БПЦ почита паметта на Свети Силвестър, папа Римски

Този празник народът нарича Карамановден
2 яну 2023 08:32, Петя Славова
22
БПЦ почита паметта на Свети Силвестър, папа Римски
Снимка: БГНЕС

На втори януари Православната църква отбелязва паметта на Св. Силвестър, папа Римски. Той е заемал папския престол от 314 до 335 година.

Този празник народът нарича Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, предава БГНЕС.

Св. Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин.

В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър много обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. За повече от година негов скъп гост бил един източен епископ – Тимотей, който пристигнал в Рим да благовествува на езичниците, които били огромно болшинство в този международен град, а християните били около 200 000. Евангелският проповедник спечелил мнозина идолослужители за Христа и Църквата, но градският началник Тарквиний заловил епископ Тимотей и го затворил в тъмница. Три пъти го изтезавали с бич, за да се отрече от християнската си вяра и понеже останал непреклонен, той бил обезглавен.

Градоначалникът повикал Силвестър да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и смърт, ако не изпълни затоведта. Св. Силвестър предвидил близката смърт на користолюбивия и жесток управител и му отговорил с евангелските слова от притчата за безумния богаташ: "Нощес ще ти поискат душата" (Лука 12:20) – и му заявил, че неговите заплахи няма да се сбъднат! Самонадеяният Тарквиний наредил да заведат Силвестър в тъмница и да го оковат във вериги, но като седнал да обядва, заседнала рибена кост в гърлото му и към полунощ умрял. Силвестър бил освободен от затвора.

Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и пети папа.

През неговото светителство (314-335 г.) били проведени най-важните реформи на Константин Велики (306-337 г.) за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството и спокойствието на Църквата. Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година. Преименувал неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен", понеже в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите. С думи и дела светителят надзиравал своите духовни чеда. Стегнал дисциплината на клириците, като строго забранил да се занимават с търговия.

След много и плодоносни трудове, с които привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници и юдеи, св. Силвестър блажено починал в Господа. Светите му мощи почиват в построената от него гробница върху катакомбата "Св. Прискила" и неговата гробница е една от най-старите гробници на "Вечния град".

Имен ден празнуват: Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Пламен и Пламена, Гopан, Гopица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава богу,Бях се притеснил,че днес никой не почитаме.Честито на всички Карамани,или като там се наричат!Все още чакам един празен ден,за да мога да почета близките си хора!
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Християнството е преди всичко гръцка идеология и философия.Сливане на човекът Исус с гръцкият Логос и се получава светата троица.Още Тертулиан е възроптал срещу грецезирането на култа към Исус, но напразно.Както всички римски богове имат гръцките си еквиваленти, така и римляните приемат гръцката философия и теология.Християнството си остава навеки Неоплатонизъм.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ариецът Зороастър е в основата на всички истински религии, идеологии днес източните , само Православието, Иранския ислям, Будизма, конфицианството. Западните се базират на юдаизма, лъже образите, както с ковид днес преди 2000 години са изфабеикували процеси с които да подчинят старите империи
17
2
 
2
 
! Отговори
Някой към 7 преди 1 година
Някога е имало теология като наука към църквата. Някога е имало и друиди и колибри и т.н. Много неща от стари и нови богове открития и библията се припокриват и то от различни народи. Обаче се появява инквизицията и други разни луди който решават да унищожават и убиват всичко за мога да властват и за пари. После има пренаписвания на който както му угодно последно се намесиха политици и историци....От всички бягам като от дявол основанията са много ...
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато един пастор беше хванал двама монаси да правят секс, ги питал- Ми какво правите бе! И единия монах казал, какво, какво, не виждаш ли, мерим си пишкиитее! хахаха
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според еванглеистите е променил и Шабат, да е в неделя.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според езика,западняците все още са в Римската империя преди Христа. И ние с тях донякъде, защото месеците ни са от римски богове" - Според кухата ти глава е така.
13
0
 
1
 
! Отговори
Фин преди 1 година
До двуликият Янус/януар.... ти нормален ли си??? На италиански език е доменика/ неделя. Ти на всички езици ли искаш да го промени?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По тъмно монасите стават да се молят. Ратаи известяват за нов мъртвец Венанций, забучен с главата надолу в делва със свинска кръв. Това не е самоубийство. Бил е мъртъв, когато са го потопили. Възможно отравяне. Някой го е влачил от Зданието дотук.Уилям и Адсон отиват в скриптория, до масата на Венанций. Разговор с Хорхе за смеха, а с Бенций за интимни отношения между Аделмо и Беренгарий.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 - Да, бе да! Че ми завършва с "факт", че и с главни букви, все едно ще стане прав.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем ги тези папски "светци". Даже Умберто Еко е писал за тях.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 - Представям си, как папата е променил език, кокто няма да бъде обоснован за оче поне 700 години, преди да премине през няколко сериозни ревизии ....На италиански обапе, как е?
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, но след него са гонели друговерците и то жестоко :(
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската православна църква може и да почита, но народът, за съжаление, почти никого и нищо не почита. Защото няма сетива и не проумява съществуращуващото извън сегашния си бит. От което жестоко си пати.
6
1
 
7
 
! Отговори
двуликият Янус/януар преди 1 година
Прочетете!"Преименувал неделния ден от"ден на слънцето" в " ден Господен"!Хайде сега си спомнете как е "неделя" на английски? на немски?...Не е ли "ден на слънцето"ВСЕ ОЩЕ?А къде е "ден Господен"?Аз не знам.На руски обаче е "воскресенье"(възкръсване, пак е свързано с вярата, даже с най-взжния елемент,породил християнството).Кой всъщност е християнин и кой езичник?Според езика,западняците все още са в Римската империя преди Христа. И ние с тях донякъде, защото месеците ни са от римски богове
5
1
 
8
 
! Отговори
В старо време преди 1 година
На този ден нашите прадеди са почиствали оборите на добитъка. Това се е правило във всяко домакинство. Жените омесвали погача или питки и раздавали от този домашен хляб на съседите, за здравето на добитъка.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свети Рамбо Велики
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такива светии и църквите/поповете/папите служат на сатана като ги "почитат" и им се кланят. ФАКТ
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а на св Арнолд коги?
1
2
 
8
 
! Отговори
Папа Ромски преди 1 година
И на свети Туитър, също.