Покупателната способност намалява, цените в заведенията скачат до небето

Ричард Алибегов и Димитър Людиев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 май 2022 10:24 | 20 май 2022 10:24, Анисия Иванова
98

В новия пакет от антикризисни мерки управляващите съобщиха, че вдигат ДДС-то на виното и бирата отново на 20% в заведенията за хранене.

"Изненадата беше голяма, тъй като само преди два месеца и половина същите тези хора гласуваха в парламента намаленото ДДС да остане до първи януари 2023 година. Съответно всички в бранша си правиха разчети по този начин. Сега в средата на годината, точно преди летния сезон, когато всичко е направено, се вдига ставката без никакво предупреждение", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в "България сутрин".

Още по темата

Той разясни, че отново се правят антикризисни мерки, в които не са включени нито работодателски, нито браншови организации. Гостът добави, че в последната една година липсата на диалог е доста осезаема. По думите му малкият и средният бизнес и секторите туризъм и ресторантьорство не са приоритет на това управление.

"Ще пробваме диалог през работодателските организации. Ще инициираме срещи през тях, ако въобще има някаква чуваемост. Започнали сме национална организация. Включват се и други организации извън нашия бранш, които също са с проблеми и има липса на чуваемост. Нямаме друг изход, трябва да си търсим правата. Ние нямаме нищо против намаляване на ДДС на хляба или на който и да е друг артикул, който има нужда, но защо трябва да се взима от едните? Става пиар акция по този начин", изтъкна Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание, че мерките са изцяло закъснели. Председателят на БАЗ подчерта, че бизнесът има нужда от предвидимост. Според него няма никакви компенсации за сектора.

Алибегов изтъкна, че оцеляването на бранша ще бъде все по-трудно, тъй като разходите са се увеличили близо три пъти спрямо 2019 година. И обърна внимание, че няма работна ръка и се налага да внасят от чужбина, а това излиза скъпо. Той каза още, че ресторантьорският бранш не получава субсидия за назначаване на бежанци от Украйна.

"Проблемът с работната ръка поради това, което ни се случи в последните две години, е огромен. Не може за два месеца да изтрием последните две години. Негативът, който е натрупан през последните две години, е огромен и той не може да се изчисти така, секторът има нужда от подпомагане поне до края на годината. Ако не могат да помогнат, поне да не пречат", настоя Алибегов.

"Съмнявам се хлябът да поевтинее с очакваните 20% при премахване на ДДС. Ако нещо такова се случи, няма да е повече от 10%. Със сигурност ще предотврати евентуално ново поскъпване, тъй като нашите разходи продължават да са неизвестни. В сравнение с миналата година цената на брашното е скочила двойно. Не мисля, че е правилна политика да се противопоставят бизнеси. Бизнесът иска еднакви условия за всички, за да могат да работят и да оцеляват. Бизнесът има нужда поне една година да бъде възстановен организационно и финансово", заяви председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев.

Той подчерта, че през последните няколко месеца се усеща драстично намаляване на покупателната способност на българите.

"Целият български бизнес иска предвидимост. Да знаем, че когато правителството е взело едно решение, то е крайно. Липсата на предвидимост пречи на бизнеса. Ако трябва да отразим в ценовата политика два пъти и половина по-скъп ток, цената на газа, която расте, доставните цени, то цените в заведенията ще скочат до небето. Ние няма как да вдигаме цените", каза още Алибегов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
15
 
! Отговори
Слави преди 2 години
Намери си работа която те удовлетворява.Стига си плакал че ще фалираш и т.н.Работиш с повече обороти на по ниски цени.и може да оцелееш.С дебели цени -не.
62
3
 
11
 
! Отговори
До 30 коментар преди 2 години
В Банкя, има един дето си пие кафето и чете книжки ама в евро.....
61
1
 
23
 
! Отговори
Бираджия преди 2 години
Харесвам бирата, приятно питие ми е, но още по приятно е да си пийнеш бирица с приятели, да се видите, да се посмеете на някоя история. Обаче в кварталното заведение вече удря 5 лева. Амиии, няма проблем. Съседното магазинче, 10-на празни каси се превръщат в столове, бирата е на 1.30. Час-два на вечер, компанията си е същата. Бе полиция ни пращаха от заведението, бе сигнали ... и се оказа, че не нарушаваме нито един закон.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
въпрос на време е цялото общество да е на социал
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпитвам съчувствие към работещите в ресторантьорския бранш.По време на пандемията много от тях се преквалифицираха,защото бяха уволнени.Когато масата е неплатежоспособна повечето заведения затварят.Може би е време и Алибегов да помисли за алтернатива.
58
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поддържам сайтовете на няколко ресторанта. За 1 година всеки от тях си увеличава цените поне 2 пъти на цялото меню. И не само със стотинки, но в повечето случаи с 2-3 лева на ястие. Понякога и намаляват грамажите, освен по-високите цени. Със сигурност и качеството са свалили.
57
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия кръчмари не разбраха ли, че като продължават да увеличават цените в менюто, няма да се спасят от фалит? С космически цени и ниско качество никой бизнес не е прокопсал.
56
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на радеф е факт!!!
55
0
 
24
 
! Отговори
Кръчма преди 2 години
Г-н Алибегов много се жалва.Но, като видях какво кола кара, не мисля , че му е зле бизнеса.А, точно обратното.
54
0
 
13
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Заведенията защо не стачкуват за намаляне на наемите. Кръчмите и без това са твърде много, ще отанат най читавите.
53
0
 
34
 
! Отговори
Нахален преди 2 години
Работната ръка от чужбина била скъпа , а ние българите да не сме ви роби че да работим без пари. Да ви качът ддс не на 20 а на 40 % дано да фалирате половината .
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вдигат на бирата и виното, изобщо не е трябвало да пада на 9 %
51
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една бутилка бира в магазина е 1 лв, те я продават на 4 и пак им малко
50
0
 
21
 
! Отговори
д-р Петков преди 2 години
Яденето на буламачите на тия е най-сигурния начин да хванете язва, гастрит, лумбаго, ишиас или воден плеврит!
49
0
 
33
 
! Отговори
Ами.. преди 2 години
Така, така, като им свалиха ДДС то, те свалиха ли цените, напротив. Нека да фалират на воля, естествения подбор ще си каже думата. Тези лапачите ще са първи, но който знае как се прави бизнес ще остане.Осен ако не искат да се направи закон, всяко семейство веднъж месечно да ходи на заведение задължително :)
48
0
 
29
 
! Отговори
мак преди 2 години
Всеки иска, но парите не падат от небето, за да бъдат раздавани с лека ръка и на всички. Като им свалиха ддс те увеличиха цените, затова ричинещоси да трае. Колко хора се ориентират другаде, а ричи -не та не, искам да съм кръчмар. А защо не достига работната ръка? Сигурно не заради големите заплати. Пък и покрай украинци не сте ли живнали?
47
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте бе!На никой няма да му липсвате.На село има работа за целия китайски народ.Няма да умрете от глад.
46
1
 
22
 
! Отговори
Перничанин преди 2 години
2,3 пъти са се вдигнали разходите, цените са ви същите. Логиката е, че сте били с прекрасна надценка и все още си работите на плюс или сте станали благотворително дружество и Алибегов е новият Робин Худ?
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ричито вече се явява икономически анализатор ли?От името на герб?
44
0
 
24
 
! Отговори
52 преди 2 години
Гответе си вкъщи.Стига сте експлоатирали слабички момчета на колелета, за една супа или за една порция спагети. Хем, няма да ядете старотиите на ресторантите.