В България изоставаме от цифровата ера

Една от причините е застаряващото население
26 фев 2024 14:43, Анисия Иванова
28

В България не само изоставаме на индивидуално ниво като граждани в развитието на компетенции за справяне в цифровата ера, но и нашите бизнеси също са на едно от последните места по внедряване на дигитални технологии. Това каза ръководителят на Дигиталния иновационен хъб "Тракия" Христиан Даскалов в студиото на "България сутрин".

Според проучване в ерата на изкуствения интелект и неспиращо развитие на модерните технологии се оказва, че малко над 30% от българите имат базова цифрова грамотност. Това са едни от последните данни, изнесени от министъра на електронното управление. На този фон се предлагат курсове, с които да повишим дигиталните си умения.

Проблемът не е само в изоставането, но и в това, че нямаме самочувствие, че можем да го наваксаме достатъчно бързо, смята киберекспертът.

"Министерството на електронното управление си постави грандиозна цел - да достигнем повече от 50% дигитална грамотност до края на десетилетието. Това ще ни постави отново на последно място", прогнозира Даскалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни и какво всъщност означава "дигиталната грамотност": "Един от аспектите на дигиталната грамотност е базовата киберхигиена. Това означава, че ако ще използваме онлайн банкиране, да знаем как, за да не бъдем хакнати и да ни източат сметката. Не просто да ползваме технологиите, а да ги разбираме достатъчно, за да не бъдем тяхна жертва".

Даскалов отбеляза, че в класацията България е на последно място преди Румъния. И една от причините е застаряващото население.

"Проучването на Евростат показва, че колкото по-възрастно е населението, толкова по-ниска е дигиталната грамотност. Трябва да се стремим да достигнем и до тези хора, които вече са на пазара на труда - застаряващото население. Министерството на труда и социалната политика, за интересуващите се компании, имат обявена цел - до края на 2026 г. да обучи 500 000 души. В България нямаме стандарти за обучение на тези обучители. Трябва да знаем добрите практики", посъветва ръководителят на Дигиталния иновационен хъб "Тракия".

Има мрежа от децентрализирани хъбове и те трябва да постигнат предоставяне чрез финансиране от Програма "Дигитална Европа" безвъзмездни услуги за дигитализация на бизнеса в различни сектори.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Но пък затова сме напред във всичко, което олицетворява емоции и човечност. Просто защото на хората им е писнало от всякакви съвременни смешки, които включват дигитално робство, смяна на пола (или липсата на такъв), абсурдно продажни управляващи, перманентни лъжи в медиите и да - накрая една ракийка в приятна компания оправя нещата. За разлика от дигитално напредналите роботчета в т.нар. развити страни, които нямат семейства и каквито и да е емоции, ама за сметка на това имат работа и пари.
27
0
 
2
 
! Отговори
Гръмни се ве цифров преди 2 месеца
Манипулатор! Като ти гръмнат кабела на нета и сме тотал нито пари нито храна,защото всичко е сифрово Т.Е ТОК И ИНТЕРНЕТ.НОВОТО МОДЕРНО ЗА КОЕТО ВИ ЛЪЖЕ ЕЛИТА,ЧЕ ЩЕ Е ЗА ПО-ДОБРО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!
26
1
 
8
 
! Отговори
Кире преди 2 месеца
Изоставаме от кой? От Корея и Япония, където спят в кутийки и си плащат на час а прегръдка от истински човек?!?! Щото от УСА и ЕС сме много по-напред.
25
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 2 месеца
Ами няма как да махнем старите хора. То и ситуацията пак няма да се промени, щото и без това слабо ползват "цифровата ера". Предпочитат си аналоговите ракийка и салатка.
24
1
 
5
 
! Отговори
WTF преди 2 месеца
"тези хора, които вече са на пазара на труда - застаряващото население". Поредният псевдо-специалист! Един човек на пазара на труда на 28 застаряващ ли е, ле льо льо ***?
23
5
 
1
 
! Отговори
Тошко преди 2 месеца
Основната причина за изоставянето е свалянето на БКП и озорпирането на властта от американски ***.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Самият факт, че в България неограничен трафик се нарича неограничени мегабайти говори достатъчно...
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости. България си е много по-добре от някой страни като САЩ или ЮК например, които още разчитат на факс
20
5
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 2 месеца
Кой ти ограничава скоростта, бе? За 32лв. на месец имам неограничена скорост, неограничени мегабайти. За тези пари ограничават на новите клиенти до 100MBit/s и то след първите 30-50GB.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Андрешко в Цифровата ера ?
18
3
 
9
 
! Отговори
benji преди 2 месеца
по-далече от дигиталното робство
17
3
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 месеца
Добре бе кълвач, знаеш ли защо след като ни промотираха 5G с много високи скорости, сега операторите почват да ограничават скоростта до 50 -100 Мбит/с.Та, за каква цифровизация ми говориш
16
2
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 2 месеца
Ми всъщност бая изоставаш, да ти кажа. Отдавна ВСЯКА държавна агенция вади електронно подписани pdf-ки и никой нотариус нищо не ми е искал. Та да- изоставаш, ама яката :)
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е то оставаше и друго. Най-функционално неграмотното население в ЕС- подпечатано и категорично. Най-пpocтaтa нация завинаги. То само гледаш емигрантите и ти е ясно- 99.8% тотален слугинаж в ЕС, понеже много знаят и могат. 70% от населението у нас- бачкотещи бачкери. Щели да им окрадат лошите банки парите, ако плащали през NFC, това не ставало, онова- не можело. ЦРУ им краде отпечатъците, норвежците им взе децата... Баньооо, НИКОЙ не се интересува от тебе, драги. НИКОЙ.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и Слава Богу!
13
5
 
6
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 месеца
България изостава и от аналоговата Ера, защото сме в робовладеския строй още!!!!
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На този фон се предлагали курсове, с които да повишим дигиталните си умения - писане и форматиране на документ. Машинописка на компютър.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква цифрова ера, Христианчо, дедовото? Аз, ако съм назад от цифровата ера, ти си назад от каменната ера.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В град Габрово общинарите решиха да развиват IT индустрия. Намериха инвеститор и построиха една бизнес сграда в центъра на града. Нещо като МОЛ на 4 етажа с гледка към реката. Напълниха вътре помещенията с обзавеждане, модерни маси, столове, компютри и сега чакат да дойдат програмистите да бачкат. Ще стаме ИТ хъб. Силиконова долина.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво изоставаш бе умник ? Свърши нещо при нотариус онлайн , най малкото което ще ти поиска е хариено копие на което има заверено Вярно с оригинала . Аз също не бих купил апартамент само на екран .Изоставал ...изостава ти мозъка