Партийната мобилизация повишава рейтинга на политиците

Преглед на печата на 15 април
15 апр 2013 07:00, Петя Славова
325
Партийната мобилизация повишава рейтинга на политиците
Борисов е прибавил 4% към рейтинга си. Снимка: БТА

Партийната мобилизация месец преди изборите се отразява положително на рейтинга на политиците. Това сочи изследването на агенция "Медиана" от началото на април, представено в "Труд". Подалият оставка премиер Бойко Борисов прибавя към рейтинга си 4% през последния месец и достига до 38% одобрение. Решението на Сергей Станишев да не се кандидатира за премиерския пост, ако БСП спечели изборите, явно не се наказва от социалистите. Подкрепата за него е 36%. Президентът Росен Плевнелиев остава на върха на политическото одобрение с рейтинг от 50%. Две дами - еврокомисарят Кристалина Георгиева (44%) и столичният кмет Йорданка Фандъкова (42%) запазват позициите си сред първите. Изненадващо Георги Първанов се класира на второ място с 46%. Обяснението е в отсъствието му от острото предизборно противопоставяне.

"Изборна програма или изборна психоза", коментира "Труд". Избирателят рядко чете предизборните програми, преди да отиде до урната. Политиците знаят това, а партиите го използват. В предизборните платформи обикновено изскачат 3-4 "гвоздея", зад които не стои особен практически смисъл, но пък хората искат да чуят точно това. Посланията се свеждат до лозунги, най-често отчетливо популистки, но облечени в креслива или запомняща се фраза. Колкото по-непрочетени са програмите, толкова по-вероятно е реализирането им да остане на хартия. Толкова по-голям е и рискът изборната кампания да се превръща по-скоро в масова психотерапия и опит за хипноза, отколкото в сериозен разговор. Крайният резултат обикновено е емоционален, а не рационален, от което губят всички.

"Е-правителството глътна 100 милиона", отчита в интервю за "Стандарт" Роман Василев, министър за електронното правителство. От 2002 г. по документи започва развитието на стратегия и планове за е-правителство, посочва той. През тези над 10 години има много инвестиции, много стратегии, много планове. След 3 или 4 години е възможно да има работещо е-правителство в България. Но зависи от начина, по който ще подхождаме оттук нататък, смята Василев. По думите му един от основните ключови фактори за това ненапълно работещо е-правителство е разпокъсаността, с която се подхождаше към изпълнението на стратегията за неговото развитие. В момента има действащи проекти, възлизащи на около 100 млн. лева. Разпокъсаният подход е основната причина да сме с усещането, че мина много време, а все още виждаме малко работещи услуги.

"В блатото на социологията трябва да се гази с високи ботуши", коментира "Сега". Години наред хората от бранша публично се омаскаряват, без да държат сметка нито за честта на науката, нито за собственото си достойнство. Точно по този начин се разви през последните седмици поредният скандал в гилдията. Повод за кавгата стана появилото се в медиите електорално проучване, което показа смайваща разлика между първите две партии: 30% за ГЕРБ и едва 16% за БСП. За средния гражданин е пълен абсурд да се опитва да открие истината в тази плетеница от полуистини и полулъжи - това нито му е работа, нито му е във възможностите, нито го интересува. При това дори да иска да се ориентира, никой няма да му помогне. Затова, когато се изправи пред урните на 12 май, може би по-добре за избирателя е да забрави за изследвания, резултати, интерпретации и тълкувания. Ида подходи към партиите, които му се предлагат, според нуждите, потребностите и желанията си.

"800 хиляди още избират партия", посочва в "Стандарт" социологът Живко Георгиев. Според него хората, които излязоха да протестират през февруари на улиците, могат да направят вота интересен, ако гласуват за извън парламентарни партии, които са им най-близки като радикални искания. Това са около 700-800 хиляди души, които ще решат за кого да гласуват в последния момент. На практика това са 15-20 процента от избирателите. От тези гласове ще се възползват най-вече "Движение България на гражданите" и "Атака", но също така и НФСБ, коалициите около ГОРД на Слави Бинев, ЛИДЕР на Христо Ковачки и на ВМРО. Всички те разполагат с добри организационни и финансови възможности, така че при ниска избирателна активност не са изключени изненади. Или най-малкото, въпросните формации могат да "докоснат" 4-те процента. "Кампанията ще реши вота", отбелязва в "Стандарт" социологът Васил Тончев, "Сова харис". Според него засега сигурни участници в бъдещото Народно събрание са само ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", а "България на гражданите" на Меглена Кунева е на ръба на 4-процентната бариера.

"Преса" акцентира върху мрачната прогноза на кабинета "Райков": България няма скоро да излезе от кризата и да тръгне нагоре. Това се вижда от документ на финансовото министерство за основните икономически показатели на страната в периода от 2013 до 2016 г. Според него през 2016 г. стопанството ще се свие с 0,4%, вместо да се оттласне от дъното, каквито бяха първоначалните предвиждания. През 2015 г. ни чака и бум на безработицата, която ще стигне 14%. През 2012 г. нивото й беше 12,3%. Мрачният сценарий на служебното правителство се основава на очакванията за продължаване на рецесията в Европа, което носи рискове и за нашата страна.

Следим с интерес "Офшорлийкс", готови сме да проверим данни за български фирми и граждани с офшорни сметки, когато те бъдат оповестени. Това заявява в интервю за "24 часа" Красимир Стефанов, шеф на Националната агенция за приходите, който е в отпуск, тъй като е кандидат-депутат от ГЕРБ. "По европейската директива за спестяванията вече получаваме данни за всички влогове на българи в ЕС. Нашият парламент ратифицира изцяло нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Швейцария, в която има клауза за разкриване на банковата тайна. Това означава, че при проверка или ревизия на български граждани може да поискаме от швейцарските данъчни власти да посочат и наличността по сметките", обяснява Стефанов.

"С евтин труд ще губим всички състезания", е анализът в "24 часа" на програмния директор на Институт "Отворено общество" Боян Захариев. Според него ако искаме да създадем в нашата икономика дългосрочни предпоставки за растеж на заплатите, ние не можем да разчитаме само на заетост в сферата на най-нискоквалифицираните услуги и търговията на дребно.

Германски индустриалци казват, че биха инвестирали в България, ако тук имаше достатъчно работници, които могат да работят със сложни машини. Проблемът е, че ние нямаме професионално образование, което в момента да посрещне нуждите на такива инвеститори. Нямаме и програми за преквалификация, които да позволят да се обучават хора за нови производства. Нашият бизнес не инвестира почти нищо в образование. И понеже държавата в момента изпитва трудности да покрива дори текущите си разходи, си струва да се вземат заеми за квалификация на работна ръка.

"Как се върти държавен бизнес с бюджетни пари", проследява "Сега". Ако попитате чужд инвеститор какво го спира да инвестира в България освен високото ниво на корупция и неработещата съдебна система, със сигурност ще чуете обяснението, че е невъзможно да се бори с цяла държава. Не става дума само за прословутата българска бюрокрация, а за конкуренцията на държавните институции с техните фирми, регламентирани и нерегламентирани дейности. Това са онези дружества, които независимо от приватизацията са се запазили и се налагат като основни конкуренти на силно задъхващия се частен бизнес. С помощта на държавата някои от тях стават толкова силни, че се налагат като водещи в сектора си. Колкото и странно да е, в повечето случаи тези компании нямат нищо общо или дублират част от задълженията на министерствата, които ги управляват. И всичко това с наши пари.

"Национализацията не решава проблеми", казва в интервю за "Труд" вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Тя съобщава, че в понеделник идва екип от Световната банка, а от ЕК идват през втората половина на април, за да направят анализ на веригата на ценообразуването в българската енергетика. От анализа ще стане ясно къде има пробиви в системата и как могат да бъдат преодолени. Според Захариева не е имало натиск от страна на протестиращите да се развалят договорите с ЕРП-тата. Национализацията беше една от подхвърлените идеи. Хората си мислеха, че по този начин ще си разрешат проблемите и ще плащат по-ниски цени. "Национализацията не е решение на проблемите. Не само на ЕРП-тата, а на каквото и да било", категорична е Захариева.

Различията между регионите ще се задълбочават драматично в следващите 7 г., вместо бедните да догонват общините с по-добри показатели на икономическо и социално развитие. Проектът на новата оперативна програма "Региони в растеж" предвижда София да получи в пъти повече европейско финансиране, отколкото Варна или Пловдив, а разликата с по-малките и по-бедните градове е над10 пъти, показва справка, с която "Сега" разполага. Очаква се столицата да получи 20% от бюджета на програмата, отделен за интегрираните планове, който е общо 3 млрд. лв. Следващите осем по големина града ще получат общо едва 15% от сумата. 26 града, които се водят средно големи, ще си разделят близо 1,35 млрд. лв. Средно това означава по около 52 млн. лв. за всеки град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма други които да мислят за държявата освен ГЕРБ,всичко друго е лъжа измама крадци разбойници предатели нахални заменки роднинки хал4ни и крадат като за последно.Само ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ,НЯМА ДРУГИ ТОВАЕ АЛТЕРНАТИВАТА ЗА БГ за дасме в крачка с времето и света.
150
7
 
7
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Всички атакуват ГЕРБ, ама те все си водят. Никой не ги иска, ама пак ще спечелят. После- пак стачки. Пак никой няма да ги иска- пак ще спечелят!? И ще кажат- изборите са честни!? Явно аз нещо не съм добре Колкото повече хора гласуваме, толкова ще им бъде нищожен шанса да ни излъжат!
149
1
 
2
 
! Отговори
Биг Ша преди 11 години
Ако те срещне без охрана ще те прогласува.
148
4
 
15
 
! Отговори
Боко преди 11 години
Да палнем всички възрастни хора,че да не вземат пенсии.Гарантирано от ГЕРБ
147
2
 
6
 
! Отговори
Винету преди 11 години
марш да копаш компири да даваш пример на пенсионерите.
146
5
 
9
 
! Отговори
Тоя път пенсионерите преди 11 години
Докато не тръгне с краката напред Буда, българите ще страдат.
145
4
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 11 години
Вие гоните михаля, а Румбата221 направи *** кинтите:D
144
4
 
10
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПОДВИЗИТЕ НА ГЕРББългария е деградирала на 54 място от 59 държави в класацията по конкурентоспособност на базирания в Лозана Institute for Management Development. - По ефективност на ПРАВИТЕЛСТВОТО (боковото) страната ни се е сринала в класацията от 28-мо място през 2009 г. на 44-то място през 2012 г., а по ефективност на бизнеса от 47-мо място през 2009 г. падаме на ПОСЛЕДНОТО 59-то място през 2012 г.- Нетният държавен дълг на България за 4 години е увеличен с 248% Източник: БСК- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
143
3
 
10
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ЛЪЖИТЕ НА ГЕРБ- Ние сме самокритични ЛЪЖА, цялата им програма са неприети искания на опозицията.- Премахнахме посредниците при газа ЛЪЖА, НАЗНАЧИХА СВОИ - Осигурихме проучване на Черно море, - ЛЪЖА, ТЕЗИ НАХОДИЩА СЕ ЗНАЯТ ОТ ТОШОВО ВРЕМЕ- Спряхме Бургас-Александруполис, ЛЪЖА, СПРЯХА ГО БУРГАЗЛИИ- Спряхме пагубния проект Белене, който щеше да фалира държавата, ЛЪЖА, ТОЙ Е ЕДИНСТВЕНОТО НИ ЕНЕРГИЙНО СПАСЕНИЕ - ВИЖТЕ СИ СМЕТКИТЕ ЗА ТОКА .
142
3
 
8
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ДРЪН-ДРЪН...ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ЗА СЕЛСКА СЕДЯНКА...- ВСИЧКО КОЕТО ПРЕДЛАГАТ НЕ ЗАВИСИ ОТ ГЕРБ..., ТОЧНО ОБРАТНОТО Е НА ТОВА, КОЕТО ПРАВИХА ДО СЕГА... И НЯМА НИЩО ОБЩО С ЛЪЖИТЕ ИМ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ...- НА ТАКИВА В НАШЕ СЕЛО ИМ ВИКАМЕ ДЪРТИ ЛЪЖЦИ... ИЛИ ПРОСТО "ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ КОМУНИСТИ"...- ДНЕС, ПО МОДЕРНИЯ ТЕРМИН Е... "ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ"...!!!.
141
3
 
6
 
! Отговори
Варна преди 11 години
Иска ми се верно да беше полицейщина и ушевите да разбият кофите на тия наркомани! За жалост те ги пазят и скоро наистина може да се стигне до гражданска война. На повечето хора им писна докато са на работа рецидивистите да им търсят правата! Катуните да се изметат!
140
7
 
5
 
! Отговори
СД преди 11 години
Видях протестиращите. Не бяха народно движение отишло да защитава идеали и идеи, а група хулагани, отишли да се бият, да пропагандират и да сеят омразя и разрушение. Уплаших се честно казано, въпреки, че имаше сили на реда наблизо. На 20 години съм и ме е страх да се разходя по булеварда на Варна заради тези хора. Виждам ги, че са платени и явно провокират, а в очите им виждам такъв бяс, че ми е страшно да ги доближавам.
139
3
 
4
 
! Отговори
Руми преди 11 години
Дори и да е имало искрени протестиращи хора, техните идеи са опорочени от всички онези рецидивисти, които са изпратени по протестите "на служба". Това е. А вие, които ги защитавате тук, също сте ясни. И вие сте на служба, само че понеже сте 1 идея по - кадърни, т.е. можете да пишете, заработвате скромния надник като писачи. Тъжно.
138
2
 
10
 
! Отговори
Боже!!!! преди 11 години
Като чета "Правителството на Борисов се грижело за народа", "честни и почтенни" ..... Дано ме извини този човек, но в кой свят живее? ББ просто беше добър артист. В какво се изразява подобрението на положението на хората? За себе си усещането е много неприятно- финансовото положение ми върви надолу, с работата положението е същото. Единственото, което ги интересуваше с Цветанов беше да послушват определени лица, които ще могат след това да рекетират.
137
3
 
4
 
! Отговори
Руми преди 11 години
До 181Добре де, а как ще ми обясниш, че наркоманът, който миналата година открадна телефона на 1 приятелка е на палатковият лагер в София? Човек на 28г, млад и здрав, който работи като слепец пред църквите в центъра, краде от сергийте на пазарчето за плодове и зеленчуци на Графа и навсякъде, където може.. И ще кажеш сега, че протестиращ не е новата му професия ли?
136
3
 
9
 
! Отговори
456 преди 11 години
Бойко Борисов е единственото недоразумение управлявало държавата досега.Без да е прочел нито една книга,охранителче на величия,пожарникарче станало за една нощ по неведуми пътища генералче,мутра от премето на прехода търгувало с наркотици и едва не осъдено,защото парите цвят нямат - това е Б.Борисов.И какво си мисли че народа не го знае или е забравил.Цял свят ни се подиграва с тая мутра министър председател.Американците го държат яко защото са наясно с миналото му,а той им се подчинява .
135
1
 
2
 
! Отговори
Ъ ! преди 11 години
Ама ти имаш ли вече "рейтинг",особено сред пенсионерите ??
134
6
 
3
 
! Отговори
мухахахахахаха преди 11 години
До Анонимен180 Аз ще ти кажа защо. Повечето материал в бг действително е мн ***. Куманоидите се възползват от това и въртят какви ли не конспирации и схеми. Такива постановки правят, че болшинството *** вече 23години си милее и гасне от мъка по комунизма. Според бсп-плана Борисов трябваше да размаже с помоща на полицията протестите, точно както би направило и е правило мн пъти бсп-то. Обаче плановете се объркаха и пожарникарят ги надцака за пореден път червените нафталини!
133
1
 
6
 
! Отговори
ало преди 11 години
Ало,защо отново ми показвате това недоразумение ББ,което мечтае единствено да бъде истински латинодиктатор или поне един мъничък Т.Ж.?
132
3
 
7
 
! Отговори
до 170 преди 11 години
Я стига писа простотии.Сигурно си от платените от Герб но се опомни малко нямаш работа с ***.Герб затриха държавата,те изкараха народа на улицата,при тях се самоубиваха цели семейства и се запалваха хора.Амнезията ти явно е голяма но ние помним.Те за 4 години разориха държавата а не БСП.А ти си една *** на мутрите.