Столтенберг: Доставката на изтребители за Украйна не е спешен въпрос

Спешно е да се доставят бронирани машини, танкове и боеприпаси
14 фев 2023 11:07, Елка Василева
89
Столтенберг: Доставката на изтребители за Украйна не е спешен въпрос
Снимка: архив, БГНЕС

Доставката на изтребители за Украйна засега не е спешен въпрос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Още по темата
Спешно е да се доставят бронирани машини, танкове и боеприпаси, както вече бе обещано, поясни той.

Важно е не само да се осигурят нови видове оръжие, но и да има поддръжка за вече изпратените способности, посочи Столтенберг.

По неговите думи е необходимо страните от НАТО да повишат производството на боеприпаси, за да осигурят необходимите количества за украинските въоръжени сили, а и за да запълнят собствените си запаси.

Нито НАТО, нито страните от алианса са част от конфликта в Украйна. Осигуряваме подкрепа за Украйна, която се самоотбранява, след като бе нападната от Русия. Украйна има право на самозащита, както предвижда Уставът на ООН. Видът на осигуряваната помощ зависи от развитието на войната, отбеляза Столтенберг.

Не виждаме признаци руският президент Владимир Путин да се готви за мир, напротив - подготвят се още нападения. Затова е още по-важно страните от НАТО и партньорите на пакта да осигурят още повече подкрепа за Украйна, обобщи той.

По неговите думи днес и утре военните министри ще обсъдят необходимостта от повишаване на инвестициите за отбрана и защитата на критичната инфраструктура.

По повод очакваното приемане на Швеция и Финландия в НАТО Столтенберг посочи, че въпросът не е в едновременното им присъединяване към алианса, а във възможно най-скорошното им приобщаване към военнополитическия съюз.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
18
 
! Отговори
Деди преди 1 година
Тъй, тъй, скоро и другата "помощ" на НАТО съвсем скоро няма да бъде спешен въпрос. Спешен ще е въпросът как НАТО да "излезе" от бъркотията, която забърка в Укропия. Така, че джедъра от снимката да се подготни за такъв сценарий, ха-ха-ха!
37
4
 
13
 
! Отговори
горките преди 1 година
Горките украинци, ако очакват НАТО да ги защити... Използваха ги и ще ги захвърлят, язък, че хората се подведоха. И за какво им беше? Разсипаха си хубавата държава
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ехха.Това са холхли дето пишат и лесно се познават.
35
1
 
12
 
! Отговори
НАТО логика преди 1 година
"нападаме скрито - а те отвръщат!" :) Тия гейове затова ще отидат при динозаврите!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кос ти по-добре брой украинските за руските си е работа на руснаците.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости.Основно сега Украйна ползва руско оръжие и то като свърши НАТО има ли с,какво да го замени.
32
10
 
2
 
! Отговори
Кос преди 1 година
До Анонимен Всеки руски труп в Украйна е дар божии.... Кретенкраварски, не намесвай Бог в глупостта на хората.
31
2
 
22
 
! Отговори
басе наглеца! преди 1 година
10 пакета санкции, 40 НАТО държави захранват укро-нацизма с оръжия, САЩ поема плащанията на бюджета на чужда страна директно... и - "Не виждаме признаци руският президент Владимир Путин да се готви за мир, напротив" !!!!!!!!!!! тоя за какви ни мисли?
30
2
 
14
 
! Отговори
МЕГА ГИГА ЛИЦЕМЕРНО преди 1 година
НАТО плъзна като ракова пандемия и каква изненада - "Не виждаме признаци руският президент Владимир Путин да се готви за мир, напротив"
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с всеки убит украински нацист земята става по чудесно място за живеене. Путин си знае работата.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щял да повиши производство на боеприпаси.И как точно ще го повиши като за тая работа трябват заводи и машини,а това не става за месеци дори за година.И сега има недостиг на снаряди,ама трябва и с нещо да се изстрелват и за това е необходимо техника,която трябва да се произведе.Ще трябва изведнъж да се намерят още 400- 500 гаубици,да се направят и танкове.щото тия дето ги има НАТО,ако ги прати после няма да има самото НАТО.
27
1
 
8
 
! Отговори
След толкова "п преди 1 година
"Не виждаме признаци руският президент Владимир Путин да се готви за мир, напротив" - иска да се пази?!?! :):)
26
1
 
11
 
! Отговори
включиха задна преди 1 година
ама заволирано. Руснаците ги бива в чакането - наесен е интересна песента която НАТО ще запее!
25
1
 
16
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Абе точно с изтребителите е друга работа ...не може с лека ръка да хвърлят на вятъра милиарди поверявайки ги на хора които не могат да ги управляват.Тук 100 млн. долара са в ръцете и уменията на един пилот , не е като с гаубиците дето един пада убит и на негово място веднага застава друг да пуца
24
3
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Кога ще се научите, че схемата е днеска "Няма нужда", утре "Може би", а вдругиден "Вече дадохме"....
23
4
 
6
 
! Отговори
Mda до 19 преди 1 година
Ще предприемат пълноценна мащабна война срещу Украйна ,но тогава вече ще загинат наистина много цивилни. По сегашни украински данни цивилните жертви са четирицифррено число и огромния брой жертви и от двете страни са военни.
22
2
 
19
 
! Отговори
;;; преди 1 година
Тоя кви ги дрънка ,като доставяме помощи за Турция значи не участваме.Участвате как да не участвате дъртия къртик колко оръжие и милиарди гущера подари на уКрайна.Не участвали ...
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сащанците не беха толкова *** и себични, нямаше да изнудват вскички да купуват техните самолети на чертежи, а в НАТО щеше да има няколко работещи центъра за самолети - поне във Франция и в Швеция. Но САЩ десйват раззрушаващо и на уж партьорите си, а самите нямат ресурс като материали, поточни линии и разнопобразие от работещи в различни условия образци.
20
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пyтлeрасите си оплюха мониторите от зор :)
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтребители - ама кой да влезе в тях? Кой иска да е самоубиец? Американците са предлагали на обучени от тях афганистанци, но афганистанците не щат. Който и да е пилот, все ще бъде сбит, хванат ли го -значи пряко участие на неговата страна в конфликта, там няма как да е наемник. Следва удар по съответната страна. Същото взажи за излитане от съседна на Украйна територия. А писти з Украйна, без да лъснат на сателитите, са невъзможни.