Удачна ли е британската система за българските ученици?

Учениците заедно с преподавателя си избират предметите, по които ще учат
26 май 2023 15:55, Александър Попов
32

"Ако ученикът няма ментор и няма до себе си учителя, който да го вдъхновява, няма как да бъде онзи успешният и реализираният. Бидейки иноватори, решихме да дадем възможността на една друга образователна система - британската, да покаже тази възможност и на нашите деца в България, защото традиционно нашият учител е перфектният учител, но той има нужда да намери среда, в която да покаже своето творчество и своето вдъхновение. Най-важното е учителят да разпознава потенциала на ученика. Ние вече 27 години се стараем да помагаме на учителите и на учениците да се срещнат едновременно и да бъдат в този синхрон, който е необходим", каза управителят на образователната институция "Дарби" - Бистра Илиева, в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR - "Бъдещето: Образование".

По думите ѝ именно британската система дава тази свобода на учителя.

"Учениците заедно с преподавателя си избират предметите, по които ще учат - това е много важен момент. Второ - учителят, бидейки до ученика, той му е партньор, той не е назидателят, който да каже: "Ти не си научил". Системата дава възможност да се покаже, че ученикът и учителят са един екип", подчерта още тя.

"Бордовете на Англия - там се спускат системите за проверка от Борда, а не от министерството, което също е много прогресивно. Така ученик и учител, когато са се подготвили, заедно отиват на това външно оценяване и заедно чакат своя резултат", добави управителят на "Дабри"

Илиева е категорична, че това е една изключително справедлива система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: ДарбиБистра Илиева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Затова там стават пълни де били като хора разбира от едно нещо и това е нямат елементарна обща култура . Трябва да се учи от всичко... както си беше не да ставаме тесни специалисти и да чакаш да дойде във вас тесния специалист по лампи да ти завие крушката...
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
само РУСКАТА система е удачна
6
0
 
12
 
! Отговори
Истина преди 11 месеца
Не беше ли точно желязната лейди тази която каза, че Българската образователна система е много по-добра от тяхната и е за пример (онази Българска от 80те години на миналия век)?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Неква чума ме гледа от снимката. Семейство Адамс биха се уплашили от нея. Да ѝ дам детето си ли? Бих го защитавал с оръжие в ръка от грабливите ѝ нокти!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
не
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
HE!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вие добре ли сте?И вие ли сте същите продажници като ппдб?Няма британско няма американско има само Българско!Разбрахте ли?Българско училище българска система български деца!
1
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
А някоя африканска система?!