Велев: Няма газ за бизнеса до края на годината

Глад и студ тази зима прогнозира шефът на АИКБ
31 юли 2022 10:31, Елка Василева
130
Велев: Няма газ за бизнеса до края на годината
Снимка: архив, БГНЕС

„Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса“. Това каза пред bTV Васил Велев, председател на Асоциацията  на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Още по темата
Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор.

„Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига“, каза Велев.

По думите му липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хиляди работници.

„Ние сме по-големи украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната.  За нашито търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима“, коментира председателят на АИКБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
6
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Масовата ставка в България е около 15-16лв. на час. Говоря за ниско квалифицирани работници. За тях се очертават непосилни сметки за ток и отопление през зимата. Нормален апартамент за 4 членно семейство от около 120-130м2 се отопляваше с около 500лв досега. Очакваме да стане 1000лв тази зима. 25% от доходите на семействата ще отиват за енергия.
40
5
 
11
 
! Отговори
Само да вметна преди 1 година
Другарю Велев! Изпрати запитване по темата точно до ЕС! Той ЕС " подкрепя" юпита като Кирил! Всичко започна от Самият ЕС! И едва после се сърдете на нашите тук!!
39
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ви се пада, нали гласувахте за Промяната на канадският гриндър- простото Киро и ококореният гриндър Асан за който пишеше, че няма висше образование и не е учил в харвард.
38
7
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
И тая мижитурка , кой я назначи да се влачи по студията и да мънка под носа си?
37
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 Кризата е за цяла Европа. Не е! Унгария си купи достатъчно ивтин газ от Русия миналата седмица! Там няма криза, има добри политици!
36
1
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
То и тука има много работа. Навсякъде табелки, " Hiring now", ама за 15 долара на час хората не искат. *** ги разбери?
35
6
 
10
 
! Отговори
Не ме интересува преди 1 година
От къде, как и покакъв начин щехдоговарят газ и ядрено гориво, но м интересува крайната цена за потребителя каква е, колко дълбоко може да ни бръкнат в джобовете. Ака е незабележимо, значе са си свършили работата перфектно, ако ни качват цените всеки месец и ни обясняват врели некипели, значи са аут. Политиците трябва да знаят е дно в момунта изборите се определят от състоянието на хладилника. Хладилник победи.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе къде изчезна Бойковия приятел Думусчиев, на който сикаджията от Банкя строеше трибуни и прави чадър на фармацевтичната му индустрия и който преди това оглавяваше т.н олигархичен бизнес в България, който винаги реве за Москва, а краде от ЕС. Стига глупости, България използва само 10% газ за енергийните си нужди, това е нищожна част , но ръвът все едно е 100%.. А в момента държавата им дава 6 милиарда за ел. енергия, която е 80% от нуждите на т.н бизнес, който плаща най ниските заплати в ЕС
33
6
 
5
 
! Отговори
Станко преди 1 година
В България работа има много ама няма кой да плати за нея. Затова Велев ще си работи сам и сам ще си удря шамари когато сгреши нещо в работата.
32
12
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Кризата е за цяла Европа.Ние не сме оазис в пустинята.Ако не бяхме построили тръбата на Путин за 3 милиарда български лева,а бяхме довършили интерконектора с Гърция,сега по него вече щеше да тече в пълен обем азерския газ.Ама нали си имахме тиква за премиер,затова сега ще страдаме.
31
15
 
8
 
! Отговори
Аоияма преди 1 година
България вече не е руска територия а американска - два пъти по-богата от Русия и 10 пъти по-красива. Мъчно му е на Велев че вече ще има истински бизнес в България и фалшиви капиталисти като него ще трябва да ходят в бюрото по труда. С неговата квалификация може да стане максимум кенефочистач.
30
4
 
11
 
! Отговори
Интерсно преди 1 година
Много от управляващите и от ГЕРБ реват, че искат независимост в енергетиката, но никой не казва на каква цена ще се плати от обикновения човек и от бизнеса. Говорят за махане на руското ядрено гориво, но не казват каква ще е крайната цена за потребитела, но не казват, че американския обогатен уран е руски и не казват къде от от кога ще се съхранява отработеното ядрено гориво. Подобен начин се реагира и на газта. В крайна сметка се оказа, че от всякъде купуваме руски газ.
29
5
 
6
 
! Отговори
Не може ли преди 1 година
Да внесете газ от новото находище в Румъния в Черно море? Казват, че вече работело или и това е мъгла?
28
12
 
10
 
! Отговори
Отново лъже преди 1 година
Този Велев, спи и будува и само за Газпром мечтае. Такава привързаност ми мирише на нещо..на пари, от нашите пари. За да плащаме близо 5 пъти по скъп газ от Сърбия, на която докарахме тръба за 1 год., с нашите пари, а гръцката тръба с европейските пари не можем вече 11 г. да я пуснем....е просто национално предателство. Това го е страх Велев....мандалото да не хлопне и като го няма гешефта да се разследва защо все пак всички договори са само в полза на газпром, къде е пътната карта.....
27
6
 
15
 
! Отговори
Ъ? преди 1 година
Ама нали умнокрасивотетът всичко оправи? Как така сега нямало газ? Нищо, при следващия им мандат ще дооправят работата
26
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното псе на Газпром хранилката.
25
7
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Тия,които са без работа,или са некадърни,или са неграмотни.Работа има за целия китайски народ,ама няма кой да работи.
24
13
 
11
 
! Отговори
Иванка преди 1 година
С този псевдо-капиталист Велев вие искате европейски доходи?! Той не разбира от бизнес, а само от източване на държавата. Велев е руски агент който иска пак да станем республика на СССР ама СССР умря, както ще умре и Русия и Путин.
23
12
 
5
 
! Отговори
Росен преди 1 година
Аз се преквалифицирах в програмист и работя от вече 8 месеца. Който се усетил - усетил. Не ми пука ни от газ, ни от войни. Работя за белгийска компания. Мога да работя за компании от целия свят. Все ми е тая, оправяйте се.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Русия газ .От Европа пари. А ние тук милионери с мерцедеси.Свърши тая.