България ще финансира обучение на наши студенти в чужбина

Идеята бе на Кирил Петков
18 апр 2024 18:08, Стела Стоянова
10
България ще финансира обучение на наши студенти в чужбина
Снимка БГНЕС

В следващите шест години България смята да спонсорира с 40 млн. лв. обучението на 180 български студенти в топ университети в чужбина. Това предвижда проектът на нова национална програма "Стефан Стамболов", предложен от МОН. Условието е след завършването си в чужбина висшистите да останат да работят у нас поне 3 години, пише "Сега".

Идеята за фонд "Стамболов" е на Кирил Петков - той я лансира през 2022 г. по времето, когато бе премиер. Тя бе "облечена" и в конкретен проект - за спонсориране на по 30 българи годишно с условието след това да останат да работят у нас поне за 3 г. Проектът обаче бе отхвърлен както поради принципни съображения - че не бива при всички проблеми в българското висшето образование да субсидираме чуждото, така и заради липса на законови основания, позволяващи финансиране на чужди университети. С бюджета за 2024 г. обаче бяха приети промени в Закона за висше образование, които разрешават държавата да отделя средства именно за финансиране на обучението на български граждани във водещи чуждестранни университети. Въпреки критиките на депутати и синдикати, за 2024 година бяха гласувани 5 млн. лв. за целта, които присъстват и в проекта на въпросната национална програма.

През 2025 г. бюджетът на програмата ще се увеличи на 7 млн. лв., а през 2026 г. ще бъде 9 млн. лв. Само през тези първи 3 г. ще се осъществява прием на студенти, като в следващите 3 г. - през 2027 г., 2028 г. и 2029 г. са планирани съответно 9 млн. лв., 7 млн. лв. и 3 млн. лв. за продължаване на финансирането на приетите студенти.

Прави впечатление и по-големият брой студенти, които ще учат безплатно в чужбина - по 60 души на година, или общо 180 души. Максималната сума, която ще може да се отпусне за един студент за целия период на обучение, е до 200 000 лева.

По програмата могат да кандидатстват само лица с българско гражданство. Те трябва да притежават диплома за средно образование или завършена бакалавърска степен, придобита до 5 години, успех не по-малък от "Много добър", както и да са одобрени след кандидатстване за прием в бакалавърска или магистърска програма в чуждестранно висше училище.

Чуждият университет освен това трябва да попада в един от двата списъци, изготвени от МОН и включващи най-добрите чуждестранни висши училища според утвърдените международни класации QS World University Rankings, The Academic Ranking of World Universities (Shanghai Ranking) и Times Higher Education World University Rankings. Списъкът за кандидати за бакалавър включва 35 университета от САЩ и три от Канада, а този за кандидати за бакалавърска или магистърска степен - 6 от Австралия, 8 от Китай, по 3 от Белгия и Дания, 11 от Франция, 10 от Германия, по 2 от Япония, Южна Корея и Сингапур, също така от Англия, Швеция, Швейцария, Италия, Испания, Нидерландия.

Програмата предвижда при предоставянето на средствата за обучение с избраните кандидати да се сключва договор. В него ще се съдържа задължителна клауза, според която студентите поемат задължението да се върнат в България след завършване на образованието си и да бъдат наети на трудово или служебно правоотношение за период от поне 3 години в рамките на 5-годишен период от тяхното завръщане. Предвижда се гратисен период от максимум 12 месеца от момента на семестриалното завършване на курса на обучението до завръщането в страната и наемането на трудово или служебно правоотношение.

От МОН привеждат като мотиви за програмата нуждата от "качествено образование от най-високо ниво за български граждани и придобиване на чуждестранен опит като инструменти за развитието на страната", както и от "подобряване на бизнес и обществената среда у нас и утвърждаването на страната ни като привлекателна за младите хора". Оттам очакват инвестициите в образованието на българските граждани във водещи чуждестранни университети да донесе конкретна полза в областта на икономиката, на висшето образование и научните изследвания, както и да се въведат иновативни методи на работа и управление и да се повиши икономическата ефективност и конкурентоспособност на компаниите и институциите у нас. Не е ясно как ще се осъществят тези очаквания при такъв кратък период на задължително оставане в България - 3 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо ново под слънцето. Да позная ли чии деца ще са студенти в чужбина? Този филм сме го гледали преди 89-та.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България ще финансира бъдещи българоубийци като Киро и Асен харвардски.А народа е с 900 лева заплати еииИзрудии .
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еничарчета?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само в Харвард да не ходят.Видяхме какви `умници` излизат от там.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дали ще се намери разследващ журналист, който да изясни истината за "онзи списък" на МОН, въз основа на който ежегодно някакви млади хора заминават да следват в чужбина? Съпругът на моя близка работи известно време в МОН през 90-те години и беше стъписан от фамилните имена на младежите от въпросния списък. Така че, нещо подобно има всяка година, но сега ще се даде възможност и на още 180 миропомазани чеденца.
5
0
 
11
 
! Отговори
Втресе ме преди 1 седмица
Спомних си как допреди 34 години уреждаха "наши деца" да следватв чужбина. Знам и как ставаше записване без да са се явявали на какъвто и да е конкурс. Направи ли ви впечатление, че ще се изисква не отличен, а много добър успех? И по какви ли критерии ще ги подбират?
4
0
 
11
 
! Отговори
Бедни и умни преди 1 седмица
Умните деца от по-бедни семейства намират начин сами да се преборят за стипендии и отиват да учат навън ако това въобще им е целта. В случая май ще става въпрос за това да се ползват държавни пари за да се плати за образованието на нечие синче, което няма достатъчно акъл за да се пребори за стипендия, а бащата не му се дават пари от джоба му и ще гледа да го бутне на държавни разноски.
3
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Ще плащат на студентите милиони, те ще поработят изискваните 3 години и после дим да ги няма. Кел файда за България? Само разходи за тези, които по собствен избор искат да следват в чужбина. Справедливо и морално, ама друг път.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ше уреждат на аванта наши другари като Лена мустака и Кокорчо федероса :)))
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мамаси ли ше търсят у чужбина - тука е безплатно :)))