Задължително намаление на стоките с изтичащ срок на годност. Но в Румъния

Безплатни стават и кутиите с храна за вкъщи
21 мар 2024 21:55, Петър Бойчев
22
Задължително намаление на стоките с изтичащ срок на годност. Но в Румъния
Снимка БГНЕС

Нови правила в ресторантите и супермаркетите влизат в сила от днес в Румъния, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Заведенията за обществено хранене са задължени да поставят на входа или на друго видно място менюто за удобство на хората, които искат да поръчат храна за вкъщи.

Клиентите вече няма да бъдат таксувани за кутиите и опаковките, когато взимат храна за вкъщи, разходите за които ще се поемат от съответния ресторант.

Що се отнася до магазините за хранителни стоки, те са задължени да намалят цените на продуктите с изтичащ срок на годност или да ги дарят на неправителствени организации или приюти за животни.

Тези мерки са част от усилията за борба с хранителните отпадъци и насърчаване на по-отговорното управление на храните в индустрията на хотелиерството.

Статистиката показва, че румънците изхвърлят на боклука три четвърти от това, което консумират или около два и половина милиона тона храна годишно. Около 40 процента от хранителните отпадъци идват именно от домакинствата, предава румънската телевизия Антена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
До Дървен Шоп 19 За това магазина се нарича Фантастико.Фантазия е че играят честно. Кво се чудиш?
18
0
 
8
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 1 месец
Във ,,Фантастико " на бул . Ч . връх преди два дни имаше създарма с изтекъл срок на годност с 10 дни ! Без коментар !!!
17
0
 
9
 
! Отговори
Няма кой тук преди 1 месец
Е тук няма кой да ги накара. Дори това, което уж е намалено, на касата ти го маркират на нормална цена. Ако се усетиш и се обадиш, измислят нещо. Това е подвеждащо, но на кого му пука? Регулатори има на хартия. Никой не са санкционирали и на нито един гражданин не са помогнали. На другите сигурно помогнат. И това преди еврото. Като го въведем, не ми се мисли.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Баба гуси, ей, селско тарикатче, знаеш ли, че преди години, румънците имаха много по-добър живот от нас? Положението им се влоши в последните години, преди разстрела на диктатора им, но сега пак са преди нас. Знаеш ли, че много българи ходеха да работят в Румъния, заради по-високите заплати? Те се оправиха, но ние ще си останем зле, защото още почитаме бившите комунисти, и техните внуци сега.
15
1
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 1 месец
''Като чуя, как ни "задминали", все едно преди сме имали 1000 лева зпалати....''Явно не чуваш добре,отиди на ушен лекар.Вероятно и той няма да ти помогне,друг проблем имаш,но опитай....
14
16
 
2
 
! Отговори
Баба гуси преди 1 месец
Аз когато карах форд фиеста,румънците караха каруци и колелета.Ще ви дам съвет.Ако на продукт му изтича срока се замразява във фризера и срока става безкраен
13
1
 
15
 
! Отговори
Кога ще ги стигнем? преди 1 месец
Кога ще ги стигнем Румъниците?С този народ български и тези политици, отговора е никога. Срамота Българи!!!
12
1
 
14
 
! Отговори
Това е БГ преди 1 месец
Малко преди Нова година поръчах от един известен супермаркет парче луканков салам Амбарица на Орехите, имаше го само онлайн. Когато ми го доставиха видях, че срокът му на годност изтича на 24.12.23 г., т.е вече беше изтекъл. Цената обаче беше същата като на пресен. От същия маркет поръчах сурови кебапчета, доставиха ми опечени, с вкус на престояли поне седмица....
11
0
 
16
 
! Отговори
Напомняне преди 1 месец
Това важи за съседите, но не и за нас! Естествено, че е така, да не забравяме, че иначе храбрият и боен народ( нашият), опъва все още хомота на робството, само където името се сменя, но положението е все така трагично.
10
13
 
5
 
! Отговори
Оффф преди 1 месец
Aман от чуждопоклонници! Големите вериги в България също намалят цените на стоките с изтичащ срок. Дали ще плащаш за опаковка, или търговецът предварително я е добавил към цената, е все едно.
9
1
 
16
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Ясна е Работата - тия ще се Продават в България на 3ни цени и с премаркиран нов срок на годност!
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Срам! - Като чуя, как ни "задминали", все едно преди сме имали 1000 лева зпалати, а те по 50-60 ... а сег средностатистическия румънец се вози в Бентли ... а ние сме на магарета.
7
4
 
16
 
! Отговори
Срам! преди 1 месец
Задминаха ни румънците.Само като се сетя,че гладуваха през 1989 година и им събирахме помощи.Дори имаше виц как да се гледа румънска телевизия,като за целта се метне една пържола на антената за телевизора и щом изчезне тръгва сигнала и гледаш.Днес вероятно те имат вицове за нас....
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6 - Не бих рискувал ...
5
2
 
14
 
! Отговори
Дръндера преди 1 месец
До човека с беналгина, не се коси много, лекарства могат да се ползват и до 6 месеца след срока на годност обявен на опаковката.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък днес си купих беналгин и, като му погледнах срока на годност вкъщи, установих, че изтича другия месец. И сега кво, на принципа пАри съм давал, боли ме, не боли ме глава, ще трябва да побързам да си изпия Апчетата! Могат поне да предупредят, ама не. Ама и аз да бях гледал в аптеката!
3
14
 
11
 
! Отговори
Копейка преди 1 месец
Еее, ама румънците са "джендари" а и виж как си продадоха суверенитета на НАТЮ.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що да не изхвърлят салама - Кауфланд си го е платил :)))
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не изхвърлят 3/4 от това което консумират, а от това което са залупили за да консумират. Не ви дам обаче как магазините са виновни за това. Примерно в къщи всичко е така планирано, че да не се изхвърля храна. Няма безобразно пазаруване не ненужни стоки. :-)