Белгия е насочено за унищожаване към екарисаж в Шумен.

По време на коледните и новогодишните празници в БАБХ не са постъпвали сигнали и не са констатирани инциденти, свързани с консумацията на храни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ЦЯЛПТО НИ НЕЩАСТИЕ ЧЕ ЯДЕМ ОДПАДЪЦИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ИДВА ОТ ТОВА ЧЕ 240 ПРЕСТЪПНИЦИ КОВЪТ ВЕЧЕ 32Г. ЕДНИ ЗАКОНИ КОИТО СА КАТО ЛОКУМ.НАПРАВЕТЕ НЕГОДНИЦИ ЗАКОНИ КОИТО ЩЕ СА КАТЕГОРИЧНИ,КОИТО СЕ ОПИТА ДА ВНАСЯ И ПРОДАВА НЕКАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ,ДА ВИДИМ ТОГАВА КОИ ЩЕ ПОСМЕЕ ДА ГО ПРАВИ.
9
0
 
4
 
! Отговори
Реално преди 1 година
122 кг са торбите на некои пазаруващи в немските вериги през уикенда. Тва е смешно даже да се съобщава
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези корупционери от БАБХ, които практически не вършат никаква полезна работа, сега вдигат пушилка, колкото да ни замажат очите. Не може няколко човека да осигуряват качеството на храните. Цялата тази агенция трябва да се реформира, но както се твърди установените корупционни практики правят това невъзможно.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месото не е било достатъчно старо и токсично за нас и са го "отклонили".
6
0
 
8
 
! Отговори
БДС преди 1 година
Това сигурно е някаква подигравка, колко некадърници са на заплата в тази агенция?Само пеефски тежи два пъти повече.
5
0
 
4
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
БАБХ отговаря за безопасността на храните. За качеството никой не отговаря.Щом си оживял след консумация на дадена храна, значи храната е безопасна. :))
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
122 килограма или 122 грама?
3
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Салама народен полезен ли е или вреден :)))
2
0
 
9
 
! Отговори
Цък преди 1 година
Ако беше 122 тона щях да си помисля че живеем в нормална държава и имаме някакъв реален шанс .
1
0
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Хората не ги интересува какво ядат. По-интересни са новините и клюки за Лена, принц хари и тн. Качеството на стоките за БГ е по-ниско от това за Европа. Големите вериги накараха бг производителя или да фалира или да изнася за чужбина, ние сме си втора категория хора и това е. Затова поне нека заложим на знанието, знанието е сила, която никой не може да ти отнеме, бъдете образовани за всичко, включително и какво ядем, живота и кратък да е, нека е качествен