Медицинската бележка за учениците ще отпадне

Като документ да се използва амбулаторният лист
28 яну 2024 20:55, Александър Попов
49
Медицинската бележка за учениците ще отпадне
Снимка: БГНЕС

Очаква се в най-скоро време медицинската бележка за учениците да отпадне и като документ да се използва амбулаторният лист, съобщи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред bTV.

„На последното заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „Информационно обслужване“ и на Министерството на образованието и науката да отмени изцяло медицинските бележки за учениците и да се използва амбулаторният лист. Имаме принципното одобрение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се финализира в най-скоро време, така че медицинската бележка да отпадне въобще като един документ, който допълва това, което се прави от общопрактикуващият лекар“, каза министър Хинков.

Когато се прави един преглед, се дава амбулаторен лист за този преглед и този амбулаторен лист трябва да бъде приет от съответното учебно заведение за медицинска бележка, смята министърът.

Общо осем области са обявили грипна епидемия, за грипната ваканция решава Министерството на образованието, каза още Христо Хинков. Варна, Бургас, Смолян, Габрово, Пловдив, Плевен, Пазарджик и София област са обявили грипна епидемия, изброи министърът на здравеопазването. Епидемията се разраства, може би и за София град ще бъде обявена епидемия, предположи той.

Има си формула, която трябва да се изпълни за броя на заболели, за да може Районната здравна инспекция да препоръча ваканция за учениците, припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 3 месеца
С това ли намерихте да замазвате очите на хората? Защо не говорите за протестите и смъртните случаи на деца в Пирогов?Нещо за отговорността на докторите няма ли?
43
0
 
0
 
! Отговори
Миле преди 3 месеца
Супер , до сега плащах по 5 кинта за бележка , без да има преглед . Педиатара , звънкам :- детето ми е болно- правихте ли ковид тест - не за Бога - ми като е по-добре , обадете се пак за да го прегледам и да му дам бележка, ааа знаете ли какви лекарства трябват .-не не знам за това се обаждам ...и се почва рецепта по телефона ....Когато детето е здраво да минем за бележка.Имам две деца и написаното го имам на запис , подадох сигнал срещу педиаръра и нямам одговор вече 2 месеца
42
0
 
0
 
! Отговори
ловец преди 3 месеца
До Анонименче то е отпаднало! Това сега е пародия. Всички отличници, а на матурите - двойки
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
УЧИЛИЩЕТО ДА ОТПАДНЕ....
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хинков, кражбите на частните болници от Здравната каса са важни. Не отклонявай важните теми. Нали се борите с източването на Здравната каса? Или не се борите, а сте в отборите на приятелите ви от частните болници? От кой отбор сте, Продажници? Народни представители ли сте, или бизнес представители?
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хинков да спре източването на Здравната каса от частните болници на аверите си. От една опаковка за 66 лева аверите му прибират по 1800 лева от Здравната каса. Това е кражба. Депутатите да не се правят на "ни чул, ни видял". Техните приятели от частните болници им се отблагодаряват с тези откраднати пари от населението. Лобизмът на така наречените "народни представители", които са станали "бизнес представители" и лобисти на крадци от Здравната каса, лъсна грозно.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От интервюто с Хинков само медицинската бележка за ученици ли беше най- важното? За злоупотребите с пари за здравеопазване не чухте ли? Или всички смятат, че тези кражби са приемливи и допустими?
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гост, ти като не се грижиш за децата си (ако имаш такива изобщо), не приравнявай всички до твоето малкомислие.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи започваме да влачим болни ревящи деца от ден първи като им е зле. Чудесно. Мечтатата на всяка майка...
35
3
 
1
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
Малките хитреци, както и грижовните им свръхпротектиращи маминки ще намерят начин да извинят отсъствията. Така е било още през соца, чуваме разкази за какви ли не шмекерии, правени още по времето на бабите ни.
34
0
 
2
 
! Отговори
До гост преди 3 месеца
И какъв беше резултата? Кланата разпусна класа? Направи предписания за профилактика? Или едно голямо Нищо? Затова сме на това дередже - защото всеки се занимава с онова , което не му е работа. Вместо да се правите на майка-орлица в училище, да бяхте накълвали гребените на онези безделници от РЗИ. Така следващия път ще са мотивирани да работят, а не да чакат на майки-активистки.
33
5
 
1
 
! Отговори
гост преди 3 месеца
До До 32, в случаят РЗИ докати ги информират, то мина половината карантина на детето! А и един СЪВЕСТЕН родител е длъжен да го направи!!! Другото е БЕЗОТГОВОРНОСТ на родителите! За съжаление ние родителите СВИКНАХМЕ ДА НЕ НОСИМ ОТГОВОРНОСТ! На нас все учителите са ни длъжни! В крайна сметка децата са НАШИ, учителката не ги е донесла от тях си!
32
1
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 3 месеца
Не е работа на родителя да информира учителя, защото от него не зависи нищо. В определени ситуации Лекарят информира РЗИ, която от своя страна е упълномощена да предприеме действия: Дали ще разпусне класа за оределено време или цялото училище или ще обяви епидемия на територията на общината, все неща извън компетенцията на учителката.
31
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 3 месеца
Проблемът не е в написването на кода, нито в нормативната уредба, а как ще се докаже достоверността на документа при необходимост - което съм обяснил по-долу, но ти, приятелю, не си в състояние да осмислиш. И запомни: лесното най-често е неправилно!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 32, ама ти сериозно не можеш да излезеш от концепцията за хартията, нали? Всеки документ може да се генерира на база АЛ. Просто не ви е пораснала главата за да осъзнаете как може да стане. Важно е обаче да сте против. Не за нещо друго.. просто не знаете как функционира света... и не ви харесва да е различен... Добре, че света не се съобразява с вас!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 27, а бе какво не може бе? Можели да си толкова изпаднал, че да казваш не може? Нали ти е подписан АЛ? Знаеш ли колко лесно ще ти напиша АПИ, което ще ти генерира бележката и ще я метне на училището? Въпрос на дребна законова промяна е всичко! Не може! Тези кратуни вашите не увурат и тъй то! Направо е потресаващо, че успявате да оцелеете дори един ден! Егаси подигравката сте с човешкия интелект!
28
5
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 3 месеца
Трябва да се вижда и при някой заболявания е наложително да се информират и другите родители! Миналата година по това време детето ми се разболя от Скарлатина. Занасяйки бележката на учителката, тя вече е информирана. По този начин са информирани и другите родители на децата в класът! РЗИ, които уж трябва да ги информират са зъннали чак на 5-ти или 6-ти ден от карантината на детето!!!
27
1
 
8
 
! Отговори
До Чудно преди 3 месеца
То хубаво, но давам пример. През почивните дни се наложи да потирсим преглед в спешен кабинет. След този преглед съответно в понеделник не заведох детето при ЛЛ понеже имахме поставена диагноза и лечение. Т.е от ЛЛ взех само извинителна бележка. В този случай на какво основание тя би издала абмукаторен лист след като няма преглед? В спешните кабинети нямат право да предписват дни домашно лечение, освен ако не те изписват от болница? Недомислици!!!
26
5
 
2
 
! Отговори
Чудно преди 3 месеца
Най после едно разумно решение.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е вземането на болнични да не отпадне,че тогава държавните хрантутници са я закъсали яко. Сега имат ли лична работа,си вземат болнични и така е от 44 година. Трябва ли им дълъг отпуск за круиз или екзотична екскурзия, да харчат рушветчилъка,пак болнични.