Алерголог: Ваксината не е опасна за хора с алергии

Противопоказания само за тези, които са имали алергичен шок от ваксина
5 яну 2021 15:37, Елка Василева
45
Алерголог: Ваксината не е опасна за хора с алергии
Кадър: БНТ

Ваксината срещу коронавирус, която се поставя в момента в България, няма противопоказания за хората с алергии. Противопоказания има само за хората, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това, обясни доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ "Александровска", пред БНТ.

Всички останали пациенти с астма, със сенна хрема, с хранителна алергия, с медикаментозна алергия не са противопоказани.

Още по темата
Ваксината на Pfizer има много малко странични ефекти. Ваксината на Moderna има малко повече странични ефекти, но те са около 1%.

Най-честият страничен ефект е лека болка в делтоиден мускул, където се поставя ваксината. Проучванията сочат, че 80% от проучваните пациенти съобщават за такава болка. Това е една лека болка в мускула, няколко часа след като е поставена ваксината, обясни доц. Сталевска.

Другите странични ефекти са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране след 15 минути.

Тези реакции са характерни и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания, уточни доц. Сталевска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Другарко доцент,дайте пример и се ваксинирайте.От нас гледането на резултатите,защото ....ви верваме,ама много.
25
5
 
2
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Ваксината не е опасна и за онкоболни в терминален стадий! Доказано от института Роберт Кох-Германия!
24
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 24 Случайно знам как се заразява човек със СПИН!-:) Знам и как с Ковида.Виж сега.Толкова болести има по света.Че ако започнеш да се " ваксинираш" против тях.Здраво место няма да ти остане от " ваксинации"!-:) И боцкане! Мен ковида Не ме притеснява!-:) Явно Теб Да!-:)И именно защото мисля,ти споделям това! Носи си новите дрехи момче! И не отказвай на хубава жена! Че утре може да те бутне кола и си тръгнеш преди да те е хванала някоя от болестите от които се " ваксинираме"!-:) Жив и здрав !-:)
23
1
 
8
 
! Отговори
28797 преди 3 години
Пак противоречия! Нали досега ни уверяваха, че нито един ваксиниран няма нито блока, нито зачервено! Това породи съмнения какво всъщност са им инжектирали. тази доцентка откъде знае, че няма опасност за хора с алергии, след като все още няма никакви проучвания. Тепърва предстои да се обобщят данните от ваксинациите от декември насам. Окончателни изводи ще има през 2023 година. Тази женица не е чела специализираните публикации, нито дори чужда преса. Защо публикувате такива нескопосани изявления?
22
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
едно не мога да разбера:-Кога проведоха ДОСТАТЪЧЕН брой опити с тая "вакса" върху хора с алергии,кога "установиха",че "не е опасна за тях"?..КОГА?КОЛКО СТОТИН ХИЛЯДИ алергични са били "ИЗСЛЕДВАНИ"?..ЗА КАКВО ВРЕМЕ?....Ей това е ГНУСОТАТА на тая гнусна истерия!.....не щете и не щете да го осъзнаете!..
21
4
 
4
 
! Отговори
До българин преди 3 години
Знаеш ли как става заразяването със спин и с К19 !Със същия успех аз мога да кажа,че съм преживял Ебола !Мислете бе хора !
20
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Тази ваксина действа най вече психологически от колкото да им някакъв резултат.Тоедт може и да не помогне.Но и няма да навреди!-:) Леле хора.Участвате в еьнЗ " кампания" от световен мащаб! Аз този бълвоч измислен за 20 дни Отказвам да си сложа! Надживях спина в началото на 80 сте.Ще преживея и това.
19
1
 
6
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Даже е полезна!!! Порастват ти сиси от нея....
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога "Звездите ми говорят" станаха компетентни по имунология?
17
1
 
14
 
! Отговори
Еди преди 3 години
Ба си и шарлатаните. Единия казва ваксината била напълно безопасна, таа че за алергици нямало проблем. *** яко сте се цанили при сата нис тите беее жалки учени и лекари ме ко тели.
16
2
 
20
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Тия от сутрин до вечер само рекламират ваксините. Ако нещо е хубаво, хората сами ще го потърсят.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доцент Сталевска не е казала кога ще се ваксинира, що тъй?
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тук 14 коментара и всичките писани от алерголози ! Браво ! България ще я бъде !
13
3
 
14
 
! Отговори
Ало ботът преди 3 години
Трият се мнения разкриващи съмнителната ваксина, сега ботовете изливат спам, за да не се види недоволството на хората срещу фарма диктатурата.
12
3
 
17
 
! Отговори
Спрете се бе преди 3 години
Поредната продадена овца, бълваща лъжи и пропаганда!
11
3
 
18
 
! Отговори
Цензура преди 3 години
Кой изтри линка за clinical trials на Пфайзър, че приключват 2023? Долните търгаши новомилиардери от фарма индустрията!
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изпитвам силна неприязън като ги чета тия търгаши, наредени да мляскат около копанята.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите са много компетентни , сигурно повечето дето разтягат локуми всеки ден по телевизията са виждали ваксината само на картинка.
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И един човек само да умре от ковид ваксините, не бих си сложил. А вече докладваха за поне няколко такива души като се опитват да ни замажат очите, че не било от ваксината. Абсурдно е млад човек на под 30 (като в моя случай) да си сложи ваксина, освен това имам антитела. Дали свръхобразуването на ОЩЕ антитела при вече преболедувал човек не би довело до автоимунни заболявания, както са опасенията на много лекари?
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега всички медици ще излезнат да казват, че ваксината не е опасна, но никой няма да каже колко е ефективна. Защо само 10% от медиците желаят да се ваксинират. Обяснете това докторке.

Спонсорирани публикации