Цената на зехтина в Гърция скочи два пъти и продължава да расте

Производителите оправдават поскъпването със слаба реколта
19
Цената на зехтина в Гърция скочи два пъти и продължава да расте
Снимка: Pixabay

Рекордно увеличение на цената на зехтина на международните пазари. В Гърция тя скочи два пъти за една година и продължава да расте. Зехтинът е една от основните съставки на средиземноморската кухня. Той достигна нов ценови рекорд след далечната 1996. Тогава на международния пазар маслото от маслини достигна до неочакваните 6200 долара за тон. Сега същото количество се търгува дори за 8500 долара.

„Цената на литър на едро общо взето се удвои. В нашия район започнахме с 4,5 евро за литър и сега вече се търгува на 8 евро“, каза Александра Стаму, която е производител на зехтин на остров Крит, пред bTV.
Испания, която е водещ производител се бори със суша през последните две години, а единствената страна, която имаше добра реколта – Турция, забрани износа.

От Испания тръгват цените, тя държи половината от световното производство, а те вече две години имат лоша реколта заради сушата“, каза производителят на зехтин Леонидас Бертолис.

„Към месец март запасите на зехтин са били с 40% по-малко отколкото в същия период на предходната година“, посочи Милена Асенова, вносител на зехтин.

Заради необичайно топла пролет тази година, когато маслините цъфтят и се образуват плодовете, отново се очаква реколтата да е по-слаба.

Цените продължават да се покачват на фона на лоши прогнози.

Високите цени според експерти ще доведат до увеличено консумиране на заместващи и имитиращи продукти, включително и животински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Зехтин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз коментирам, че като цяло олиото не е вредно,защото някои го определят за такова без оглед дали е рафинирано или не, а само по себе си,че слънчогледовото олио било вредно, защото съдържа повече омега 6. Има и рафиниран зехтин, който също има недостатъци заради това. Шарлана, които е нерафинирано студенопресовано слънчогледово олио,при който няма никакви химически обработвания не само не е вреден, а е едоста полезен. Шарлана е много по-полезен и качествен от рафиниран или нискокачествен зехтин
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 13 Аз диабет тип 2 нямам да чукна на дърво, така че в това няма какво да подобрявам, но предполагам си го написал, като общ призив. За рафинираните растителни масла, където се ползват разни химии имат определена вредност, най-малко се губят витамини и ценни вещества в тях. Преди в магазините се срещаше повече нерафинирано олио, то си имаше и по-наситен вкус на слънчоглед. Аз коментирам, че като цяло олиото не е вредно, защото някои го определят за такова без оглед дали е рафинирано
15
1
 
0
 
! Отговори
Зехтин Маслинков преди 8 месеца
Свинска маз и мастика е традиция в България,а зехтин,узо,сиртаки и счупени чинии са си на комшиите:)
14
0
 
2
 
! Отговори
тц-тц преди 8 месеца
До Анонимен 13Всъщност няма клинични изследвания, показващи че слънчогледовото масло или изобщо извличаното от семки е вредно. Ас също предпочитам хубавия зехтин, но няма никакъв проблем със слънчогледовото олио.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 2 Какъв екстра върджин на 6 евро? Освен да си купил от някой производител до пътя директно. В супера под 40 евро за 5л нямат. Високият клас е към 48-50 евро за 5л, т.е. около 9-10 евро литъра. Даже и фермерските магазини са на такива цени и взехме 4 литра за 41 евро от малка ферма преди 2 седмици. За 6 термично рафиниран *** има, но това не се брои за зехтин.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 12 Всъщност заради рафинирането си и образуването на вредни мазнини в състава му слънчогледовото, както и всяко друго масло от семена, е вредно. Доказано е медицински и лесно се проверява лично. Спри всякакви преработени храни и захар, олио и яж само месо, пресни зеленчуци, яйца и много мас и масло за месец. Ще отслабнеш поне 5 кила и може и диабет 2 да подобриш.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 10 това,че слъмчогледовото олио е опасно е пълна глупост.Има омега 6 олиото,но ако не го пиеш няма от какво да се безпокоиш.И за маслото много твърдят,че е опасно и вредно,но това пак е в сферата на алабалистиката.Ако изядеш 1 килограм масло сигурно няма да е гот,но в умерени количества е ок, така е и със слънчогледовото олио и с всички хранителни продукти, алкохол, билки итн.Зехтина и да не е менте не е подходящ за термична обработка и точно тои е вреден при такава а и не е с неутрален вкус
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Литър качествен зехтин струва колкото 4 кутии цигари. Пушете наполовина, купете си зехтин.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 8 олио от соята и като го смесят с помаче "зехтин" извлечен от маслиново кюспе и костилки за овкусяване става пИрфектен. Има много менте зехтини и подобни смески ги предлагат и за първокачествен зехтин.
8
3
 
8
 
! Отговори
МОРСКИ преди 8 месеца
В Каламата на два пъти разтоварваме соя от Аржентина , и тогава разбрахме ,че от нея правят зехтин .
7
3
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 8 месеца
До Анонимен,пак се изкара българския специалист по всичко,не знам как само с пари успявате да оцелете,след като нямате и един неврон в главата поне а равновесие,не за друго,просто такава уникална tapotia i prostotia сте,че нямам думи
6
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зехтина става за салати, ако ти допада на вкус, но за термична обработка, като пържене, задушаване не става. А и дори да ставаше маслиновия вкус не върви на всяка храна. Пържени картофи или боб чорба с вкус на зехтин не са добра комбинация. Олиото има по-неутрален вкус и става за термична обработка.
5
5
 
4
 
! Отговори
тъй де.... преди 8 месеца
Чудесно!
4
3
 
28
 
! Отговори
До чували преди 8 месеца
Сладур, това нещо дето си го купил ония ден по 6 евро литъра няма нищо общо със зехтин екстра върджин. И понеже много като тебе си купуват от това нещо по 6 евро литъра смятат че зехтина е гаден.Пожелавам ти някой ден да опиташ наистина хубав екстра върджин, ама такъв не се продава в бакалиите по 6 евро литъра.
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да си го ядат без туй е гаден на вкус
2
15
 
9
 
! Отговори
Чували преди 8 месеца
Оня денси купих 5 туби по 4 итра под 6 вро е Зехтина в Гръцко бе,поръчкови л-нари.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да минават на вазелин :)))