Директори към МВР: Не знаем как изглеждат взривните устройства

Как да разберем какво е съмнителен пакет, всички ученици идват с раници, пишат те
6 апр 2023 15:30, Стела Стоянова
82
Директори към МВР: Не знаем как изглеждат взривните устройства
Снимка БГНЕС

"Да се извършват претърсвания и огледи в присъствието на ученици, е неразумно и опасно". Това пише в становище на най-голямата работодателска организация на училищните директори до вътрешния и образователния министър, което председателят му Диян Стаматов публикува във Facebook.

В писмото е посочено, че всеки ученик има раница, всички имат шкафчета, където се съхраняват лични вещи, има много и разнообразни мебели, а училищните дворове са със свободен достъп на външни хора. Директорите смятат, че не могат ефективно да претърсят цялата територия, а в същото време се нарушава учебният процес и се развива чувство за повишена тревожност.

Още по темата
"В документа се говори за „съмнителни пакети“, но за нас всяка раница, в която не знаем какво има, е съмнителна вещ. Голяма част от работещите в образователните институции не знаят как изглеждат вривните устройства и какви са механизмите на действието им".

Писмото е по повод инструкцията на МВР от вчера, в която се посочва, че и педагозите ще проверяват за взривни устройства заедно с полицаите. Тя излезе, след като в няколко поредни дни училища бяха тероризирани с имейли за бомбени заплахи

Директорите посочат освен това, че в документа не се казва нищо за мерки при заплахи от типа "Ще дойдем и ще ви избием", както гласяха част от имейлите. Не е посочено и нищо за взрвни устройства, които са оставени отвън, край шахти и прозорци, или просто биват хвърлени през отворения прозорец.

"Редно е да се посочи и в какъв срок от подаването на сигнал на тел. 112 компетентните органи трябва да се отзоват и да предоставят своето писмено разпореждане на директорите", се казва още в писмото.

След влизането в сила на заповедта вчера в социалните мрежи коментраха инструкцията с думите "Честито, колеги! Само сапьори не сме били".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига ни занимавахте с тия училища. Никой няма да се занимава да внася бомби там. Това са глупости на ученици за да не ходят на училище и е много остарял способ.
65
2
 
4
 
! Отговори
Б.си цирка! преди 1 година
Тия в МВР луди ли са? Я си представете учителката в предпенсионна възраст как трепери и проверява под чиновете докато лапетиите и снимат видео за ТикТок Ще има Госпожо! Госпожо! Тук има нещо в един плик дето тик-така! Тинейджърите просто си ги представям как ще се гаврят със страха на учителките и щракат видеа :-)
64
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре, стига. Даскалята им махнаха отговорностите и пак пънкят. Нали МВР пое отговорността. Ама на даскалята не им се ходи на работа просто. Това даскала е по-*** и мижитурка от всичкото население. "Просветители" били. Щом нищо не им уйдисва, тогавпо стария ред и никакви отпуски и ваканции. Всеки ден в цяла Европа има такива мейли и никой не им обръща внимание. Щом ще се прекратява учебния процес, нулева учебна година а даскалята без заплати. На тях пък не им се уйдиса. Все онеправдани. Плъхове...
63
6
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
На мен лично ми омръзна от този директор на училище! Какво не знаеш? Осигуряваш пропускателен режим на училището! Това не можеш ли да го направиш? Класните ръководители да проверяват какво носят децата в чантите си! Това не можеш ли да го осигуриш? Когато си проконтролирал кой влиза и какво внася, тогава какво ще те притесни? По лесно ли ти е да ревеш като скопец по медиите? Зная ги, че искат ако може патрулка пред всяко училище и някой друг да им решева проблемите! Напълниха училищата с женки!
62
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 година
Бензолите, бензините, парабените принципно са доста отровни химически рафинирани дестилати , които не препоръчваме да употребявате без лекарско наблюдение, но ако имате проблеми с парааазити, отрови, чужди тела в организма са подходящи за спешна помощ за елиминиране на смъртоносна заплаха .... малко боли черния дроб, когато една отрова елиминира друга отрова. Рядко упорити копилета...
61
1
 
4
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
корумпираната милиция!
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушевите корумпета въртят,сучат и целта е някой друг да им свърши работата, докато те драпат макари, носят стълби, чадъри, правят ескорти, отцепки, каналджийстват, разнасят тревица, захар, все тънки нещица.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проверка на раниците. Имаше пари за тестове с плюнк.и, сега да намерят и пари за увеличаване сигурността в училищата.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скенер на входа, като на летищата.
57
1
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
На края мвр-то защото са банда мързеливци ще научат учениците сами да обезвреждат бомбите, че на тях все някой трябва да им върши работата.
56
0
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
МВР създава атмосфера подходяща за следващ Беслан! Без коментар просто на поредната им ид иоти я! Държавни калинки без мозък!
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаа, учителите ще търсят съмнителни пакети, а полицаите през това време сигурно ще помагат с домашните на учениците хахаха
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шкумбата вече си има конкуренция - авторът на въпросните инструкции хахаха
53
2
 
5
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
Взривните устройства приличат на умните полицаи. Носят се слухове се за тях, ама никой не ги е виждал.
52
2
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Трябва да приемем закони като в САЩ - всяко дете да има право да носи Автоматичен Пистолет или АК 47 в Училище .
51
3
 
2
 
! Отговори
До МИСЛЕЩА преди 1 година
Много си сладка! Мими ли се казваш? Благодаря!
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шорош "Аха, да. Там хората спят под мостовете и няма какво да ядат." - Ами 60-70 милиона са на купони, а наскоро чух, че поне 30-40% от всички американци нямат спестявания по-големи от 1000 долара. Имаш възможност от вкъщи и от собствения си компютър да огледаш улиците на някои по-бедни квартали там (street view). И не ми обяснявай колко лошо било в Русия. Знам. Разглеждал съм разни градчета в провинцията там, но сега коментираме САЩ. Разгледайте и Беларус. Ще останете шокирани.
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Директорите ,и вие като ПП не сте ходили в казармата
48
1
 
9
 
! Отговори
До Шорош преди 1 година
Тоест, твоите любими медии CNN, MSNBC, FOX NEWS, DEUTCHE VELLE и т.н. разпространяват фалшиви новини, че жендъри си купуват свободно оръжия от Wallmart, с които убиват деца по училищата, така ли? Не думай :)
47
1
 
1
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Ясно е че това бе на Боко Тиквата инсцинировка за да не ходят хората до урните в училищата, да направят ПП категорично първи с разлика и да не му заведат процеса за грабежи , всичко това сега са празни приказки замазване на положението за гафа преди изборите.