10-15 от всички двойки у нас стигат до асистирана репродукция

В момента няма нормативна уредба
16 дек 2021 08:47, Ния Христова
35
 
България е оценена с 68% по скалата за "идеалната" държава, в която може да се лекува стерилитет. Специалистите у нас обаче вече година и половина работят без правила. 
 
"Наредбата регламентираше асистираната репродукция. В момента нямаме никаква нормативна уредба. В нея имаше правила и за донорството, не само на яйцеклетки", уточни председателят на Сдружение "Зачатие" Стефка Сарафова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Ще сигнализираме Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите. Трябва да има подходящо законодателство. Липсата на нормативна уредба у нас нарушава 5 директиви на Европейската комисия. Медицинските работници не са защитени, когато работят без всякаква уредба. Няма разписано какъв брой ембриони могат да бъдат имплантирани в жената. Не са защитени и пациентите. Ако нещо се случи по време на инвитро процедура, те нямат на какво основание да си търсят правата", заяви Сарафова.
 
У нас 10-15 от всички двойки, които имат проблеми със забременяването, стигат до асистираната репродукция.  
 
"Неслучването на забременяването може да се дължи на обикновен хормонален проблем. Влияние оказва начинът на живот, по-късно жените започват да мислят за деца. Жени на 45 г. се изненадват, че не могат да забременеят, а според тях изглеждали като 35-годишни. Биологията не е математика, 2 и 2 не е 4", припомни експертът.
 
В България лечението на стерилитет е с много добри показатели основно заради фонд "Инвитро". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после, "Ситемата ни убива". Природата е казала нещо. Тези напъват. Не стига, че забременели "ин витро"от n-ти опит. Ами и по време на бремеността гледам познати продължават с безумията. И после обществото да ме издържа мен и това което съм родила. Истинското име е "безотговорност"! Слагайте ми минуси. Обвинявайте ме във фашизъм. Но фактите са си факти. Грозни и страшни! Проблемът става все по-голям!
12
6
 
12
 
! Отговори
След 35 преди 2 години
Започват дегенеративни процеси, колкото и добре да изглеждаме.
11
4
 
17
 
! Отговори
ПреПатил преди 2 години
Предупреждение: Пушене,алкохол и безразборни връзки които неизбежно водят до инфекции вдигат шансовете вие или вашите деца да имат този проблем. Лекарите помагат понякога, но далеч не винаги, така че не разчитайте много. Пазете се.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако добавим и двойките където 2ри мъж (без знанието на първия) асистира в репродукцията, процентът ще се повиши още повече...
9
8
 
22
 
! Отговори
Хм преди 2 години
...........Жени на 45 г. се изненадват, че не могат да забременеят, а според тях изглеждали като 35-годишни..........А през това време фурната пекла, пекла пилета, риба и пържоли и реотаните изгорели. Щепсъла с кабела също се навирал в различни контакти и кабелът прегорял. После давайте ин витро. Ами ако 20-25 годишните създават поколение тези проблеми почти няма да съществуват. То сега 40 било като 20 Да! ама Не!
8
0
 
14
 
! Отговори
Господин процент преди 2 години
10-15 не са много.... неграмотници.
7
0
 
14
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
10-15 двойки?Ако е така, пишете ги поименно бе.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10 двойки по математика за днес бг и от мен.
5
0
 
13
 
! Отговори
sherlock преди 2 години
10-15 ot kolko? ot 100? ot 1000??
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като станат стерилни всички до 5 години и ще кажат че е от коби 19, а за ваксините няма данни да водят до стерилитет ;)
3
8
 
7
 
! Отговори
Док преди 2 години
Обява: Търся 45 годишна, изглеждаща като 35 годишна да и помогна да забременее. Мога да се ангажирам да помагам 3 пъти седмично за година напред.
2
0
 
33
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Заглавието кърти мифки от некадърност.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години асистирам на съседките