Политици може по-явно да се възползват от протеста в СУ

Да се търси изход от кризата чрез диалог, зоват анализатори
Обновена: 28 окт 2013 10:32 | 28 окт 2013 10:31, Веселина Йорданова
46
Политици може по-явно да се възползват от протеста в СУ
Сградата на университета снощи. Снимка: БТА

Студентските протести ще продължат, но е по-важно какъв ще бъде изходът от тях, коментира социологът Марчела Абрашева окупацията на Софийския университет.

Предстои да разберем дали ще има по-масиран и по-явен опит на политически партии да се възползват от това, каза Абрашева пред TV7.

Тя изрази надежда окупацията да стане повод за започване на разговор, в който да се включи мълчаливото мнозинство на гражданите, които симпатизират на студентите, но не виждат изход от кризата.

Още по темата

Политологът проф. Петър-Емил Митев вижда протеста на студентите като продължение на неуспелия уличен протест и го сравни с мощните студентски движения по света през втората половина на XX в. и опита те да бъдат манипулирани.

Според проф. Митев е важно да се намери изход от кризата чрез разговори, а не чрез издигане на лозунги. Незабавното разпускане на парламента не е политически рационално, защото би означавало държавата да остане без решения по важни въпроси като бюджета за следващата година.

Политологът проф. Тодор Танев застана на страната на протестиращите студенти, като заяви, че има политическа рационалност в исканията им. Той съзря опит за манипулация, но не отвътре, а извън университета, сред контрапротестиращите, които щурмуваха сградата на Ректората вчера.

Проф. Танев е на мнение, че преподавателите не трябва да съвместяват академичната работа с политическа дейност. Той визира повода за началото на стачните действия - решението на преподавателя проф. Димитър Токушев, който е председател и на Кoнституционния съд, за връщане на Делян Пеевски в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
идиоти ли сме преди 10 години
За какво ги подкрепяте протестите, Фарфалей? За да сте в крак с модата? Много добре сте описали ситуацията. Два пъти я преживях. И нищо! Просто смазаха и оковаха обикновения човек! Сега за трети път ни предлагат абсолютно същото. Те искат оставка. Като папагари повтарят само това. Те не искат нормален бюджет за образование. Тях не ги интересува как хората ще преживеят зимата. Те не предлагат НИЩО!
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунист зодина няма. Нали я знаете тази максима. Те са като гаргите - като осе*ат гнездото го сменят. Така че те тук доста го поосраха и сега им е ред и им се пада да отидат в друго. ОСТОВКА
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A защо студентите не стачкуват за свалянето на Иван Тотев, или и той плаща за стачката?
35
1
 
1
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Каратов24 - не го харесват евреите = комунистите / не бъркайте руснаците с тези богоборци /
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направете си труда да отидете в Народната библиотека и да издирите тогавашните официози, за да видите, че и в тях и тогава се говореше за малка група *** (въобще *** бе типичната заклеймяваща дума на комунистите от ранните 90 години), мързеливци, които не искат да си учат уроците, не могат да си взимат изпитите и, също като днес, пречат на едно огромно мнозинство добри деца да усвояват знания. Ще видите също, че и тогава целенасочено се премълчаваха имената на преподавателите и
33
4
 
3
 
! Отговори
Каратов24 преди 10 години
До DrunderskiЗащо да не управлява повече, бе Дръндарски?Защото не го харесват комунистите (демек руснаците) ли ??
32
0
 
2
 
! Отговори
Хектор до 20 преди 10 години
Брат,ти си развалена праскова във костилката даже,много е хубаво че заминаваш.Нямаме нужда да разваляш и другите праскови в касата.
31
4
 
10
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Какъв диалог да се търси? Да не забравяме откъде тръгна протеста! Нека да се разбере защо съдийте гласуват поръчково и кой/защо назначи Пеевски! Аман от олиграхия! ОСТАВКА!
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От една страна говорят за морал и демокрация, а в същото време правят окупация :)))та искам да ги питам тези двойкарчета кое в думата "окупация" или в действията свързани с нея е демократично и морално ???
29
3
 
15
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
Всяко действие или бездействие на държавно ниво е вид правене на политики. В този смисъл студентския протест е напълно политически акт, но по отношение на моралния си заряд той е аполитичен. Когато в една държава идва депутат от управляващата коалиция (как управлява и как е на власт е отделен въпрос) с 6-7 наети мутри, започне да вандализира най-стария университет в страната, а полицията злоумишлено се скрива, то има колосален проблем и независимо с какви думи наричате Протеста - той е необходим
28
3
 
10
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До студентTочно затова ще си емигрант,защото "преклонена глава,сабя не я сече" или както казваше вашия правешки *** "да се снишим другари" да вземем някаква дипломка,после да целунем няколко *** и да си мишкуваме до пенсийка.Какво тук значи някакъв морал и ценности.Те не пълнят хладилника нали ?
27
5
 
11
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До 126Ти пикльо вместо да даваш акъл вземи завърши поне 4-ти клас.Знам че ви набират по-простички надничарчета на "***" 20 ,но скоро ще свършат паричките на Кирчо контрабандиста/Добрев/ и тогава ще трябва да си търсите работа
26
0
 
4
 
! Отговори
Фарфалей преди 10 години
до Бай ХасанБлагодаря, ти, за поправката, случва се...
25
0
 
4
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Фарфалей Узаконят се пише - нали
24
2
 
8
 
! Отговори
Фарфалей преди 10 години
Малко късно българина се сети да протестира против мафията, трябваше преди да си озаконят всичко, сега и морета и планини, и огромни комплекси и хотели са си тяхни по закон, по конституция, полицията брани държавата, тоест тях...така, че сега протестирате против закона...давайте минуси, подкрепям протестите, но това е тъжната истина....
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо през 1990г. и 1997г. нямаше студенти на които им се учеше по време на стачките?
22
7
 
8
 
! Отговори
Фарфалей преди 10 години
E, колко по-явно от това да се възползват, реформаторите и ГЕРБ го демострират постоянно, използвайки тези напушени младежи?!
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-мразим да ми налагат мнението си по пдобен меко казано арогантен начин, а още по мразим това да се прави от разни мързеливи двойкари, за които това е единствения начин за реализация в живота
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Тези неповече от 6 или 8 човека не са нищо в сравнение с демокрацията, която лично наложих в края на 90-те и облагородих през 2009-а и 2013-а години!" - твърди Бареков, който финансира политическия си проект с лов на рапани, който извършва собственоръчно всяко лято, докато плажува в бунгало край Синеморец.
19
9
 
7
 
! Отговори
студент преди 10 години
До до 8Ами плащам си за да уча, затова си плащам. Какво ще правя като завърша си е моя работа, най-вероятно съм си бъдещ емигрант. Протестиращите действат против моя, а и на останалите студенти, интерес. Ако питаш мен, искам да завършвам скоро, да си взема дипломата, и да емигрирам. А сега заради някакви си мамини синчета (пак казвам, знам ги част от окупаторите, родителите им са от ГЕРБ масово) аз какво правя? Да чакам и да духам супата, че да им се върже интереса на синчетата?