Омбудсманът пак поиска втори шанс на матурата

Тя настоява за възможност зрелостниците да повишат оценките си
Обновена: 22 юни 2023 11:35 | 22 юни 2023 11:25, Стела Стоянова
22
Омбудсманът пак поиска втори шанс на матурата
Снимка БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание законодателно предложение, в което настоява да се предостави втори шанс на зрелостниците при оценка, която не ги удовлетворява на матурата – вход за висшите учебни заведения.

В края на ноември м.г. проф. Ковачева внесе такова предложение в 48-ото Народно събрание, което получи одобрението на ресорната комисия на първо четене, но времето не стигна да бъде прието.

Поводът за искането на тази промяна са постъпващите в институцията на обществения защитник все повече жалби и сигнали от родители и зрелостници, според които е неприемливо да няма втори шанс за явяване на ДЗИ за повишаване на оценка. Родителите настояват децата им да имат възможност да повишат оценката си от ДЗИ, тъй като сега тя остава „до живот“, без да имат никаква възможност за коригиране, пише БГНЕС.

„Проблемът е, че сега в по-голямата част от университетите приемат само с оценките от матурите, а преди се държеше изпит и беше възможно при добра подготовка на следващата година да бъдеш приет в желаната специалност“, мотивира се родител в една от жалбите до омбудсмана.

Диана Ковачева предлага промяна в чл. 132 от ЗПУО с цел подобряване резултатите на зрелостниците от матурата и разширяване на възможностите им за достъп до системата за висше образование. Така зрелостниците, които не са получили задоволителна за тях оценка, ще получат възможност еднократно и в рамките на една година след полагането на първия зрелостен изпит да се явят на следващ такъв, насрочен в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение.

Още по темата

„Предлагам и допълнение на разпоредбата на чл. чл. 68, ал. 1, т. 2 от Закона за висшето образование, за да бъдат признавани горепосочените удостоверения при кандидатстване във висше училище“, пише омбудсманът до народните представители.

Според действащата нормативна регламентация, ако по време на провеждащата се матура зрелостникът прецени, че не е достатъчно подготвен, той би могъл да се откаже от изпита, за да получи оценка „Слаб“ и така да се яви повторно на държавен зрелостен изпит на поправителната сесия.

„Липсата на възможност учениците, които не са се представили добре на ДЗИ, с изключение на тези, които са получили оценка „Слаб“, да имат шанс за поправка на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развитие. Получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща при кандидатстването им във висше училище и респективно от голямо значение за тяхното бъдеще. Невъзможността според действащата уредба, зрелостниците да подобрят резултата си от ДЗИ като се явят на изпит за повишаване на оценката, води до негативни последици при кандидатстването им във висше училище“, аргументира предложението си омбудсманът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: матураДиана Ковачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
няма значение преди 10 месеца
"Нека не променяме образователния модел, който си стои от 40-50 години, а да разрешаваме много опити на полуграмотни да държат същия изпит без обозрими шансове за повишаване на средната оценка. Това би адресирало проблема."
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
14 - всяко нормано семейство, в което има мъж и жена в нормални роли е матриархат. Майката управлява къщата, бащата се грижи жената да има достатъчно ресурси за това управление.
16
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Само за болни деца, които не са могли
15
5
 
8
 
! Отговори
Исторически парк преди 10 месеца
Втори шанс за преписване да замажат двойките..
14
4
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
Втори шанс е добре, защото аз съм се явявал и болен на изпити и не е добре това. Не може да има Единствен шанс! Втори - да. Но Не - трети и четвърти.
13
0
 
2
 
! Отговори
БРАВО преди 10 месеца
...НА КОВАЧЕВА!!! УМНА, РАЗУМНА , АНАЛИТИЧНА ЛИЧНОСТ. ДА МЕН Е ДОБРЕ ТЯ ДА Е ПРЕМИЕР.
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Виждате ли жените (в случая Ковачева) колко добре ни управляват. Това искат от ЕК и ЕП и ЕС - матриархат. Подготвяйте се за пълен хаос.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още по-добре да им дадем безкраен брой шансове...Ето това е България и затова е най-бедна!
10
4
 
7
 
! Отговори
Учител преди 10 месеца
КАТЕГОРИЧНО НЕ!!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Аз съм на 60-63 год. преди 10 месеца
Когато бях в първи клас, имах съученици, които се явихаха на поправка, т.е. на тях свидетелства за завършен клас не им бяха връчени. Същото се повтори и във втори, в трети и т.н.. Имах съученици, които повтаряха годината и по здравословни причини.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що бе, че на септември какво му е? Тооо като не знае за какво става въпрос и през януари да е поправката все тая.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да ги приемат без изпити кво толкова, направо да им раздават дипломите, после директно министър председател, депутат, прокурор, ще изпълняват квото каже посолството, това секи може
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За да си повишат оценките, трябва да опитат да си напишат името правилно...
5
3
 
13
 
! Отговори
Васко преди 10 месеца
На Интервю за работа втори шанс дават ли?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
добър ден искам да си повиша оценката от матурата ? Ами ако изкара по малко ко праим пише се по високата дообре
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не стига че е пълно с неграмотници, които спокойно преминават в следващите класова, някои завършват даже и виШо полуграмотни, ами тая настоява и да им се дава втори, трети, пети и т.н. шанс ?!Пълни глупости
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нещо като отбора на Лефски, играе се докато вкарат гол.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имали са 4 години да учат за този изпит. Така или иначе, хората с тройка на матурата няма да кандидатстват в университет, а в бензионстанцията няма да ги питат колко са изкарали на матурата. Но ако онбудсманът е толкова недоволен, аз знам как да оправят нещата. Нека има опция недоволните от оценката на матурата да получат две единици бонус за доброто си желание. Така хем ще се увеличи следната оценка, хем ще могат да учат. Така или иначе всичко е по милост.