МОН за "Аз съм българче": Няма да го махаме от програмата

През последните дни се появиха спекулации
Обновена: 16 яну 2024 13:38 | 16 яну 2024 13:38, Нели Христова
322
МОН за "Аз съм българче": Няма да го махаме от програмата
Снимка: БГНЕС

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Това се посочва в категорична публична позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища, съобщиха от МОН.

Стихотворението "Аз съм българче" се изучава още в първи клас. В одобрената учебна програма на МОН, която е задължителна за всички училища в Република България, е записано, че учениците трябва да могат да рецитират творбата. Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те трябва и се научават да рецитират "Аз съм българче" още в първи клас. Опитът показва, че това не представлява трудност за децата.

Само преди няколко месеца приключи прегледът на учебните програми, в това число в тези за първи клас. Нито в крайните текстове, нито в хода на обсъжданията, са били коментирани каквито и да е промени, свързани със стихотворението "Аз съм българче". Това е още едно доказателство, че подобни обсъждания не са водени по никакъв начин в никакъв момент в Министерството на образованието и науката.

МОН за пореден път призовава политиците да не спекулират с българското образование с политически мотиви – подобни дезинформации са не само вредни, но и опасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
3
 
! Отговори
Друг преди 3 месеца
Срам за унищожителите на БЪЛГАРИЯ! още малко ще ги търпим(надявам се)!!!!!!!!
264
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
съвеЦка пропаганда!
263
4
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Аз съм българче ......не кореспондирало с обучението на бежанците .Скоро ще махнат и химна ,защото Мила Родино не кореспондира с родината на бежанците.
262
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да се маха. Ще се прибавят "Аз съм африканче", "Аз съм талибанче", "Аз съм ислямче".
261
3
 
8
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Скоро ще е, за съжаление. Вече в Германия се притесняват да се представят като германци. Налага се угодното европеец. Разлипията и индовидуалностите ще бъдат изкоренени.
260
2
 
4
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Да живее България !!!¡
259
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Ами в държавата България, какво стихотворение очаквате аз съм африканче, !!?
258
3
 
17
 
! Отговори
новия вариант преди 3 месеца
''Аз съм Украинче,да ходя пари да прося,първа радост е за мене!''
257
3
 
16
 
! Отговори
Радостин преди 3 месеца
Ако САЩ ви кажат,и името на държавата ще смените. Трябва да се отървем от жълтопаветната чума веднъж и завинаги
256
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жълтопаветна богоненавистна дивотия.
255
2
 
3
 
! Отговори
Благодаря преди 3 месеца
ти, Боже, че преди 15 години приключих с образУванието! Към този момент би била невъзможна професионална преприентация!Възрастови особености!
254
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами те гърците не произнасят буквата "Б" но и затова именно от думата "Бутка" - там където сме живели ние Белите хора - Белазките на топличко и взели та заменили тази буква с буквата "П" и оттогава според тях, ние Белите хора сме Пелазки, живеещи на топло в "П у"тка".... но и не се чудете защо сега най-великото име в света е Путин!
253
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време беше така: "Аз съм Българче и ничие име той не спомена!" А сега е: Аз съм Чалгарно Кебапче и без Ракия, не зная, къде ще му излезе края без кючек!
252
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами ти що пишеш на нея? Аман от глобалистчета
251
2
 
7
 
! Отговори
И кой лъже? преди 3 месеца
МОН или т. нар. "Свободна Европа"?!?!? Не вярвам нито дума на управляващите безгръбначни и калинките им на хранилката!На "независимата българска" джурнаГлистика,наричана накратко от Вожда Винету - "м-и-с-и-р-к-и" пък изобщо!
250
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм българче! Обичам таз земя голяма, тъй както си обичам мама! Първо ни погърчолясваха, после ни византинясвах, после ни потурясваха, после ни московясаха, сега ни чалгясаха.... и всите тия дет ни покоряваха всите се обучаваха и окултуряваха и иззеха от нас цялата Тор с която ние Българите наторявахме земята - Иззеха ни цялата Истина за Торта оставена по нашите земи - Историята на Българите!
249
21
 
2
 
! Отговори
До Петър Стоянов кон преди 3 месеца
Много сте ми забавни с кви неща се гордеете... кирилицата пък особено. Азбука която се ползва все от държави от които нищо не става.
248
3
 
10
 
! Отговори
никой преди 3 месеца
КАКВИ НЕВЕРНИ ВНУШЕНИЯ - ПИШЕ ГО СВОБОДНОА ЕВРОПА!!!
247
9
 
1
 
! Отговори
До От мен преди 3 месеца
Не ти ги решаваш тия работи другаре.
246
1
 
3
 
! Отговори
От мен преди 3 месеца
До 240 тя не си българин