Защо Германия осъди 95-годишна на затвор?

Присъдата й е година и четири месеца зад решетките
27 юни 2024 07:40, Александър Попов
43
Защо Германия осъди 95-годишна на затвор?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

95-годишна германка, известна с това, че отрича Холокоста, бе осъдена на една година и четири месеца затвор, след като вчера съдът в германския град Хамбург я призна за виновна в подстрекателство, предаде ДПА.

Обвиненията срещу Урсула Хавербек произтичат от коментари, направени от нея по време на процеса през 2015 г. срещу бившия член на нацистката СС Оскар Грьонинг, служил като пазач в концентрационния лагер Аушвиц.

Хавербек твърди пред репортери, отразяващи процеса, че Аушвиц, където нацистите систематично са убили най-малко 1,1 милиона души, е бил само трудов лагер, а не лагер за изтребление.

Подобни неверни твърдения тя изказва и в телевизионно интервю за регионалната обществена телевизия Ен Де Ер, посочва ДПА.

Съдът в Хамбург заяви днес, че четири месеца от присъдата на Хавербек вече ще се считат за излежани поради дългите забавяния при внасянето на делото в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Миш-маш
Таро хороскоп за 28 юни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Преди години, в Ловеч на кариерата пратиха един съсед, който крадеше. Дядо казваше, щом краде и лъже, нека сега *** камъни да му дойде акълът. Като дойде демокрацията, разбрах, че там били все едни жертви на комунизма, борци срещу него и подобни. А аз знаех, че там са престъпници. Та, нещата не са еднозначни, но някои се опитват да си наложат политкоректните схващания.
36
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
Защото на Запад са инвестирали стотици милиарди в темата за холокоста.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
от 26 до 35 Нещо не ме разбираш. Не казвам че е нямала спомени на 12-13-15 годишна възраст. То ако става въпрос човек има съзнателен живот от 6 годишна възраст и помни до смъртта си дадени моменти. Казвам чесе е доверявала само на разкази на хора които са били служители в концлагера. Не е била свидетел. Не е била в този концлагер за да каже че е нямало убийства. Сега разбра ли ме?
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 26 - Откъдето и сегашните, родени през демокрацията ми обясняват колко зле съм живял през соца. Дето не са го помирисвали. А жената е историчка, така че явно има откъде да знае. А и 13-14 годишна възраст не е детската, човек има спомени от тия години.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Защото са дива и.
32
1
 
13
 
! Отговори
Ежко преди 3 дни
Интересно.....Викат те да свидетелстваш,казваш каквото си видял и.....получаваш присъда!Жената не е правила пропаганда.Просто е била свидетел и е отговаряла на въпросите на съда!Все едно отиваш на съд,питат те нещо,което е държавна тайна,отговаряш и излизаш е обвинение за издаване на държавна тайна.....
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
до 32 Първото избиване на затворници в Аушвиц е било през 1941 година. Може би на 12 годинки е била охранител и пряк свидетел на тези убийства в концлагера бабата???
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
През 1944 е била на 15 години.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
до 30 Какво да помни бабата бе? Била ли е свидетел какво се случва в концлагера? Само на разкази на хитлеристи в лагера се е доверявала. Била е на 12- 13 годишна възраст. Какво ще е правило германско момиче на такава възраст в концлагер?
28
3
 
18
 
! Отговори
Отговор преди 3 дни
Ми защото жената помни и знае истината. Това си е доста опасно за днешната диктатура.
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
до 28 Тихомир Томов, и ти си за доживотен затвор щом отричаш индиректно( съгласяваш се с бабата) че е нямало убийства в тези концлагери а са били само трудови лагери.
26
2
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 3 дни
Г-жа Хавербек е историчка и поддържа връзки с хора били в лагерите както и разсекретена документация . От 88 годишна е непрекъснато в затвора, като й наслагват присъди. През 2021 г на 8 ноември ми отказаха достъп в затвора на гр . Детмолд където исках да й честитя рождения ден и да подаря комплект " Българска роза " . Еврейската *** по света не прощава на никого. Геноцида в Газа не спира .........Той беше прав !
25
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тази баба откъде е знаела какво е ставало в концлагера Аушвиц като е била на 12-13 годинки? Охранителка ли е била, що ли?
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Така и не разбрах какво е направила.
23
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Швабите тотално са се сбъркали. И да е убедена в това бабата какво значение има? Ами тия скааапаняци у нас дето пренаписаха историята ни в учебниците ни по история където са написали че в България е нямало османско иго, а османско присъствие какво да ги правим? Те са си за доживотен затвор.
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Никой не може да има друго мнение, само това на партията и това е Германия. Цирка е пълен.
21
2
 
12
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 дни
Това е еврейска диктатура, дърпат задкулисно конците на американските президенти и правителства и тероризират целия свят. Евреите по време на ВСВ са били третирани наравно със военопленниците, имаше филм за американски военнопленници, където американците след като са ги освободили са се оплаквали че немците са ги карали да работят денонощно, за самите немци, това не е бил проблем, самите немци са минали през ада преди Хитлер да ги поведе към икономически подем.
20
0
 
39
 
! Отговори
Политкоректен преди 3 дни
В Европа имаш право да критикуваш само Русия, Путин, Тръмп, Орбан и да обвиняваш в расизъм само християните. Всичко останало е политически некоректно и език на омразата.
19
1
 
21
 
! Отговори
Истината преди 3 дни
20,точно. Това, че ще научим истината не означава, че бихме станали нацисти или комунисти. Просто ни дайте истината, а не скалъпени истории като македонска и украинска нации. Какво толкова ако се разбере, че не е било баш така? Ще тръгнем да съдим Нетаняку ли? Че то сега заслужава съд повече, отколкото ако са скрили и преиначили нещо. Защо Русия не бе поканена тая година на честванията от освобождаването на тия концлагери, след като самият СССР ги е освободил? А отговорете ми на тоя въпрос.
18
1
 
31
 
! Отговори
Аз преди 3 дни
Интересното в ситуацията е, че хора, които не са били родени по време на т.нар Холокост знаят какво точно е било и съдят човек, който е бил роден тогава, защото казва, че е видял, че е друго...