Безплатното висше може да свали заплатите на преподаватели

Ректорите се отметнаха от заплатите на асистентите
26 фев 2024 18:30, Стела Стоянова
11
Безплатното висше може да свали заплатите на преподаватели
Снимка БГНЕС, архив

Идеята на държавата за безплатно висше може да свали заплатитите на асистентите в университетите.

Въпреки че първоначално са одобрили 2150 лв. минимална асистентска заплата, от Съвета на ректорите са дали заден и са поискали по-ниски нива на възнагражденията, пише "Сега".

Това алармират в свое отворено писмо от синдикат "Висше образование и наука" (ВОН) към КНСБ по повод процеса на разпределяне на предвидените от държавата средства за увеличение на възнагражденията на академичния състав за 2024 г., който тече в момента. В него синдикатът призова да бъде съобщено точно кои ректори не са съгласни с този скок, настоявайки държавата да не допуска отстъпление и да застане зад договорения ръст.

От ВОН разказват, че от 1 декември м.г. до 23 февруари т.г. в МОН са проведени три заседания, като на първите две са обсъдени и приети механизми и критерии за разпределение на предвидените средства за увеличение на възнагражденията на академичния състав. Те, заедно със синдикат "Висше образование" към КТ "Подкрепа", потвърждават в писмо, че приемат предложението на МОН, представено като 4-ти вариант. То е за 2150 лв. минимална асистентска заплата, за определянето му са използвани два критерия - достигнатите трудови възнаграждения и броя на академичния персонал във висшите училища, и е най-близко до синдикалните анализи.

На 21 февруари т.г. със свое писмо Съветът на ректорите декларира, че ректорите на държавните висши училища единодушно гарантират достигането на 2150 лв. минимална работна заплата за академичната длъжност асистент. "Единодушно се обединихме около идеята, че най-справедливото решение би било тези пари да се разпределят между отделните университети според броя на преподавателите им, включени в регистъра на НАЦИД по равно. Ректорските ръководства гарантират след получаването на парите последващо достигане на минимален праг на асистентска заплата от 2150 лв., като разликите в повече ще се използват за повишаване на останалите трудови възнаграждения на академичния състав според възможностите на отделните висши училища", пише председателят на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков в писмо до просветната комисия в парламента.

"Само ден по-късно Съветът на ректорите предлага значително понижаване на декларираното без никакви аргументи, основани на официални политики и законово установени принципи и критерии", чудят се обаче синдикатите, недоумявайки как ректори могат да се откажат от официално поети ангажименти с подписите си. "Съгласно чл. 23 от закона за висше образование Съветът на ректорите има съвещателен глас при определяне на политиките по доходите с нормативен акт. Социални партньори на МОН при изготвяне на проект за ПМС за определяне на минимална работна заплата са национално представените синдикати", казват профсъюзите.

По този повод те настояват министър Галин Цоков да им предостави протокола от последната среща в МОН на 23 февруари т.г., да оповести имената на ректорите, които настояват за по-ниски заплати за академичната длъжност асистент, както и да представи техните доходи и статут на работодатели, съобразно закона за висше образование. Синдикатите апелират за незабавно изготвяне и внасяне на проект на ПМС за определяне на минимална работна заплата за най-ниската академична длъжност асистент в размер на 2150 лв. "в съответствие с политиките на ЕС за намаляване на неравенствата, на държавата и МОН по отношение на най-младите академични преподаватели". "Само при тези условия преговорите за увеличаване на заплатите и на останалите академични длъжности в университетите могат да продължат", казват те.

Доходите на ректорите са гарантирано високи, а чистият доход на младите асистенти към момента е под 1438 лв., посочват от КНСБ. "При начална заплата на асистент 2150 лв. и коефициент за стаж 1,0 доходът е 2150 лв. и той няма други допълнителни възнаграждения. При начална заплата на професор 2450 лв. и коефициент за стаж не по-малко от 1,2 стартовата заплата е от 3000 лв., към която се добавят допълнителни възнаграждения за доктор, ръководна длъжност, научна дейност и т.н.", дават за пример синдикатите.

Те припомнят, че позицията асистент се заема след придобита магистърска степен, а в някои университети и след придобиване на степен доктор. "Част от младите надежди могат да предпочетат кариера на учители и педагози - един достоен избор, но това ще лиши страната от научен академичен потенциал, който ѝ е така необходим. Нека изборът между учителската и академичната кариера да бъде осъзнат и доброволен, а не продиктуван от материални съображения и подобно отношение от страна на някои ректори", казват те и настояват държавата да застане зад младите хора в системата на висшето образование, които не биха могли да градят научна кариера в условията на финансови диспропорции и лишения.

Предполага се, че ректорите се притексняват от идеята за безпланото висше образование, за което не знаят как ще са компенсирани, тъй като държавта ще не е дала разбивки кои разходи ще покрие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Ректорска заплата преди 1 месец
Защо ректорите получават такива високи възнаграждения? Получават реално възнаграждения за две работи: за преподаване и за ръководство. Как е възможно за 8 часов работен ден да се правят и двете? И да се получават по две заплати? А асистентите да получават по-малко от продавачи в супермаркетите, нормално ли е това? Уж имало синдикати. Ало, къде сте синдикатите или само прибирате членския внос? А това, че нямало пари, ректорите да го разказват помежду си. Да не се излагат пред медиите. Пари има!
10
1
 
1
 
! Отговори
Ниско ниво на висше преди 1 месец
Безплатното висше няма да промени посредствеността на многото професори с файтонджийски диалект! Защо не се тестват за преподаватели в някой западен университет?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Висшето образование е толкова девалвирала във България,че и минимална заплата ви е много,ако мислите че сте много ценни и търсени,може да пробвате да се класирате в някой западен университет преподаватели!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП и ДБ обхванати от паника за спадащия си рейтинг се опитват да си купят изборите.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мамини сладки те и"асистенти"имате гарантирано минимални заплащане не по ниско от 125 процента от средната брутна заплата за страната за предходните 12 месеца която беше 1990 лева,тоест за 2024 година вие имате гарантиран минимум от 2488 лева!Та викате,за какво е това рев,за какво са тия,ред сълзи и сополиии?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мани, ужас, те ся взимат около 5 хил, и като им ги свали кво ше правят горките?
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А що не намалалят ректорските заплати? И професорските? Хехехе. Все бият по най-ниското звено. Да не би случайно по-низшите да почнат да вземат по 2000 лева, пък те само по 3-4-5 хилядарки.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Научиха се да правят хиляди от образование (на гърба на децата) а сега се оплакват, че кранчето ще им спре.... НАГЛИ УЧИТЕЛИ!
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички ваксини мpaт като мyx и ни освобождават от присъствието си
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи затова бръмчите всички вие и сте против държавата да заплаща висшето образование на младите хора във България,защото заплатките ви виждаш ли,щели да понамалеят?
1
3
 
16
 
! Отговори
Милен преди 1 месец
Това е добра новина. Че всички са станали професори, а миличките са доста посредствени.