ЕС забранява плащания в брой над 10 000 евро

Решението е срещу изпирането на мръсни пари
25 апр 2024 21:01, Стела Стоянова
46
ЕС забранява плащания в брой над 10 000 евро
Снимка БГНЕС, архив

Европейският парламент гласува "таван" от 10 000 евро за плащанията в брой. Решението е свързано с борбата срещу изпирането на мръсни пари. Законодателният орган на ЕС разработва повече от две години цял пакет нови мерки в тази област. Те са насочени и срещу финансирането на терористични групи.

Определянето на обща "летва" за ЕС е тема, която се бистри от 2021 г. и премина през дълги спорове и съгласувания.

В момента в Германия и Австрия няма ограничения за кешовите плащания, докато повечето страни от ЕС са въвели тавани. В България на ръка може да се броят до 10 000 лева. След влизането на новите европравила в сила всяка от 27-те членки ще трябва да приложи "тавана". В същото време всяка страна може да реши да постави "летвата" още по-ниско - например 5000 евро, както е у нас.  

Ще бъдат уеднаквени правилата в държавите-членки на ЕС за предотвратяване на прането на пари чрез акцизни и луксозни стоки, търговия с крипто активи и спортни клубове.

Банки, агенции за недвижими имоти и казина ще бъдат задължени да проучват и идентифицират съвоите клиенти или действителните собственици на фирми, които се опитват да се скрият зад "непрозрачни правни схеми".  

По-строгият контрол ще влезе в сила от 2029 г. за футболните агенти и клубове.

Като част от усилията си за ограничаване на прането на пари, ЕС създава специална агенция. Тя ще е със седалище в германския град Франкфурт.  Новата евроагенция ще има над 400 души персонал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: ЕСмръсни пари
Още от За да се разбираме
Как да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре дошли в прекрасния нов свят на европейската диктатура
18
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Казвал съм го и преди, казвам го и сега. Не признавам никакви правила или забрани наложени конкретно от ЕС.
17
2
 
37
 
! Отговори
Муахаха преди 3 седмици
явно има още Ба лъ че та, дето не са Чели и не са Запозната с Приетият Закон в Брюксел - за Цифровата Самоличност - там Дигиталните ви пари се връзват към Дигиталната ви Лична карта - и ако Партията ви - Обяви за Враг на Партийната Линия - паричките ви от 1-ци и 0-ли в Компютерите на ЕС - Изчезват в Миг - това е ГУЛАГ под Открито Небе!!
16
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Парите са пари, само когато са в брой. Много,малко това е положението,кой колкото има.Когато си получа договореното, ако е превод, сумата се изтегля на мига, каквато и да е таксата. Нито стотинка не държа и с нито една стотинка не участвам в схемите юдео-хазарски.
15
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро и с 10 лева кеш няма да може да се разплащаме...
14
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В последните няколко години от ЦК на ЕС освен едни забрани, санкции и ограничения друго нищо не могат да измислят тъ.пи.те им тикви...скоро време ще почнат да ми определят по колко ракий да пия вечер и колко пъти да *** ...
13
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Направете банковите услуги безплатни, щом ще трябва да ги ползваме по задължение.
12
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Решението е част от плана да поставят хората под тотален контрол чрез контрола върху парите и плащанията им. Помните ли упоритите стачки в Канада? Блокираха сметките на участниците и ги овладяха. Като спреш достъпа до парите и децата на стачкуващия започнат да гладуват, бързо му се изпарява желанието да участва в стачки. Ако всичките пари на човек са в банките, много лесно могат да правят с него каквото си поискат.
11
2
 
42
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Скоро няма да можем да кихнем без позволение на ес, а тоал. хартия ще е по избор на началниците.
10
2
 
29
 
! Отговори
Моля преди 3 седмици
А договорите за милиарди, сключени чрез смс-и кога?
9
4
 
7
 
! Отговори
до ауди бизнесмена преди 3 седмици
Да си отворят сметки и да се осигуряват като масажистки.
8
22
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
БРАВО!
7
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Честито роби. Скоро ще ви забранят и да дишате.
6
13
 
55
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
Погледнете, кво СССР направи с България от 1945 до 1989 година.... 9 милиона население и най голямата икономика на Балканите, сърбите, румънците, турците и гърците нямаха такъв жизнен стандарт.... 2024 година под 6 милиона оцеляващи Българи.... Това ви донесоха кравария и юрохея.... Това са фактите и никой не може ми ги оспори.... ===)))
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
то тук до 5000 е забранено тъй че кво ни еня
4
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ако са чисти???Тотален контрол.Що не забраните банковите такси?Когато внасяш кеш всички ти се усмихват в банката .Тръгнеш ли да изтегляш почват едни въпроси ,гледат те лошо все едно че бъбрек им вадиш без упойка.Какъв е тоз капитализъм?
3
4
 
30
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 3 седмици
Е как да плащам на пpocтитyтки? Чек ли да им пиша?
2
2
 
35
 
! Отговори
А офшорките преди 3 седмици
кога ще забраните?
1
7
 
56
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
Тия нещастници, освен да налагат някви санкции, нещо смислено идва ли вече от тях... България, когато и да излезе от юрохейският съюз.... Все, ще е късно... Разсипана икономика, селско стопанство и животновъдство, и избягали млади хора да им сменяват памперсите.... ===))) и да им сервират... С една дума роби...