Росен Петров: Неудобно ли ни е да определяме България като империя?

Тази тема дълго време е табу за историците ни
Обновена: 12 мар 2021 17:05 | 12 мар 2021 13:05, Александър Попов
42
Росен Петров: Неудобно ли ни е да определяме България като империя?

В Западна Европа българската история не е особено популярна. В масовите учебници за цялото ни средновековие има сигурно по-малко от страничка и половина, но западната историография има едно достойнство, което не може да се отрече: във всички учебници, издавани във Франция или Англия, описващи нашата история, се използват определенията – Първа българска империя и Втора българска империя, пише в своя профил водещият на "Операция: История" по Bulgaria ON AIR Росен Петров.

Нещо, което беше дълго време тема табу за нашите родни историци. Голяма заслуга за въвеждането на термина "българска империя", има големият британски историк сър Стивън Рънсиман, автор на великолепната книга "The History of the First Bulgarian Empire", 1930 година.

Под текста можете да видите корицата на тази велика за нас българите книга, написана от този истински британски благородник – сър Стивън Рънсиман от северното графство Нортъмбърланд, син на виконт Рънсиман от Доксфорд. И до ден днешен в нашите учебници ние най-често използване определението не "империя", а "царство" или "държава", сякаш ни е неудобно, че предците ни са съградили две империи.
Вгледайте се в лицето на този достоен британски аристократ и човек на честта. Нека повече от българите знаят кой е сър Стивън Рънсиман, син на виконт Рънсиман от Доксфорд – рицарят, който нарече България – Империя.

Междувременно в новото издание на „Операция История“ с Росен Петров в първата част на предаването на фокус ще бъде историческият спор между България и Северна Македония и острите нападки и обиди към българския народ от страна на сръбския учен и професор Драган Симеонович.

Специален гост във втората част на "Операция История" на 14 март ще бъде журналистът Стойчо Керев, който ще коментира дали според него България е страна на пророци гадатели, както и ще даде мнението си по някои от най-разпространените конспиративни теории - защо на американския долар има египетска пирамида, защо изведнъж се повиши драстично интересът на световни сили към Марс и какво точно представлява зловещото пророчество на св. Малахий, който предрича, че идва краят на дните и в момента може би управлява последният папа.

"Операция История" се излъчва всяка неделя от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Росен Петров: Неудобно ли ни е да определяме България като империя?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Росен Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Чалга империя, империя на чалгата с главен император Митко Пайнера.Пукница ,гьобеци и силикон навсякъде.Един спомен за отминало величие.
32
2
 
2
 
! Отговори
Панчо Виля преди 3 години
Добро предаване,когато мога го гледам с удоволствие
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Империята на АНТИ-АКЪЛИЕТО! Ами не е хич удобно! :)))))))))
30
1
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Създадена от Кубрат около 640 г. България е копие по структура на Източната Римска империя. Император Ираклий подарява Онзи меч на Кубрат, който беше наскоро на изложба у нас. Българската империя е от река Волга до Черно, Егейско и Йонийско море. Състои се от различни народи, управлявани от българските царе. Кубрат е бил християнин, доказано от пръстените с кръст, намерени заедно с меча му в Украйна преди половин век. Само нашите историци не се интересуват от това!
29
2
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 29Цар Калоян може би е бил титулуван император ?!
28
7
 
7
 
! Отговори
Не сме били Империя преди 3 години
Има сериозни изследвания от видни български учени по въпроса.Няма империя, която да е от един народ с изкл. на Поднебесната т. е. Китай.
27
0
 
7
 
! Отговори
От 22 преди 3 години
До 28Ти пък и милиграм нямаш понятие от история ,даже въобще не знаеш ,какво е това история.Названието украинец не е измислено от австрийците през 1912 год.Богдан Хмелницки за какво се е борел през 16век,за какъв се смятал за руснак ли?Толкова много поляците са ги карали насила да стават католици ,че даже в днешно време въпреки промяната на границата в Полша има около 1млн.Православни!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пак РусияРусия ни изяде империята....
25
2
 
3
 
! Отговори
пак Русия преди 3 години
До Още преди да дойдатТя ни асимилира
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не мога да разбера за какво е спорът?Дали сме били империя или не сме били империя?Каквото и да сме били, империите вече не са на мода.И Русия е била империя и какво от това? Да не би да е прокопсала?Впрочем, царство и империя са равнозначни. Цар=император.Руските царе понякога са ги наричали царе, понякога императори.Наистина, никой наш цар не е бил наричан император.Може би тук което има значение е че след освобождението на България Русия не е можела да търпи да има друга империя.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо 22Брей ,все запада виновен,аха и комунистите!...........-------По самото писане виждам,че грам понятие от история си нямаш,нито от хронология,ама нито грам! Да - австрийците измислиха украинската нация,насилсвено са поукраинчвали руснаците и са им унищожвали православните църкви,насилвайки ги да приемат католицизма,но не успяват,в Полша също са ги насилвали да приемат католицизма,това се случва през 1912 и 1914-1918 година!
22
16
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Българите сме били всякакви ама сега...Оня ден ми откраднаха чадъра ... на три метра от мен. Настани се мърсен конекраден народ - според Никита Хоният.Не си търесете поводи за кръчмарска гордост вгледайте се хубаво в себе си и странат си. Дано се харесате.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ същото време Сърбия се разширява на юг, завладява българи, гърци и албанци и става империя, съответно кралят им е коронясан за ЦАР.Бай дъ уей, ръбския крал е коронясан за цар от българския патриарх--------Защото самите сръбски владетели са били с български произход и роднини на българските царе.А албанци тогава не е имало,нито гърци,албанците се заселват най-късно на Балканите,чак през късното Средновековие,а гърците се нанасят по тези земи - в началото на 19 век,но и самите
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Брей ,все запада виновен,аха и комунистите!А,как ще обясниш факта ,че самият Запад по това време е разделен между католицизма и протестантизма .Англия,Скандинавските и половината немски държави са протестантски и приемат Православните като съюзник срещу католицизма.Украйна и тогавашните украинци на два пъти влизаха доброволно в Руската империя за да се защитят от полска асимилация.Впоследствие руснаците решиха ,че няма украинци,забраниха езика им ,а земята им нарекоха Мало Русия!
19
0
 
7
 
! Отговори
вярно е преди 3 години
Император е когато си владетел на повече от една нация /Българи, Гърци и Албаници по времето на Иван Асен/. Цар произлиза от Цезар , а крал, кайзер от кан /бълггарски, хан по руски/
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакво васално племе са били българите,като българите идват от една държава,която се е намирала на тероторията на днешна Украйна,Молдова,Румъния и построяват втора държава на Балканите, като веднага строят втора столица между реките Прут и Днестър и междувременно хвърлят един бой на византийците,които нападат българите,след като българите ги побеждават, византийците плащат ежегоден данък на България и са били в подчинено положение спрямо българите!
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСтига си пробутвал лъжи, ЦАР произлиза от византийската титла КЕСАР, но послвянчено звучи - ЦАРХора,внимавайте ,същото се е случило и в Украйна,и в Полша, западняците с насилие налагат нов език,нова религия - католицизма,при украинците не успяват,но комунистите успяват да пробутат украинизма,същото се опитват да наложат и днес,но с куп лъжи,мазни усмивки,върла пропаганда,вместо с насилие и концлагери!
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До около 18 век, славяните са били разположени до северна Италия включително ,в Австрия също и се е използвал славянски език,дори в Германия има останки от замъци на славянски владетели.....Вижте концлагерите Терезин и Талергоф,в които австрийците през ПСВ са убивали руснаци,само защото не искали да се пишат от новоизмислената нация - украинци и да си сменят езика с новосъздадения "украински",същото се е случило и в Румъния с българския език, след това асимилация и в Македония и т.н.Внимавайте
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
крал = цар = кайзер = цезарвсичко зависи в коя част на европа си
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви глупости бръщолеви тояЦар е българска титла, която произлиза от Цезар (което след смъртта на Гай Юлий Цезар е придобило смисъла на император)сътоветно царство е = на империярт.е. няма нищо ново под слъцнцето