Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти

Младите са неконкурентноспособни на пазара на труда
151
Бизнесът: От университетите излизат функционално неграмотни висшисти
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара e стигнала до заключение, че българското образование произвежда в голяма част функционално неграмотни висшисти и недобре подготвени средни специалисти. Това, според Камарата, е  проблем, който трябва да се изведе като приоритет, заедно с членството в Шенген и еврозоната. Работодателите препорачват мерки, които да се предприемат.

"Половината от българските ученици са функционално неграмотни. Не могат да пишат, не разбират какво слушат и не могат да възпроизведат това, което слушат" - каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева пред БНР.

"Действията от страна на нашето образователно министерство вероятно не са най-адекватните. Това е ограбване на нацията, потенциалът й. Това са бъдещите и лекари, и адвокати, и учители, и инженери, да бъдат функционално неграмотни - това е страшно ограбващо", коментира тя.

Нарушената връзка между образованието и бизнеса прави младите хора неконкурентноспособни на пазара на труда, казват работодателите.

"Парите не трябва да следват ученика. Тук имаме някаква много погрешна философия, която за да отговори на един проблем, свързан с финансирането, ние неглижираме качеството. Тотално трябва да се промени начина, по който се структурират програмите. Много сме закъснели", категорична е Минчева.

И още: непрекъснато обучение и квалификация на учителите и директорите, както и промяна във вътрешното и външното оценяване на учениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: образованиебизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
ХА преди 4 месеца
Някой каза, че царят е гол!!!
138
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Стана много "модерно" да се използва понятието "функционално неграмотни" ,макар че обяснението е много повърхностно за това ,какво включва тази "функционалност". Това важи не само за "обучаваните" ,но и за тези ,които "обучават" .В някои случаи се изисква повече от "грамотност" ,за да не" възпроизвеждаш това ,което слушаш " ,което е неправилното разбиране на въпросните "преподаватели" ,което внушават на "тълпата" ,която възпроизвежда без да мисли и се превръща в част от функцията на "калъпа"
137
0
 
1
 
! Отговори
Мълчи като пукал преди 4 месеца
Пример: Здравей те; незнам; по-вече; янОари; докЪто; напримерНО; в предвид; така, че...; макЪр, че... и много, много други. Ужас! Все повече българи на различна възраст с или без висше образование са ужасно неграмотни, като че ли подражават на малцинствата.
136
1
 
1
 
! Отговори
учили,тук преди 4 месеца
и там но като проведеш един обикновен разговор с тях разбираш, че са т,,пи като ,,кантонерски,, петел-като мине влака тичат да го кълват
135
1
 
11
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 месеца
Като докарам във фирмата хора с образование, опит и работили само по специалността, дебелия нагъл и озлобен шеф ми вика "ееее то хуу, *** мноу пари искат". Не знам какъв и**од трябва да си, за да ти се свидят едни 3000лв за човек, който на месец ще ти вади 100 000. Отдавна мина времето за кадри за без пари. И той се надява, че ще намери пак като преди хора на 1000лв да му работят до живот.
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Именно тези 'избраници' след 5-7 години обучаваха студентите на ум и разум и така ги обучиха, че от 2 групи - 50 студенти - само 5-6 ставаха добри специалисти, още 10-15 горе-долу добри, останалите 29-35 завършили бяха хора с книжка за завършено висше образование, но с минимални познания и без перспектива за професионално развитие. Студентите, започнали обучение след 1991 и особено след 1996г. бяха в основната си маса нещастници. Мин.Игнатов с обърканата си образователна политика ликвидира ВО.
133
2
 
6
 
! Отговори
PS към к.135 преди 4 месеца
Разложението на висшето образование ВО започна към края на 70-те - средата на 80-те години. Вече се пръкна кастата на факултетните и институтските комитети на ДКМС и БКП, от която в края на V , а по-късно на IV курс се заделяха студенти за асистенти по съответната специалност..Те не бяха непременно отличници и най-добри в съответния курс, но бяха активисти в Комсомола и предани на БКП. Конкурсите за асистенти бяха формални, деканите на факултети и факултетните съвети на ДКМС уреждаха нещата.
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен, к.39. Тази приказка за 40% заделени места за синове и дъщери на АБПФК я остави за балъците,които ти вярват.Тази бройка беше не повече от 10% и тези с привилегиите окапваха в инженерните ВУЗ-ове още в I-ви курс. Като те подгонят висшата математика 1-ва и 2-а част, физика две части , теоретична механика, а след нея следва във II курс съпромат две части,от приети 800 студенти след първата година остават 400, след втората - 300, след третата 'плявата' вече я няма и остават 200 студенти.
131
0
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 4 месеца
Само като видите КирчуТъПуТу и да се питаш,баща му бая агнета е дал,за да го приемат в 'Харвард'!
130
0
 
7
 
! Отговори
Университетски преди 4 месеца
преподавател съм и тази госпожа е абсолютно права. Няма връзка теорията с практиката, т е. бизнеса. Едно време е имало майстори, калфи и чираци, т.е. тези хора като достигнат до майстор, да се учили практически. Пример, майстор Кольо Фичето. В университетите има излишни специалности, като политология, европеистика, при журналистите- книгознание, културология и т.н. в държавните университети трябва при държавна поръчка, да има завършилият две задължение, да остане в България за пет години.
129
4
 
1
 
! Отговори
Може да е неприятно преди 4 месеца
за някои, наистина по Тошово време образованието у нас се срина, 1) Заради осигуряването на дипломи за основно образование на всяко дете, което посещава сградата на училището и 2) Заради огромното количество "висшисти", станали такива благодарение на параграфите за прием с предимство. По-долу някой пише, че в неговия ВУЗ 2/3 не са успявали да завършат, защото се учело много и материята била тежка, но този човек явно не знае, че беше забранено да бъдат късани на изпит някои категории студенти.
128
0
 
1
 
! Отговори
До Прогнозист 47 преди 4 месеца
Няма как арабите да завладеят света. Инцестът съсипва генетично всеки етнос, който го практикува. В арабският свят е традиция, когато поискаш за жена момиче, което не ти е роднина, първа трябва да помолиш всички нейни братовчеди официално да си откажат от правото си да се оженят за нея.
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези неграмотни рецепционистки не ги ли е срам да допускат женска плът да ходи за по 1 2 часа и тя да си блее маникюра? Кой ще я търпи да реве после?
126
0
 
13
 
! Отговори
За мишките и хората преди 4 месеца
Когато обществото и журналистите говорят за функционална неграмотност, ми иде да извикам, че децата и теоретично са си неграмотни. Защо им е да уточняват, че става дума за практическото приложение на знания и умения, щом като такива изцяло липсват?Факт е, че качеството на образованието ни страда в последните 10-15 години. Факт е и обаче, че докато бизнесът продължава да критикува отстрани, без да инвестира в университети и училища, няма право да се надява на по-добри кадри.
125
0
 
2
 
! Отговори
Друг преди 4 месеца
"читател"...."забавно" неграмотен си.В едно изречение имаш по няколко грешки. То е като онзи анекдот за шльокавицата - Това да пишеш на шльокавица е като да пишеш с ла#на по стената...чете се, ама не е приятно.
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Един субект по-долу, писал се "Мислещ", явно не му се получава мисленето.
123
2
 
1
 
! Отговори
читател преди 4 месеца
До писателТи си бил много грамотен,ставаш за секретарка.
122
0
 
8
 
! Отговори
Dedo преди 4 месеца
Няма как да има образование, докато ректори на университети, например "Утре Носете Съответната Сума" да бивши агенти от ДС. Това не е образование.
121
0
 
5
 
! Отговори
Dedo преди 4 месеца
Могат да пишат, но не могат да четат.
120
1
 
3
 
! Отговори
писател преди 4 месеца
Не, точно като теб. Пише се "четат".