От Helpbook: Центърът на Русе подължава да тъне в боклуци и мръсотия

Нашият потребител за втори път подава сигнал в платформата
14 дек 2021 17:15, Анисия Иванова
37

Снимка: Helpbook

Продължават да пристигат сигнали за положението с лошата хигиена и непочистени от трева и есенни листа тротоари в центъра на Русе в платформата на Helpbook.info. След подаден сигнал от преди три месеца за проблемите в града, отговор не е получен. Ето какво отново ни пише нашият потребител:

"Единствената промяна е премахването на нерегламентираната стоянка на таксита, вместо да се помисли какво е възможно да се промени за създаване на регламентиран минимален брой места за таксиметрови автомобили в интерес на обслужването на гражданите в централната част на града и за запазването на тишина и хигиена, като заедно с това се реши друг важен въпрос, свързан с ежедневното паркиране на около 150 автомобила на граждани на посочената отсечка от улицата „Муткурова“ и необходимостта от въвеждане на регулиране.

Останалите проблеми продължават да съществуват и в някои аспекти да се задълбочават. Липсата на отговор на подадения сигнал е своеобразно негласно послание на община Русе в лицето на нейния кмет и ресорния му заместник и администрация, което би могла да се интерпретира като „Вашите сигнали не са особено важни за нас“. Въпреки шумното медийно огласяване за поставяне на нови контейнери за смет в централната част на града с по-голям обем и удобен капак, улица „Муткурова“ беше пренебрегната или вероятно поставена в групата на улиците, които не са в тази част на града, което е учудващо за разбиранията на кмета и ресорния му заместник и администрация по отношение на локация.

През преминалите три месеца пред сградата на кметството бяха предприети мащабни озеленителни дейности, тъй като вероятно е по-важно какво вижда кметът през прозореца на кабинета си и пред сградата при излизане от нея, а не по улиците в отделни райони на града. Краткотрайна промяна имаше преди и по време на посещението на президента и вицепрезидента на страната за закриване на предизборна кампания в Русе на една важна за кмета политическа партия. Тогава бяха впрегнати за почистване в централната част на града много машини, пъргави труженички със сигнални жилетки и работници по озеленяване. За да се демонстрира още веднъж пренебрежителното отношение към представените проблеми на улица „Муткурова“ в отсечката между улица „Ангел Кънчев“ и улица „Петко Д. Петков“, при подготовката за този сюблимен момент само на 30-40 метра пред жилищен блок „Сердика“, до кръстовището на бул. „Цар Освободител“ в рамките на един ден се оформи градинка със засадени храсти, цветя и райграс.

Но както казват хората – всяко чудо е за три дни. След като височайшето посещение премина, всичко утихна и обичайната нечистотия в централната част на града отново се възцари, а спокойствието на съответните лица от ръководството и администрацията на община Русе се възвърна. Отново имаме препълнени контейнери и непочистени пространства под и около тях, обраслите с трева тротоари си стоят, но пък се допълниха с паднали от дърветата листа, което разнообрази есенната картина.

Няма миене на площадките и на контейнерите за смет, които са почернели от нечистотии, а гражданите се чудят как да докоснат мръсните им капаци. Във връзка с това прилагаме снимка на идея на находчив гражданин, който е поставил празна пластмасова бутилка от бира, за се избегне докосването на нехигиеничния капак на контейнер. Отново акцентираме върху това, че важна за хигиената в града е и културата на гражданите, включително и тази за разделно събиране на отпадъци от домакинствата им.

Но няма как да се пренебрегне важната роля и отговорността на общината и фирмите, сключили с нея договори за сметосъбиране и хигиенизиране на града, за осигуряването на подходящи по обем, хигиенични и удобни за ползване контейнери, редовното извозване на отпадъци, хигиенизирането на пространствата под и около контейнерите и почистването им от замърсявания, регулирането на паркирането на автомобили в централната част на града с цел опазване на чистотата на въздуха и околната градска среда при наличието на два подземни паркинга с голям капацитет и в близост до центъра.

За тримесечния период от подаването на сигнала, въпреки че в него такъв въпрос не беше поставен, от общинското предприятие „Паркстрой“ – Русе не беше засадено нито едно дърво на празните места на изсъхналите и отстранените дървета, независимо че в близки до обсъжданата отсечка на улица „Муткурова“ и на други места това беше направено. Може ли да се разглежда непредприемането на мерки по почти всички от посочените в сигнала от 10.09.2021 година проблеми и липсата на отговор като нежелание и пренебрежително отношение от страна на съответните длъжностни и административни лица в община Русе към част от гражданите, заявили отговорна позиция по важни въпроси? Дали този въпрос не е риторичен?"

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: мръсотияРусеHelpbook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Русенка преди 2 години
Помня като дете по времето на соца през лятото ходехме с бели чорапки, толкова градът беше чист.Сега и в центъра, и в кварталите, е толкова мръсно, кално и разкопано, че се чудя това моят град ли е, или НЕ.. И по времето на предишните демо кметове и при сегашния соц, положението става все по-отчайващо. А градският транспорт? А улиците, градинките? Затънали сме в мръсотия...
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то и в Шумен същото
30
0
 
2
 
! Отговори
Русенец преди 2 години
Искам да отбележа, че сегашният кмет на Русе Пенчо дойде с големите обещания и заклинания, че ще бъде коренно различен-в положителен смисъл-от предишния кмет на ГЕРБ. Втора година Пенчо ни се чува, ни се вижда нещо да е сторил. На мен още ми е мътно как победи на балотажа, не че кандидата на ГЕРБ беше стока, но разликата малка и то гласове все от анти БСП, а как отидоха при Милков, Господ знае, но това е, де, кметуване до тук нищо и полвина. Само дет се чува, че кметчето си падал по тънката част
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът няма нужда от промяна! Човекът трябва да се промени. - Петър Дънов
28
1
 
3
 
! Отговори
Клошар преди 2 години
Те тези ровещите по кофите са повече от работниците сметките оставям на вас.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи незнам да запалим една свещ за вас ели да се моля.
26
1
 
5
 
! Отговори
Евреин преди 2 години
Знаеме кои държи казината в българи еф бет са на цветомир наиденов Win bet са на румен радев още ли има заблудени хора в българия.
25
0
 
2
 
! Отговори
Паруш преди 2 години
Започнат ли хората да ти казват какво да правиш човек се е самозабравил от всякъде.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев вън.
23
5
 
1
 
! Отговори
Пуч преди 2 години
Междо другото коя я създаде тази прокоратура висша за какво да рекетира и изнудва един човек божков е пич мъжко момче цяла българия иска оставката на подкупния и коромпиран гешев за кво на цветомир наиденов да му вървът казината и бизнеса за никои не е таина че налива пари на гешев този господин гешев седи на два стола тече на няколко стана дано боико осъзнае грешката си и да не се повтаря.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЦхууиигфрреАз живея в 100 к квартал на Варна, не съм видял некаква анархия :))) Може некой клошар да е разхвърлял, но си идват по два пъти на ден тези които отговарят, нема драми :))) Да не забравя, сложили са контейнери, не кофи за отпадаци както е показано на снимката :)))
21
3
 
2
 
! Отговори
Асен 3 преди 2 години
Само ме ми стана ясно бойко какъв го играе между двамата посредник има една поговорка кога двама си мерят достоинството не заставаи между тях не реви на чужди гробища но за боико е нормално така са му овъртели главата не знае за кво става на въпрос анатемосали са го много отдавна хората му намекват и му правят намеци да снеме обвиненията срещу божков тои не чува призивите.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РусИ си избраха за кмет мракобесен комунист в лицето на пенчо милков, това заслужават да им се случва!
19
1
 
3
 
! Отговори
Цхууиигфрре преди 2 години
Тя цяла България тъне в *** Варна където и да се обърнеш има препълнени кофи и разхвърляни чували това с разхвърляните чували се получава заради многото клошари и заниженият контрол от страна на общинатаОбщината трябва да има някъкакъв контрол върху казаните за смет
18
5
 
2
 
! Отговори
Лукашенко преди 2 години
За никои не етаина в българия че гешев е подкупен и получава пари от няколко места всички знаем че цветомир найденов му плаща и получава пари от още няколко места огромна заплата за да репресира и рекетира един човек васил божков в никакъв случаи не е изнасишвач и убиец мъжко момче това са пълни глупости къде ги пише в интернет гешев ако има достоинство трябва да си подаде оставката.
17
2
 
4
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 2 години
Русе направо блести от чистота,ако го сравним с Плевен! Плевен е най-пропадналото селище на стария континент...
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха нека сега Хел бука ви изпразни кофите. Поредната безмислена "платформа", от която нищо не зависи и нищо не прави.
15
1
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Ние си имаме къща в квартал Драгалевци от 100 години. Тук си ни е супер, далеч от безмозъчните ***! Чисто е, чист въздух!
14
1
 
6
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Не може да се справи новия кабинет - отставка, импийчмънт и нови избори 2 в 1
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7Голем е за стандартите в БГ, живееха навемето близо 900 к. сега са към 700 к., мейби ти е малък града още шопе :))) Естествено не можем да се мерим с бъркотията в Софето, там си е за психиятрия :)))