НАСА излъчи видео с котка от далечния космос

Клипът измина 30 млн. км само за 101 секунди
19 дек 2023 12:18, Елка Василева
31
НАСА излъчи видео с котка от далечния космос
Снимка: архив, БГНЕС

НАСА засне видео с котка, както правят много почитатели на пухкавелките, и след това го излъчи от около 30 милиона километра разстояние, предаде АФП.

Операцията е много сериозен тест на нова авангардна технология - лазерна комуникационна система, която е многообещаваща за бъдещето на космическите изследвания.

НАСА съобщи вчера, че за първи път е предала видео от далечния космос с помощта на тази система на 11 декември.

Звездата на 15-секундното видео е рижаво-бяла котка на име Татърс, собственост на един от служителите на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Разположено на диван, котето се опитва да улови светлинна точка от лазер.

Видеоклипът с висока разделителна способност пътува до Земята само 101 секунди, след като е изпратен от инструмент на сондата "Психея" на НАСА, която по това време се намира на около 30 милиона километра от Земята. Скоростта на предаване е поне 267 мигабита в секунда, повече от тази на обикновена интернет връзка. Сигналът е приет от обсерваторията "Паломар" в Калифорния, която го препраща пряко към Лабораторията за реактивни двигатели в южната част на същия американски щат, където видеото е възпроизведено мигновено.

"След като получихме видеото от "Паломар", то беше изпратено до Лабораторията за реактивни двигатели по интернет и тази връзка беше по-бавна от сигнала от далечния космос", посочва Райън Рогалин, участващ в проекта на НАСА.

Видеоклипове са предавани и преди от космоса с помощта на тази лазерна технология, но от много по-малко разстояние. Космическите мисии изискват предаване на все по-голям обем данни заради усъвършенстването на технологиите. За да се подготви за пилотирани полети към Марс, НАСА иска да премине към лазерни комуникации, вместо класическите с радиосигнали.

С този експеримент НАСА се вписва в традицията. През 1928 г. са използвани кадри от анимацията "Котаракът Феликс" за телевизионен тест. В космоса обаче Татърс ще остане най-далече скочилият котарак, пише АФП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
ЕХАА преди 4 месеца
До АнонименТи си ходил няколко пъти и споделяш опит или как?
28
0
 
1
 
! Отговори
РАЗПЛАКАХТЕ МЕ преди 4 месеца
ВСЪЩНОСТ 267 МЕГАБИТА СА САМО 33,375 МЕГАБАЙТА, КОЕТО НЕ Е ТОЛКОВА МНОГО, А ДАЛИ Е СВЕТЛИНА ИЛИ Е РАДИОВЪЛНА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ - СКОРОСТТА И НА ДВЕТЕ Е ЕДНА И СЪЩА ВЪВ ВАКУУМ 299 792,458 КМ/СЕК.
27
0
 
2
 
! Отговори
3254362 преди 4 месеца
До blЗащото в САЩ отдавна ракетостроенето и космическото дело са и частна инициатива. Когато решат ще си намерят контрактор след търг и тн. и тн. Така се решават проблемите на пазарен принцип. И ще им излезе доста по-евтино.
26
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
поне клипа да бяхте качили...
25
4
 
0
 
! Отговори
от Марс преди 4 месеца
баси и интересната статия , прочетох я поне десет пъти ,,,,,най малко :)
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
мегабит има съвсем друго значение в Перник
23
3
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
До Додо - Значи ако беше снимка на Путин гол до кръста на кон, щеше да е ОК за теб ли ?
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До bl - мдааа, а путинофилите сутринта се възхищавахте от новия Севернокорейски балистичен "Хвансонг" дето можел незнамсикакво, докато самите северокорейци ходят по рубашки и ядат по купичка ориз дневно. Но пък, путинофила си е путинофил.
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
30 милиона км било далечния космос!??? Муааа-ха-ха-ха
20
3
 
8
 
! Отговори
Ау! преди 4 месеца
Ако клипът попадне при високоразвита цивилизация, тя ще намери начин да общува с котките на техния език и кой знае какво ни чака тогава. Вероятно маците ще поискат съдействие всички кучета да бъдат заточени в Сибир. Да му мислят и котемразците!
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И сега извънземните ще вземат да помислят, че най-високоразвитите създания на нашата планета са котките. Когато дойдат тук, ще се обърнат директно към писаните с цел да установят контакт. И ще се чудят какви са тези двуноги, които така нахално напират да се намесят в извънземно-котешкия разговор.
18
10
 
5
 
! Отговори
bl преди 4 месеца
Мдааа... НАСА защо парадират с мрежи и комуникации, което не в в техния ресьор. Да вземат да направят една читава ракета че станаха за смях.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега остава само да си намерят чертежите и плановете за посещението на луната..
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Търсиш в Гугъл кво означава мигабит и ти излизат резултати само на руски. Което всъщност обяснява всичко, все пак всички знаем че ЕлВас е актив в бившите руски тролферми, които понастоящем са китайски след колонизацията на Русия!
15
3
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 4 месеца
"Мигабит" сигурно е някаква нова мерна единица за скорост на предаване на данни. Аз си я обяснявам така: за времето, докато мигнеш, се предават определено количество битове. :)
14
3
 
6
 
! Отговори
. преди 4 месеца
"мигабита"!!!??
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американските котки скочиха 30 млн километра, а руските внимават случайно да не скочат в дупката на външния клозет. Цивилизационни особености, сър!
12
7
 
13
 
! Отговори
3254362 преди 4 месеца
До ДодоГледйате си Путин и се радвайте на убийства и война.
11
17
 
6
 
! Отговори
Додо преди 4 месеца
На този етап на клоунадите на НАСА вярват само най-наивните, най-доверчивите и откровено глуповатите. За 60 милиона долара дневен бюджет, НАСА прави видео с котка на служител, а света се очаква да ръкопляска на тези фокуси!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сигналът към Мелмак ли е насочен?