Лекарство за диабет помага за отслабване с около 30 килограма

Има и странични ефекти, трябва да се съчетава с диета
26
Лекарство за диабет помага за отслабване с около 30 килограма
Снимка: Pixabay

Лекарството Мунджаро (Mounjaro), предназначено за лечение на диабет, помага за отслабване с около 30 кг, съобщи АП, позовавайки се на изследване, публикувано в "Нейчър Медисин".

Съчетан с интензивана диета и упражениния, медикаментът може да помогне на пациенти със затлъстяване да свалят една четвърт от теглото си.

Изследването обаче показва, че пациенти, които са започнали да отслабват, преди да стартират лечение с медикамента, могат да качат повече килограми впоследствие, каза д-р Томас Уодън от университета в Пенсилвания, предаде БТА.

Лечението с Мунджаро може да се окаже едно от най-ефикасните срещу затлъстяването, гласят резултатите от изследването, които бяха представени на медицинска конференция в неделя.

Проучването е направено сред 800 души със затлъстяване и здравословни проблеми, свързани със свръхкилограмите, но не и с диабет. Участниците са тежали около 110 кг и са имали индекс на телесна мазнина около 38. След три месеца интензивна диета и упражнения повече от 200 участници са напуснали фокус групата поради неуспех в свалянето на достатъчно килограми или по други причини.

Останалите 600 души са приемали препарата или плацебо посредством седмични инжекции в продължение на 16 месеца. Около 500 души са завършили курса.

Участниците в двете групи са загубили около 7 процента от телесното си тегло, т.е. около 8 кг по време на фазата на диетата и упражненията. Получаващите дози медикамент са добавили 18,4 процента загуба на тегло, т.е. около 20 кг.

Резултатите са подобни на тези при бариатричната хирургия, а именно поставянето на стомашен байпас.

Странични ефекти като гадене, диария и повръщане са докладвани по-често при тези, които са получавали дози от лекарството в сравнение с тези, получаващи плацебо. Повече от 10 процента от пациентите са прекратили лечението заради страничните ефекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Аре стига! преди 6 месеца
Аре сгига с тия "упражнения". Глад, глад и глад. 130 кг съм на 190 сантиметра. Не знам какво ме беше съборило преди месеци на легло за 10 дена, но пиех само вода. Просто нямаш апетит дори за ягода. 15 килограма надолу без да ставам от леглото. Има хора, които го правят съзнателно и доброволно един-два пъти в годината за по 20 дена. И през живота си не правили упражнения, но са като фиданки.
21
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
От тези три жени лъха такава кулинарна радост и спокойствие.....А аз движа между 62 и 64 кила и все се мисля за пухче:-)
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че то всеки с правилен режим на хранене и физически упражнения може да отслабне. Истината за отслабването винаги е била да се изразходват повече калории отколкото се приемат. И да ВИЛЯ трябва!
19
4
 
4
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 6 месеца
Българина без хляб и баница не може, а от там идват килцата...
18
3
 
3
 
! Отговори
от Плевен преди 6 месеца
Преди години бяха ми предписали ..... поради слабо (!..) завишени стойности на кръвна захар; все пак в цялата (!..) фамилия сме и обременени от диабет. За около 6 месеца свалих над 12 кг, но след това съгласно един добър лекар преминах на ..; доволен съм! Сега съм на 62 г., внимавам какво и как да консумирам, пия само сухо червено вино, даже вместо кафе. Стойностите ми захарта са под 6,1. Доста от представители на фамилията които бяха с диабет, те си зиманиха от този свят от други заболявания
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И ся ше го адмат в бан листинга
16
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 месеца
Не, не мисля, че е платена раклама, просто толкова си могат.....Точно това лекарство в момента е в недостиг у нас (поне според новините), а и почнаха едва преди около година да го изписват (в ЕС е одобрено от септември миналата година).
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А тая част защо я пропускате: "Съчетан с интензивана диета и упражениния"? Иначе и с метформин стават нещата, няма защо да се рекламира поредното "ново" лекарство срещу диабета. Истината е, че повечето народ го мързи и не иска да прави упражнения.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дебелаците ще изядат диабетиците.
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тюлените искат да отслабват без физическо движение и без да спират дюнерите, а болните хора умират щото тюлените искали да отслабнат с техните лекарства!
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тъжен свят. Просто трябва да лаппаш по-малко и ще отслабнеш. Ама не - хапчета, операции...
11
3
 
5
 
! Отговори
протеинови добавки преди 6 месеца
от щедри господа помага за отслабване с около 30 килограма на трътлести моми комбинирано с разделно хранене и креватна гимнастика
10
3
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
ТЕЧНОСТИ КЪМ ВСЯКО ХРАНЕНЕ ТАКА СЕ РАЗРЕЖДАТ СТОМАШНИТЕ СОКОВЕ И СЕ УСВОЯВА МНОГО ПО-МАЛКО ОТ ХРАНАТА ПРОЧЕТОХ ГО. И ДЕЙСТВА ОТ ЛИЧЕН ОПИТ НЯМАМ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ С НАПЪЛНЯВАНЕ А СЕ ТЪПЧА НА МАКС! НО ПИЯ ПО 100-200 МИЛИЛИТРА ВОДА ИЛИ НЕЩО ДРУГО СЛЕД ВСЯКО ХРАНЕНЕ
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До тюлен (малък). От малки така ги тъпчат.
8
0
 
16
 
! Отговори
тюлен (малък) преди 6 месеца
Угояват се цял живот и заприличат на морж, после чакат вълшебното хапче - хем да се тъпчат, хем да слабеят. Аз се сещам за един метод без странични ефекти и 100% успеваемост - да намалят фуража и повече движение. Ама, нали.
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на статията. Всички кюфтаци към аптеките. А болните да му мислят
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Според мене ако всеки ден повръщаш и имаш диария трябва да отслабнеш с доста повече, явно тия са си похапвали след повръщането.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 3. Никакви лекарства няма да помогнат и това на всички е известно. Те се тъпчат денонощно с най различни "чипсове" и "пилешко диетично" пият най-различни смеси с неясно съдържание, дебелеят и чакат да отслабнат.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До морски тюлен. То и тука не е много по-различно. Има нюанси но дебелто си е дебело.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Съчетан с интензивана диета и упражениния, медикаментът може да помогне на пациенти със затлъстяване да свалят една четвърт от теглото си." О, добре... Значи пийте това скъпо лекарство и ако спазвате диета и спортувате, ще отслабнете....