Защо тъмнозелените листни зеленчуци са толкова полезни?

Помагат в отслабването
24 дек 2023 17:00, Михаела Лазарова
11
Защо тъмнозелените листни зеленчуци са толкова полезни?
Снимка: Istock
Тъмнозелените листни зеленчуци са един от най-добрите избори, които можете да направите в храненето и ежедневието си. Те предлагат огромно разнообразие от хранителни вещества, опаковани в незначително малко калории. Тази превъзходна комбинация ги прави едновременно здравословни, полезни за организма и ефективни в спазването на всяка диета за отслабване.
 
Защо тъмнозелените листни зеленчуци са толкова полезни?
 
Намаляват риска от диабет
 
Ако редовно консумирате тъмнозелени листни зеленчуци и те заемат централна част в менюто ви, това ще намали риска от диабет. Тъмнозелените листни зеленчуци са много богати на фибри, изключително бедни на захари и с много нисък гликемичен индекс. Именно заради това не предизвикват никакъв скок в кръвната захар, поддържат я стабилна, а това се отразява и на секрецията на инсулин, както и неговото качествено влияние в обработката на глюкозата.
 
Помагат в отслабването
 
Тъмнозелените листни зеленчуци са не само полезни в превенцията на диабет, но и спомагат в отслабването по същите причини. Когато инсулиновите рецептори в клетките са достатъчно чувствителни и когато се храните с храни с нисък гликемичен индекс и същевременно бедни на калории, това помага и в отслабването. Контролът на теглото и контролът на диабета са пряко свързани, защото при тях работят сходни метаболитни процеси.
 
За здрави кости
 
Тъмнозелените листни зеленчуци са много богати на витамин К. Той е от съществено значение за здравината и плътността на костите. Витамин К спомага за усвояването на калция, който е основен градивен минерал за костите. В тъмнозелените листни зеленчуци се съдържат и витамин К, и калций, което ги прави превъзходна комбинация за здрави и плътни кости.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Полезни са, ако са отгледани от баба ви в градината, без изкуствено торене или хидропоник растеж. Бихме запада в собствената им игра с бързото производство на зеленчуци за продаване, които не е превидено да имат вкусови и хранителни качества. Ядеш някакъв разноцветен полимерен продукт с вкус на динена к0ра или в случая на трева.
4
0
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 4 месеца
Чак пък хранителни вещества!!! Целулоза, нищожно количество минерали и витамини, и огромна доза нитрати и фосхати.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Без тях не сядам. Много хубаво ги приготвят в Русия и Украйна. Правят нещо като саламура.
2
3
 
2
 
! Отговори
магарето преди 4 месеца
Аз много харесвам тъмнoзeлените зеленчуци.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Полезни за зрението!