Защо са ниски резултатите по БЕЛ на матурата?

Една от причините - малко часове
103

3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на задължителния изпит по български език и литература. Трябва ли да бъдем притеснени?

"Напълно естествено е подобен резултат да обезпокои обществото. Добре е то да покаже гражданска позиция за нашите резултати, защото те са ефект не само от образователната система. Резултатът е притеснителен. Затруднява ги изключително много трети модул - създаването на аргументативен текст", заяви преподавателят по български език и литература в 119-о училище Габриела Давидкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите на колегата ѝ от 131-о училище Владимир Илиев, часовете са изключително малко - 3 седмично.

"Повечето проучвания сочат, че на 41 въпрос учениците са се насочили към есето. Темата беше изключително актуална - Животът в мрежата, но е лесно да бъде клиширана. Те се насочват към този формат на аргументативен текст от гледна точка на свободата. Понякога тя обаче не е най-добрият избор. По-високите резултати са на учениците, писали интерпретативни съчинения", изтъкна Давидкова.

Тя подчерта, че е налице притеснително явление - "подрастващият българин владее по-добре чужди езици, отколкото своя майчин".

Илиев посочи каква причината резултатите на учениците в по-големите градове да са по-високи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: матура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
! преди 11 месеца
Това е демоде, важно е че матурите по английски е около 5. Български не им трябва никъде дори и на работа по важно е да знаят английски език защото това е световният език и могат да работят и живеят където си искат по света.
95
1
 
12
 
! Отговори
Читател преди 11 месеца
Лошото е че след 10 години тия ще ни налагат мнението си! Ще стачкуват,за по-добър живот! Ще ни казват кое е правилно,лошо,!
94
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заради: 1.безумните учебни програми; 2.неподготвени учители; 3.изпитване с тест, особено по литература, е позор; 4.докопване до 12-ти клас с преписване на 90% от учениците; 5.безсмислиците, които се учат по български след 7-ми клас; 6.ненаблягане на съставяне на собствен текст и мотивация, а на зубрене на чужди готови такива. 7.Лениви учители дават готови тестове от нета, учениците преписват и после нямат знания и за основно училище.
93
9
 
19
 
! Отговори
Защото преди 11 месеца
Учебниците се пишат по американския модел.ТЕ НЕ ИСКАТ УМНО ОБЩЕСТВО, А ДЕГРАДИРАЛО ТАКОВА,ПОНЕЖЕ ИИ ВЕЧЕ ЩЕ ЗАМЕСТВА ВСИЧКИ ВУНДЕРКИНИ И ВЕЛИКИ МОЗЪЦИ! НЕ Е МНОГО СЛОЖНО ДА СЕ ПОМИСЛИ,ЧЕ Е ТОЧНО ТАКА!!! ЕС И САЩ ИМАТ ПЛАН ЗА БЪДЕЩЕТО НИ И ТО Е САМО СМ.РТ
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако знаете какви *** учители има,виждал съм учителка по английски, която е завършила едногодишна специализация и вече 10та година едно изречение не може да свърже...но понеже е близка на директорката и учител на годината стана в малък провинциален град до София.
91
5
 
1
 
! Отговори
Хас мукар преди 11 месеца
Учителите да учат турски и хасмукарски, а не както досега да се мъчат да учат нехората на български език! Българския е стар и богат език невъзможен за усвояване от същества чиито прадеди все още общуват подражавайки звуците на познатите им селскостопански животни !
90
5
 
8
 
! Отговори
Оххх преди 11 месеца
Хора, различни са поколенията! Те децата буквално и преносно говорят на различни езици с учителите по български език и литература, живеещи все още в миналия век... Не може редовен учител да си на 70+ години, щото видиш ли нямало млади желаещи....
89
1
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 11 месеца
Не всички които според законите на страната са хора, според стадия на еволюционно развитие могат да се нарекат humanum genum !
88
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Резултатът е слаб, защото учениците са слаби. Мотивация 0. Учители 0. Родители 0. Общество 0. Няма обаче толкова фирми за доставки и бензиностанции, колкото има необразовани новозавършили. Какво ще правят с животите си и те не знаят.
87
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Извинете , ама то бившият ни Премиер Баце , скакво образование е , също И гл. Прокурор , за НЯМА ЦЕНЗ за този пост ???РибатЪ се вмирисва от към глаЪтЪ !
86
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
98% от българите са доволни от заплатата, работното време, платения годишен отпуск и кетъринга на работното място. Допитването е направено сред 238 Рома и 2 - *** Българина сред 240 човека от Народното събрание!
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Алоо , атлантиците !Не се припознавайте като Ботев и Левски , те са били СОЦИАЛИСТИ , защо ? Защото са се борели за РАВЕНСТВО , БРАТСТВО , СВОБОДА ... Та за кое от тези думички претиндирате , дали за РАВЕНСТВО , БРАТСТВО , ИЛИ СВОБОДА ???????
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предмет в училише: Български народни песни и танци! - "Ром - 3", "Българин - 6"
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Благодаря от името на МОН , Бг-атлантиците , герб , НС , най-вече на ''ПОСОЛСТВОТО'' , за тези големи резултати в образованието НИ !
82
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди години , бяхме много по-бедни , но по-ОБРАЗОВАНИ , И ... ПО-ЩАСТЛИВИ !Да ''благодарим'' на атлантиците ни , които ни докараха , ''светлото'' бъдеще !
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Допълнение към предметите в училище: Предмет "ЧАЛГА" - Испит - "Ром - 6", "Българин - 3"....
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така се създава "гражданско общество" и после защо си крадат безнаказано. *** народ, лесно се управлява.
79
0
 
6
 
! Отговори
Манолчо Издателя преди 11 месеца
Ще издадеме Ботев на шльокавица като протест, очаквайте скоро и във вашия град
78
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На фона на 6 различни учебника по История ,... за какво да говорим ? То да е само образованието така , а то всичко е мазело !
77
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Бг няма никакви ценности !В какво да вярват децата ни , до там я докаРААме , пълно опростачване от герб !