70 на сто двойки на поправителната матура

Има само един отличник
26 сеп 2023 13:05, Стела Стоянова
67
70 на сто двойки на поправителната матура
Снимка БГНЕС, архив

И поправителната матура не успя да помогне на голяма част от скъсаните ученици да изкарат по-голяма оценка.

70% от явилите се на теста по български език и литература са скъсани отново. Това отговарят от МОН в отговор на въпроси на "Сега" за резултатите от въпросните изпити, които се проведоха през август тази година. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване (по тази причина са добили известност като поправителни, макар за някои младежи те да не са такива).

За участие в матурата по български език и литература през август заявления бяха подали над 8500 ученици, но реално на нея са се явили 7009 зрелостници. Само един зрелостник е получил отлична оценка - над 5,50, а 35 са оценени с много добър - над 4,50. Около 10% са постигнали оценка добър, над 20% са получили оценка среден, а близо 70% от явилите се не са положили успешно изпита.

От МОН посочват, че затрудненията на зрелостниците основно са свързани както с немалка част от затворените езикови и литературни задачи, така и със задачите, които изискват свободен отговор и съставяне на аргументативен текст. Този август на учениците се падна "Новото гробище над Сливница" на Иван Вазов, върху което те трябваше да направят интерпретативно съчинение на тема " Геройство и памет". Другият вариант, от който можеха избират, бе есе на тема "Милосърдието - мяра за човешката сила".

Още по темата

Припомняме, че на първата редовната матура по български през май т.г. зрелостниците писаха интерпретативно съчинение за "Пътят на посвещаването в любовта" върху стихотворението "Посвещение" на поетесата Петя Дубарова. Втората възможност беше есе на тема "Живот в мрежата". Изглежда темите са затруднили учениците, съдейки по рекордно ниските резултати - средната оценка по български език т.г. за първи път падна под психологическата граница от 4,00 и бе 3,93 (50,14 точки от възможни 100 т.), като над 8000 ученици получиха двойки.

На втората поправителна матура, която е по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас, през август са се явили 4373 души. По химия и опазване на околната среда се е явил само един зрелостник, по физика и астрономия - двама, по музика - под 10, по информатика и по изобразително изкуство - под 15. Традиционно най-голям е броят на явилите се на задължителен зрелостен изпит по биология и здравно образование, география и икономика, философия и английски език.

От МОН не дават информация за резултатите на тези ученици. Посочват обаче, че като цяло тазгодишните резултати от сесията август-септември са съпоставими с тези от предходната година, а и в годините.
От министерството отбелязват, че традиционно на сесията през август на матури се явяват зрелостници, които до момента не са полагали изпити, и основно - имат слаб резултат при предходни явявания. "По голяма част от предметите зрелостниците са много малък брой, а често и единици. Всичко това изкривява резултатите, прави ги непредставителни и не следва на тяхна база да се правят изводи. Това е причината по традиция МОН да не коментира резултатите от сесията август-септември и по никакъв начин да не търси сравнение с резултатите от сесията май-юни. Това би било равносилно на сравнение между годишен успех по предмет на учениците от една паралелка и резултати от поправителен изпит на един ученик например", обясняват оттам.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хаха колко зле трябва да е човек да изкара двойка по литература... тва хора ли са или репи?
23
10
 
2
 
! Отговори
Учете история преди 7 месеца
"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"(Захари Стоянов, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1885 г., бр. 13, с. 51)
22
6
 
2
 
! Отговори
Учете история преди 7 месеца
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."(Стефан Стамболов, Дневник, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)
21
1
 
3
 
! Отговори
Как му викаха на преди 7 месеца
това - функционално неграмотни! Разходете се малко по коментарите и прочетете в статията след това за какво става въпрос и да установите огромните разминавания между съдържанията на статията и коментарите!
20
5
 
1
 
! Отговори
Учете история преди 7 месеца
"(...) Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество." (Стефан Стамболов, в. Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.)
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не е възможно това да е вярно в долината на умно-красиво-стройно-интелигентно-облоглавите българи! Как така бе, как??! Това е долна пропаганда на турските служби!
18
5
 
1
 
! Отговори
Учете история преди 7 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
17
5
 
3
 
! Отговори
Учете история преди 7 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
16
1
 
0
 
! Отговори
Ну Заяц преди 7 месеца
Ну Погоди!
15
6
 
4
 
! Отговори
Учете история преди 7 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 10. Какво по- точно е виновен Денков? То и Господ да слезе, вече бе може да накара масата лигльовци да учат. Образоваността не е ценност, масово растат в чалгарски семейства, в които и родителите са точно толкова невежи. И висшистите сред тях също. Вижте например "журналистическата" продукция и коментарите в сайтовете. Вопиюща неграмотност се шири.
13
5
 
4
 
! Отговори
България казва преди 7 месеца
Слава на православна Украйна, която се изправи срещу азиатските орди на Путин и другарите му сатанисти, опитващи се да превземат целия свят
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама мола ви са, нека да учим украинска мова, и тогава оценките ще скочат моменталически. То Ботев е бил учител в Украйна, ама не е знаел, че е украйна, мислел си е, че е в Русия. Даже там имаше училище на негово име. Сигурно вече го няма, че е вражеско.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жална България! Матурите са фасулски и пак са непосилни за толкова много "зрелостници".
10
8
 
7
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 7 месеца
Денкоглу оправи образованието, сега се е захванал с цялата държава!
9
2
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 7 месеца
До Анонимен няма и нужда,всичко им осигурено,тати носи,мама меси,чичо ще ги назначи във фирмата си,дето те няма и да знаят как се казва,нито ще стъпят там,но с космическа заплата(за справка погледни съседната статия за заплатите),раждат се милионери и преди да тръгнат на училище вече са милиардерчета,за какво да учат,шапка на тояга,здравей живот,това важи,не само за младите,но и за всички българи без изключение
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
70% двойки е равно на 70% тотални *** !! Това е бъдещето на тая разтурена Територия ръководена от Банкя ЕООД и Сараите.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И двойката е оценка.
6
3
 
5
 
! Отговори
на същия преди 7 месеца
изпит както предния . Имали са 2 , защото не са знаели . Сега имат 2 . Нормално . Като не учат . И на денкооу една 2 .
5
2
 
22
 
! Отговори
Гошо овчара преди 7 месеца
Овцете лесно се управляват.Чалга и дрога и сами си пасат.