Социолог: Бизнес и държавни интереси са се сраснали

Политическата система е безобразна, според бизнесмен
13 авг 2018 22:42, Екип на Bulgaria On Air
33

Какво вещае наесен горещото политическо лято и може ли да бъде прекъсната симбиозата между политика и подземен свят - темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR социологът Евелина Славкова и бизнесменът Васил Василев.

"През последните години сме ставали чести свидетели на подобни връзки. Видно е, че от най-ниското до най-високото ниво има срастване между бизнес и държавни интереси. Тези връзки са се развили в годините на прехода и сега всички са доволни. Това е модел, който постепенно се е реализирал и е очевидно, че работи, след като продължава да съществува", каза Евелина Славкова в "Денят ON AIR" и прогнозира, че след навлизането на социалните мрежи и улесняване на достъпа до информация в бъдеще ще има още повече разкрития.

Бизнесменът Васил Василев заяви, че българските политици не могат да намерят формулата, с която да спечелят пари и добави: "Ако излязат на свободния пазар, трудно могат да пробият с възможностите си и да спечелят парите, които искат. Има политици-престъпници, но някои от тях са по-хитри и действат с пипала, които им носят парите, които искат. Причината е лакомията им и тяхното чувство, че те заслужават повече", заяви той.

Василев упрекна ситуацията, в която се развива покровителство на престъпниците от политиците и нарече политическата система "безобразна". Бизнесменът разкритикува и правото на управляващите да избират съдии, като подчерта, че избраните по-късно следват модела, който им е наложен.

"Казусът Бенчев и това каква кола кара, се разви в публичното пространство, но сега той е по-дълбок, мисля че ще излязат още компромати, това е работещ модел - да нападаш другия", каза още Славкова във връзка със зам.-шефа на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, когото арестуваха в Истанбул заедно с несебърския бос Митьо Очите.

По думите на социоложката обаче хората през летния сезон са в съвсем друго настроение и това няма да се отрази сериозно на БСП, като през септември ще стане ясно дали е повлияло, когато станат готови социологическите проучвания.

"Всичко се завърта около Бенчев, а калта наоколо остава покрита", отсече Василев и поясни, че според него основният проблем е, че Желязков остава в Турция 30 дни.

"Турците ще изцедят цялата информация за връзките му с политици. След това те ще държат в ръцете си компромати за наши политици, имали взимане-даване в престъпния свят", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, колко неприятни коментари сте изтрили! Че ако ги прочете ББ ще вдигне кръвното ли?
25
1
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
"Погледнете само факта, че дори мигрантите ни заобикалят."Да, но ни налазиха руснаците. Те масово се преселват в България и вече са 400 000. Строят си затворени селища и комплекси, купуват апартаменти и къщи като за последно. Причините може да са 2:1. В България е прекрасно да се живее, особено спрямо Русия. Спокойно е и сигурно. Иначе нямаше да припарят тук. За тях ние сме с крачки напред пред руския живот, където се напиват, за да забравят.2. Путин е решил да ни претопят и асимилират.
24
6
 
4
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
23
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
тези безделници откриха топлата вода забравиха какво срастване настана през 1992 гкогато 2 адв колектив взе властта
22
1
 
7
 
! Отговори
ж преди 5 години
До VОт корпорациите по-големи бандити няма!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е, че синдикатите работят за работодателите, тоест за него. Вие си му плащайте и членски внос да ви държи на 250 ежро.
20
1
 
6
 
! Отговори
23 преди 5 години
Коментарът ви е фалшив,защото тезата ви е фалшива.Не са се сраснали ,защото политиката произхожда от икономиката,а тя е в ръцете на капиталистите,богатите.Така,че друга държава не може и да има при тези условия.В западните страни е същото ,само че е силно туширано със социални помощи и фондове.Не можеш да създадеш партия без пари,а те са у богатите-вече имаме информация за това видима,от първа ръка.Видяхме и живяхме в този "рай"!В цеха дето работя има 14 камери!?
19
2
 
13
 
! Отговори
Баце преди 5 години
Тя държавата отдавна е станала частна. Преяатизираха я. Взеха ни я, Откраднаха я. Така става с всичко за което собственика си мълчи и само гледа. Ние сменсобственика, но си седим и блеем. Робите нямат държава, както и овцете, нали? Само седим, гледаме, плюем и не действаме. Станахме зрители на собствения си живот и само въздишаме и съжаляваме. Ние сме най- жалката нация, ежедневно клатена от собствените си политици. Бееее:-)
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато всички си стоим в къщи пред мониторите и не излизаме да гласуваме, ГЕРБ ще управлява.Трябва да излезем като румънците и да ги изметем.Ама не 20 платени протестъри като при Орешарски, а целият Български народ.В противен случай ще продължаваме да си бъдем най-бедната и най-корумпираната държава и ще заемаме дъното на всички класации.Нищо, че бойковизиите ежедневно ще ни убеждават, че по улиците текат реки от мед и масло.Погледнете само факта, че дори мигрантите ни заобикалят.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако на престъпните групировки им викате "бизнес" и "държавни интереси"...
16
8
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
"Крадците са се сраснали е не сме като румънците да ометем корупцията макар че това нее решение *** ония горе даноса на хаваи.с еднопосочен билет" Не давай за пример румънците. При тях корупцията е в пъти по-голяма от нашата. Ще видим сега дали ще успеят да съборят комунистите от власт, но ще им е много трудно и трябва да са упорити, така както ние свалихме нашите. От години се мъчат да намалят броя на депутатите в парламента, който сега е 600. За жалост и това не успяват да направят
15
1
 
21
 
! Отговори
смешнотъжно преди 5 години
Да,прав е бизнесмена от ДС В.Василев,унищожил завода за хладилна техника ...
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ако не бяха се сраснали заплатите отдавна да са по хиляда евро а от там и пенсиите щяха да са на ниво. Но уви бизнеса и власт имащите не казвам държавата защото държавата е народа си бъркат взаимно по ду. Пките лиж. Ат се свиркат си а народа го ду. А под вода да не вдига прах.
13
3
 
14
 
! Отговори
V преди 5 години
Нищуу ново под слънцето. Не трябва да развиваме чорбаджизма. В Европа всичко е корпорации. И те не са цвете но поне бизнеса не е в ръцете на бандити.
12
5
 
12
 
! Отговори
пътник преди 5 години
Та, то имали по-големи комунисти от днешните ни началници.....За съжаление Василев е прав.
11
7
 
28
 
! Отговори
Пак ще спечели ГЕРБ преди 5 години
Защо?Бизнесмените имат това свойство - да търсят връзки с властта, да я подкупят, да се настанят и те на някои постове. Това се случва навсякъде. За три мандата, около властите във всеки районна страната са се укрепили кръгове от фирми. За да получават държавни поръчки, те, семействата им и дори работниците им (по принуда) ще гласуват за Б.Б.Прибавете и около 400 000 държавни чиновници, които искат да си запазят работата плюс техните семейства.Ето това е сборът от гласове, с които Б.Б. печели
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То там освен комунисти друго има ли те скапват всичко с глупоста си
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не се следят още в началото кои колко какво дава за тия години дваисе съм видял една две коли на магистрала шосе извънградско е кои е прав питам единия една улица начално спи в даи бил в системата е питам аз това държава ли е не къдее манолова къдее кзп нема такива ядене и пиене и кражби сладки да са крадете и пиите
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много комунист излезе по новините.Борбата минава в нова фаза...пак ще крадем родината.Опс код червено!
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тия глупости тия крадат ли крадат питам георгиев и ионко какво правите до ден днешен отговор не получих караш пета година на една цена ония трима ли са четирма ли са с по сто отдолу и какво ли не ти даваш всичко от себе си като идеален човек разбиращ можеш при тия всичко е наобратно има една приказка за всеки влак си има пътни и твхния ред иде нема да краде вечно колкото крали крали или ще работят или вън те не работят довиждане само пари крадат