Кошлуков: "Вяра и общество" не е спряно, има нужда от него

Критиката към институции не е причина за линч, категорични са от СЕМ
24 юни 2020 17:15, Анисия Иванова
36
Кошлуков: "Вяра и общество" не е спряно, има нужда от него
Снимка: БГНЕС

Предаването "Вяра и общество“ на Българската национална телевизия с водещ Горан Благоев не е спряно - това заяви на изслушване пред Съвета за електронни медии генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. По думите му дори има нужда от още такива предавания в ефира.

"Предаването "Вяра и общество" не е спряно. Няма решение такова на съвет. Ако ме питате дали мисля да го спирам - категорично не. Нещо повече. Мисля, че трябват да има повече такива предавания, само че те трябва да спазват формата, закона и правилниците. Каква е съдбата на Горан Благоев, след като получа неговите обяснения, ще мога да преценя. Традиционната ми практика е да наказвам такива служители при такива провинения, а не да ги уволнявам директно", каза Кошлуков, цитиран от БНР.

СЕМ включи в дневния си ред на заседанието днес изслушване на шефа на обществената медия по повод писма и сигнали, получени след последното предаване на "Вяра и общество". Водещият Горан Благоев обяви, че предаването е свалено от лятната схема на телевизията и може би няма да се излъчва от есента. "Имам основание да смятам, че това е началото на неговия край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ", написа Благоев във фейсбук профила на "Вяра и общество".

Според директора на БНТ предаването нарушава закона и етичните стандарти и в него се хулела православната църква.

"От много години Българската православна църква не присъства в него. То си позволява злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари и анализи, окачествявания на църковни водачи. От последния брой има такива и по отношение на държавни лица, на министър-председсателя Бойко Борисов. Предаването неведнъж представя като коментатори хора, които не са православни, извън православната църква са, така като е дефинирано в Закона за вероизповеданията. Поредица от неща, които наистина поставят под съмнение дали това не е целенасочена политика на предаването", каза Кошлуков пред СЕМ.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева заяви, че според регулатора няма нарушение на Закона за радио и телевизия и апелира към ръководството на БНТ във връзка с решенията за бъдещето на предаването и на неговия водещ:

"Бъдете обективни, балансирани и спокойни когато взимате решението. Ние не можем да ви наложим нито програмна схема, нито водещи журналисти, нито теми на предаванията, но можем да кажем, че критично отношение на журналисти към институции, в които работят земни и смъртни хора, не може да бъде причина за линч".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
4
 
! Отговори
Защитава го Бетина преди 3 години
Ние пък помним колко посредствена беше гимназията и как изкара кръгли двойки на кандидатстудентските изпити.После замина с майка с в чужбина. Там успя да се омъжи за наш млад дипломат и по тази линия се уреди да е студентка. Неясно как успя да вземе диплома, но нали все още беше социализъм, тези неща се уреждаха по определен начин за "нашите" хора. Не че сега не се прилага същия начин.И "нашите" се защитават един друг. Така де, ако сега на него вземат комата, утре може да катурнат мен.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно ли е, че Горан Благоев и жена му са защитили дисертациите си на едно и също място, под закрилата и командата на силните фигури от тамошната първична партийна /БКП/ организация по месторабота, която макар и разпусната през 1990 г. е продължавала да командва и да кадрува?
29
1
 
4
 
! Отговори
До Гост преди 3 години
От думите ти съдя, че в конкретния случай имаме ситуация, каквато стана класика през последните десетилетия - вътрешно боричкане между отделни групировки или отделни личности от лоното на партията-столетница на принципа "Стани да седна".Някои "наше" момче или момиче си е харесало стола на "нашето" момче Горан, който пък е женен за "наше" момиче.Тогава значи няма защо да ги мислим. Може да се сритат и сдърпат, но накрая ще има голям комат и за единия, и за другия. Нали са от "наШте"?
28
0
 
4
 
! Отговори
11-Не само писма и преди 3 години
сигнали. В наше време правят и подписки в подкрепа на своите.Прилагат и стария похват - вдигат телефона, казват каквото трябва на когото трябва и в резултат на това бива натриван носът на онзи, който се е осмелил да критикува нашето момче или момиче и да застраши коматчето, което сме му дали заради заслугите на баща му, чичо му или учинайка му.И сега ще стане така, ще видите. След като и ТВ-водещият, и жена му светкавично са направили такава кариера, значи са от котилото на Бетина /и тя така/.
27
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 години
. Повечето от тях ( т.е от православните християни българи) почитат и говорят повече за Йоан Шанхайски, Йоан Кронщадски, Серафим Саровски и Серафим Соболев, а в същото време проявяват духовен нихилизъм спрямо българските светци. Е, смятам, че изброените руски светци би било най- добре да получат поклонение и почит от руснаците, а не от нас, българите. Българите не трябва да бъдем дори и в духовно отношение втори бледи копия на гърци, руснаци, сърби , румънци, американци , западняци и др.
26
0
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Не съм русофоб, но не съм прекален русофил , че да тръгна да почитам само всичко руско и само руските светии. Доколкото до руските светци, да, те трябва да имат почит от православните християни , но не и да се представят като единствените светци, на които трябва последните да се молят. Уви, много БЪЛГАРИ православни християни четат духовна литература, предимно свързана с РУСКИ светци - разни там батюшки, матушки, старци, старици.
25
0
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Горан Благоев е говорил и за българо -руските църковни и политически отношения. Уви, точно за тези отношения, които не са откъм добрата страна, понеже руснаците обичат по природа да омаловажават България и българския принос за разпространението на Светото Православие и просвещение на Киевска Рус. Иначе аз мога да кажа, че не питая лоши мисли и чувства към Русия, братя са ни и по вяра, език и кръв.
24
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Горан Благоев е направил няколко смислени филми " Майката Църква" - посветена на Българската Желязна Църква Свети Първомъченик и Архидякон Стефан" в Цариград" Моето служение " ( в чест на Патриарх Максим) - странното е, че противниците на Г.Благоев го изобличават в това, че той не е уважавал покойния Български патриарх Максим" Светителят " ( в чест на свети Киприан Българин )Излиза , че противниците на Горан Благоев са му вдигнали мерника.
23
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Противниците на Горан Благоев са: - продължение Анонимните създатели на петицията, искаща отстраняването на водещия от предаването му и въобще от БНТ - https://peticiq/273666 ( явно края на този линк завършва с три шестици!)Йеросхимонах Димитрий Зографски, Василиана МерхебХора, които работят към Светия Синод на БПЦМиряни , които имат прекалени русофилски чувства, мнения и настроение
22
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Противниците а Горан Благоев са : 1 Сайт " Бъди верен "В този сайт има обиди и хули към Васил Левски, българските опълченци, даже и обиди към някои български ( забележете!) светии - свети Паисий Хилендарски и свети Софроний Врачански. В сайта " Бъди верен" се проповядва българомразие и нихилизъм, а също така има обиди и към самия български народ.2Анонимните създатели на фейсбук страницата, искаща оставката на самия Горан Благоев - https://facebook/goranexit
21
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Противниците на Горан Благоев са предимно фанатици, тачещи повече РПЦ и руските светци, отколкото БПЦ и българските светци. Тези, които искат оставката на водещия на предаването " Вяра и Общество" са следните :1Създателите на православния проруски и антибългарски сайт " Бъди верен "(budiveren) - поп Божидар Главев и попадия Десислава Главева, които не трябва да бъдат наричани презвитер и презвитера или поп и попадия, а по- скоро миряните да се обръщат към тях с " батюшка " и " матушка
20
0
 
6
 
! Отговори
От вчера преди 3 години
В статията на Емил Кошлуков, публикувана вчера във вестник "24 часа", се казва:"Горан Благоев е сключвал договори със свои роднини, включително и с жена си." Тези хора, представяни като уж независими гости на предаването му, всъщност получавали заплащане за консултантски услуги.Иначе Горанчо на младини се правеше на независим и демократичен в някогашнотоТВ-предаване "Ку ку". Прав беше онзи, който навремето каза, че в "сините" инициативи не можеш да се вредиш от "деца" под червена протекция.
19
2
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Влез в сайта на НБУ и потърси там професионалната биография на съпругатана Горан Благоев, за да видиш как се прави кариера под закрилата на "Позитано" 20.Едно не може да им се отрече на мандраджиите. Ако си техен човек, грижат се за просперитета на цялото ти семейство. Това е разковничето на смайващата кариера на сем. Горан и Евгения Благоеви. Хем кариера, развила се с изпреварващи темпове.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Ще взима жената, що да не взима?И тя е тръгнала от БАН, хем под крилото на Партията. Най-напред й дали научна степен по изпреварващата програма за "наши деца", после й осигурили щатна длъжност другаде, където плащат повече - и това по програмата "Достъпно само за нашите деца (на БКП/БСП, де)".
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А жена му на Горан ще продължавали да взима тлъстата заплатка която излиза от данъците ни. Искатели да ви плащаме данъци за да взимате по 10 000 лв заплатки. Ако искате първо ше се научите да ду, те кавало с едната дупка и да глътате.
16
5
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Попове, ДС милиционери,на хляба мекото намерили.Те не ще да влезат в Рая,душите им ще скитат във безкрая !
15
6
 
11
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Милиционерите от Светия Синод здраво натискат БНТ да махне Благой Димитров, един много ерудиран журналист.Неочаквано, дамите от СЕМ излязоха коректни и обективни.Кошлука май гласеше аверчето си Драго П......ста за нов водещ. Сигурно си е мислел, че Чая добре ще си пасне с палавниците от типа баба Гуси и ще обсъжда въпраси за православната вяра в ...неформална обстановка.
14
1
 
11
 
! Отговори
Осман Октай преди 3 години
Дългото бедро сега е Генерален Директор на Българската Национелан Телевизия. Между другото, Ахмед Доган също е агент на ДС, за радост на затворниците !
13
9
 
9
 
! Отговори
От ясно по-ясно преди 3 години
Злобни, клеветнически и дискредитиращи коментари в последното предаване на Горан Благоев имало по отношение на държавни лица, по отношение на министър-председателя.Ама какво се чудиш бе, Кошлуков? Избори се задават и покровителите на Горан Благоев са му казали кого да започне да хули наред с Българската православна църква.И освен това, не друг, а Бетина Жотева го защитава. Има ли някой, който да не е разбрал коя политическа сила стои зад гърба на Горан Благоев и чии поръчения изпълнява той?
12
2
 
9
 
! Отговори
А.Доган преди 3 години
Защо ли затворническия прякор на Кошлуков е "Дългото бедро"?