Шолц зове: НАТО да увеличи военната помощ за Украйна

Целта е укрепване на бойния й капацитет
22 юни 2023 14:09, Стела Стоянова
94
Шолц зове: НАТО да увеличи военната помощ за Украйна
Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес лидерите на страните от НАТО, които ще се срещнат във Вилнюс следващия месец, да се съсредоточат върху увеличаването на военната помощ за Украйна, предаде Франс прес.

"Самото украинско правителство обяви, че не става въпрос за присъединяване към НАТО, докато Русия води война срещу Украйна", каза Шолц пред Бундестага.

"Ето защо предлагам във Вилнюс да се съсредоточим върху това, което сега е абсолютен приоритет, а именно - укрепването на бойния капацитет на Украйна", допълни германският канцлер.

Украинският президент Володимир Зеленски се надява, че на срещата на 11 и 12 юли ще бъде изпратено "много ясно послание", потвърждаващо, че Украйна ще се присъедини към алианса "след войната". Съюзниците все още не са изработили обща позиция за гаранциите за сигурност, които са готови да дадат на Киев с перспективата за евентуално членство. Германия не е обявила позицията си, отбелязва АФП.

Олаф Шолц също така призова турския президент Реджеп Ердоган да даде зелена светлина за присъединяването на Швеция към Северноатлантическия алианс.

"Силно вярвам, че освен Финландия, Швеция също трябва да седне на масата на срещата на върха като нов съюзник. И призовавам преизбрания турски президент Ердоган да проправи пътя за това, както решихме всички заедно миналата година", каза германският лидер пред Бундестага.

НАТО наскоро прие Финландия, която официално стана на 4 април неговият 31-ви член. Швеция обаче все още не е получила необходимото одобрение от две държави членки - Турция и Унгария, и засега остава в чакалнята.

След десетилетия на неутралитет, а след това на военна необвързаност от края на Студената война, двете северни страни обявиха кандидатурите си за членство в НАТО през май миналата година, като пряк резултат от руската инвазия в Украйна и от искането на Москва да се замрази всяко разширяване на пакта на изток, посочва АФП.

Пред Бундестага канцлерът Шолц обеща също, че Германия ще постигне "от следващата година" целта да отделя годишно 2 процента от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, както препоръчва НАТО.

"Ние ще гарантираме, че федералната армия най-накрая ще получи оборудването, от което се нуждае... като отново изразходваме, за първи път от десетилетия, 2 процента от нашия БВП за отбрана - от следващата година“, обяви Шолц.

По-рано германският канцлер бе споменал 2025 г. като краен срок за постигане на тази цел.

Германия обаче все още има да извърви дълъг път: през 2022 г. нейните разходи за отбрана съставляваха 1,49 процента от БВП, въпреки ангажимента за създаване на специален фонд от 100 милиарда евро за превъоръжаване на Бундесвера.

Миналата година само седем държави членки на НАТО, сред които САЩ и Полша, изпълниха целта да отделят 2 процента от БВП за отбрана, посочва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: натоОлаф Шолц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 19 - Всъщност, не - точно обратното ставаЧ Редица африкански държави ече изгонват френските окупационни войски, закотвили се там от векове! Нещо, което нямаше да се случи без активната подкрепа от Русия и Китай за африканците.
18
0
 
16
 
! Отговори
Цв преди 10 месеца
По-неподходящ канцлер Германия не е имала до сега. От къде го изкараха - комичен вид, глупости като политика.......
17
17
 
2
 
! Отговори
Сталин преди 10 месеца
Само така ! Слава за Украйна !!!!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плешака отново копнее за зелени човечета в Берлин.Уфф не се ли научиха тия.Колко пъти едно и също? Какво значение има дали Русия ще загуби или победи в ТСВ.Това което би трябвало да го интересува е че Германия няма да я има.Ще е изровена от големи светещи от радиация кратери.Ако тоя въобще остане жив ще кеси в подземен бункер поне 15 години въпреки че казват ако се ползват кобалтови термоядрени оръжия замърсяването ще е за хиляди години.Казват че Кирай вече има.Значи и руските им братя имат.
15
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СВО върви по план. Финландия вече е част от НАТО, а Швеция на крачка. Украйна е все по-добре въоръжена и със симпатиите на цивилизованите нации. А Русия навсякъде е като мръсно коте, подритвана, изолирана и нежелана. Даже спортистите им не ги искат. А "приятелите" Китай и Индия я ползат като частна бензиностанция, ноооо внимават да не се ангажират с някой газопровод или да им доставят оръжие. Няма какво да се обърка. Муахахаххаааа
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Немците се изтощиха! Последния пакет военна помощ за Укропия се състои от 2 влекача (за да им извличат Леопардите от полето на боя и да не попадат без пари у руснаците) и 1000 сняряда за 155 мм гаубици. С оглед факта, че на ден на Свтовското панправление се разходват 7-8 хиляди снаряда, то тази военна помощ се стигне за 3-4 часа бой, а после - дупка
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И кво? Няма да победят Русия. Тя може да води тактическа отбранителна война на изтощение на тези позиции още 10 години.През това време в Европа нещата ще станат други. Една студена зима и ще има такъв бой с камъни, какъвто не сме и сънували.От дес, след обстрела на кримските мостове, Русия ще почне да дръсти мостовете на Днепър, жп. линиите, които до сега пазеше и Западна Отщкрайна.Пропаганда, нали?
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато заплатите ни станат такива какеито са в ЕС и Гермамия тогава то не може хем по нидки заплати хем за другото дме равни айде стига толкоз използвачи
11
1
 
16
 
! Отговори
Сметката преди 10 месеца
Aми то не останало с какво, чичи. Ти не отговаряше ли за " цветните партита, каква война?
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде Шолц първо да обясни,какво общо има Украйна с НАТО.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ами 8 - Руснаците заявиха, че ще е законно да ударят летищата откъдето излитат самолети за Донбас и въбще целата тази страна и "честта" за такова смачкване май ще се панде на Румъния (щото поляците реално се уплашиха, нищо че се силеха да правят най-голямата армия в Европа). Очевидно, че не е от значение признавт ли НАТОвци че участват или не.... Така неминуемо ще се стигне и то наглосанксонците отсам и оттатък океана, независимо дали искат те или не
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В скоро време самите германци ще съдят Шулца в Нюрнберг.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой ще плаща е въпроса? Украйна няма пари.
6
3
 
16
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
а шолц знае ли,че днес Английската НБ вдигна лихвите на 5!
5
3
 
19
 
! Отговори
Не преди 10 месеца
Този филм вече сме го гледали. Но този път Червената Армия няма да спре в Берлин а през Берлин за Париж. А тези които вярват на пропагандата че Русия била слаба, нека живеят в илюзии. Колкото и да е слаба, ако натиснат могат да прегазят наред - просто в момента пазят мирното население на Украйна и не предприемат килимни бомбарировки (специалитета на САЩ)
4
3
 
15
 
! Отговори
Ами преди 10 месеца
Да разбираме,че НАТО е официално във войната???????Путин сега спокойно може да напада която си иска държава!Дотам докарахте войната си с Русия- ЕС И НАТО.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щолц го обезоръжиха и сега - резонно - икса и другите да бъдат пак така обезоръжени )))
2
3
 
18
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
от призив на призив ес си обеднява а Германия става обикновена държава, това го виждат и малките деца
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предлагам Германия да се включат.... Този филм сме го гледали два пъти вече...... Знаем краят!