5 млн. британчета ще ползват платформата на Shcolo от септември

Е-дневниците остават и на нашия пазар
17 яну 2024 19:48, Стела Стоянова
53
5 млн. британчета ще ползват платформата на Shcolo от септември
Снимка БГНЕС

Очаква се 5 млн. британчета да ползват платформата на Shcolo от септември, след като тя стана собственост на американската Juniper Education. Това каза пред Dnes.bg Симеон Предов от Shkolo.

Той категорично подчерта, че личните данни на българските ученици няма да бъдат предоставяни, тъй като Juniper Education купува активите на компанията и нейните разработки. Повод са притесненията на учители и директори в социалните мрежи какво ще стане с данните на децата, които са качени в платформата. Появиха се спекулации, че лични данни на нашите деца ще „изтекат“ в Англия и това едва ли не е заплаха за националната сигурност.

Още по темата
"Не е ставало дума за никакви лични данни. Представете си, когато от септември британските училища започнат да я ползват, сигурно пък ще започнат въпросите – какво става с данните на техните ученици. Уверявам, че ние ще продължим да работим по българското законодателство, което включва и Закона за личните данни", коментира Предов. По-рано през деня Мирослав Джоканов от Shcolo написа в профила си във фейсбук, че "в Англия никой не се интересува от тройките на Иванчо“.

Предов успокои също, че продажбата на платформата не означава, че Shcolo се оттегля от България. По-рано директори коментираха, че ако те напуснат нашия пазар, остава алтернативата на хартиените дневници и доста тромавата електронна система на МОН – НЕИСПУО, с качването на данни в която постоянно има проблеми.

"Напротив, планираме и допълнителни разработки, които ще улеснят българските учители и директори", каза Предов. По неговите думи е възможно новият собственик да прояви интерес и към адаптиране на платформата за други пазари. "Те имат подобни разработки, но технологично нашата платформа е по-добра и британците имат остра нужда от нас. Хората трябва да се радват, че у нас има подобно технологично постижение", каза той.

По-рано днес в резултат на множеството публикации по темата МОН сезира ДАНС и Комисията за защита на лични данни за продажбата и заяви, че не е било информирано за продажбата. "Нашият управител Любомир Ваньов говори с тях и предаде нужните документи", посочи Предов.

Shcolo стартира у нас през 2016 година с идеята постепенно да замени хартиените дневници, като предоставя в реално време информация за оценките на ученика, родителските срещи и максимално улесни комуникациятаа с родителите. По неофициални данни на директори близо 70% от училищата продължават да използват електронния дневник на "Школо", който има редица предимства - модули за оценки, отсъствия, отзиви, контролни, среден успех на учениците, родителски срещи, учебни материали, състезания, тестове. В същото време работещата от 2022 година официална платформа на МОН, която в началото направо забиваше, и досега има проблеми с някои от функциите. „Нямаме обратна връзка, когато възникне проблем, няма кой да реагира от страна на НЕИСПУО, не знаем кой стои зад него“, оплакват се училищни директори.

"Джунипър Едюкейшън", която купи платформата, работи с над 14 000 училища във Великобритания, предоставяйки интегрирани софтуерни решения за класната стая, администрацията, управлението на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес. Той е най-големият доставчик на образователен софтуер на Острова. „Компанията има доста амбициозни планове за развитието на платформата“, допълни Предов.

Всичко по темата Школо вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Моля поправете името преди 3 месеца
Пише се Shkolo, а не Shcolo.
46
0
 
2
 
! Отговори
На мнение съм, че е преди 3 месеца
въпрос на Националната ни Сигурност абсолютно никаква информация да не изтича за наши граждани към чужди държави, фирми, корпорации. Това включва и тройките на Иванчо, и шестиците на Драганчо.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"когато от септември британските училища започнат да я ползват, сигурно пък ще започнат въпросите какво става с данните на техните ученици." - Защо да си го представяме? Какво ни интересуват техните ученици?
44
1
 
1
 
! Отговори
за личните данни преди 3 месеца
В голяма степен са изтекли през локдауна и дист обучение, към Тимс на Бил Гейтс, Миит на Гугъл, и Зум на Китай и ККП. Още по-рано данните протекоха през СКРАЧ към Масачусетския Технологичен Институт. Така 4-5 платформи освен социалните мрежи, имат достъп до личните данни и дори до възможностите и оценките на децата.
43
0
 
3
 
! Отговори
До Цинков преди 3 месеца
Най-вероятно не си чул за филма ,,Зов,, на руски ,Вьзов,, има го в Замунда. Първият филм сниман наистина в космоса. Разбира се тук затъмнението е такова, че някои си мислят, че там карат още трабанти. Заблудата е лошо нещо... А що се отнася до филма, Холивуд е в шах мат!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е-дневници са свързани с потребителско име и парола..... хехе
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 35 Споко. Никой кадърен и свестен не се задържа на острова
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повярвайте ми, не им трябват още имигранти на англичаните - няма да дръпнат децата ви. Не е скрит план да ги вземат в тамошни университети и да го направят милионери - хората са си купили технологията
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предатели продадоха нацията и разграбиха и оплячкосаха ресурсите, и сега за "данните" на Иванчо и Марийка.Че те си ги знаят.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ЗАЩИТА НА НАЙ-ЦЕННОТО НИ -ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ! ТАКА НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ПРОДАДЕ ВСИЧКО НАПРАВЕНО В НИПКИКА, ИНСТИТУТА КЪДЕТО СЕ ПРАВЕХА РАЗРАБОТКИ ЗА КОРАБНАТА НИ ПРОМИШЛЕНОСТ, ВЪВ ВАРНА. ВЪРНА ХОРА НА РАБОТА, ЗА ДА СЕ ПРЕВЕДАТ И ПРЕХВЪРЛЯТ НАШИТЕ РАЗРАБОТКИ ЗА ДРУГИ СТРАНИ В ЕС. ТАКА и "НЕСТЛЕ" СИ ВЗЕ НАШИТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ШОКОЛАДОВИ ИЗДЕЛИЯ И СИ ГИ ЗАЩИТИ С ЛИЦЕНЗ, КАКЪВТО НИЕ НЯМАХМЕ. СЕГА НАЙ-ХУБАВАТА ВАФЛА"МОРЕНИ" ВЕЧЕ НЕ Е БЪЛГАРСКА. И много други неща също.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МНОГО ШУМ ЗА НИЩО! АКО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА БЕШЕ ПЛАТИЛА ЗА РАЗРАБОТКАТА МУ МОЖЕ ДА ИМА ПРЕТЕНЦИИ. СЕГА ТОЙ Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ. На англичаните нашите данни не им трябват. Този продукт, най-вероятно ще претърпи корекция и ще бъде пригоден за условията във Великобритания. Те едва ли имат ЕГН-та, като нашите. РАЗРАБОТЧИЦИТЕ НА ПРОДУКТА Е ТРЯБВАЛО ДА СМЕНЯТ ИМЕТО МУ / А МОЖЕ И ДА СА ГО НАПРАВИЛИ/ ЗАЩОТО ТОЙ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ Е РАЗЛИЧЕН ОТ ТОЗИ, КОЙТО СЕ ПОЛЗВА ТУК.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ще трябва да му сменят името, че Школо звъчи доста руско
35
5
 
3
 
! Отговори
Бачо Ванко преди 3 месеца
Не е заплаха, само дето така американците и англичаните ще могат да проследяват талантите (може с ИИ; сигурно като да бръкнеш в поверения мед) още от началното училище и още преди да са завършили ще получават оферти от тамошни университети. Даже няма да има нужда да кандидатстват там което сега правят масово. За тези талантливи деца това ще е още 1 възможност но за България това ще ускори допълнително изтичането на мозъци в свят в който властват държавите успяващи да привлекат чуждите таланти..
34
3
 
3
 
! Отговори
Цинков преди 3 месеца
Друзя, ся децата ви ше прихванат елгебете, а путев е много зает и в близките години няма да може да ви спаси. Единствения ви шанс е емигрирате в расиюшка, ама така като гледам май предпочитате елгебетето, а за руския мир само си чешете езика.
33
2
 
2
 
! Отговори
до скоро ще е преди 3 месеца
Ти май скоро не си пил лития и диазепама? Успокой се малко.
32
4
 
2
 
! Отговори
СКОРО ЩЕ Е ! преди 3 месеца
Всички мошеници и подлеци които грабиха и унищожиха тази държава от 1989 година до сега, няма да избегнат съдбата на своите роднини от 1946 година,съдени от Народния съд ! Някои от тях ще успеят да избягатпри своите ментори в чужбина, но по-голямата част ще бъдат хванати в България !Като болшенството от тях ще бъдат изпратени в Колима (до живот) с руски товарни вагони, за да правят компания на чифутина Навални , който е осъден за присвояванияв . . . особенно големи размери
31
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разработвам си платформа и я продавам на който си искам - пазарна икономика. Копейкин и пияните чалга родители веднага дигнаха алармата, че данните на тройкаджиите им изтекоха. Сакън, ще отворят фалшива фирма на името на Асенчо и ще точат данъци тайно в Англия без да знаят родителите. Кукумицили
30
3
 
11
 
! Отговори
School преди 3 месеца
Хахаха, истински притеснително щеше да е, ако руска фирма беше купила платформата! Там със сигурност нямаше да става въпрос за образованието, а за пропагандна и шпионска дейност.
29
1
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Никой не протестира като изкупиха дребните и качествени телекоми и сега ще плащаме за скъп и некачетвен продукт, а за една платформичка някой реши да ви...
28
9
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 3 месеца
Разработили са си, ама дръжки! Разработиха го българските учители.