Мода за отслабване оставя диабетиците у нас без важно лекарство

Пращат ги да го търсят в Охрид
15 юли 2022 09:32, Нели Христова
21
Мода за отслабване оставя диабетиците у нас без важно лекарство
Снимка: БГНЕС

Лекарство за диабет изчезна от аптеките у нас, заради нова мода за отслабване, предава bTV.

59-годишният Величко Величков страда от диабет тип 2. Предписано му е лечение с „Оземпик“ - инжекция, която се бие в корема четири пъти в месеца и се покрива от Здравната каса. Лекарството обаче липсва в аптеките.

Започнах да го търся по всички аптеки – няма голяма, малка верига, да не съм го потърсил в продължение на 12 часа. Нямаше го. Изчерпан. Даже някои ме пратиха в Охрид да ходя да го търся. Аз го пия отскоро и не мога да знам какво ще ми се случи, аз съм пропуснал да кажем 2 дни. Предполагам, че ще вдигна захарта, разказва той.

Според него диабетиците взимат лекарствата месец за месец. Ако не го взема по Здравна каса, касата ще каже, този човек не му трябва това лекарство и току виж ме е лишила от него“, казва Величков.

„От представените справки за внесени в България количества е видно, че същите са доставяли в страната от 30 до 80% повече от обичайно доставяните.

Фармацевтите също признават липсата му. „Създават се трудности при лечението на болни хора, това е проблема. Този проблем го има с много лекарства, едва ли това може да учуди някой вече. Напоследък, последните няколко месеца се предписва и за затлъстяване. Което също е важно, има много добър резултат. Когато се предписва за диабет е безплатно по Здравна каса, а когато е за лечение на затлъстяване е на свободна продажба и се заплаща от пациента“, обяснява Николай Костов, председател на асоциацията на собствениците на аптеки.

Въпреки че за медикамента е необходимо лекарско предписание и рецепта, Величко се притеснява, че хората, които го използват за сваляне на килограми, изчерпват количествата за реално нуждаещите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днесът преписват от бг мамата. Там освен ковидпропагандаторки, има и клюкарки.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да спрат да ползват дроги и да се доверят на природата
15
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Анонимен 13 Това лекарство не е инсулин. Когато не си запознат с проблема, по-добре не се изказвай. Само показваш колко си ограничен. Омръзна ми от "компетентни" дриSль0вци по форумите.
14
0
 
10
 
! Отговори
pavel преди 1 година
Никой не знаеше за съществуването му, докато един доктор не го изрекламира в съботния сутрешен блог и всеки реши да търси лесното решение.
13
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диабета откъдето и да го погледнеш е кофти гени съчетани с кофти начин на живот. И сега: дайте да припадаме, че някой с кофти гени и кофти начин на живот обикалял аптеките... ми, няма да припадам, извинявайте. А инсулинче можеш да си поръчаш и на адрес, чаааак от Гърция, идва за три дена. Но то се иска и малко мисъл. Значи: кофти гени, кофти начин на живот и никаква мисъл...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 Анонимен , а ти гърчав ли си или само с ***?
11
2
 
8
 
! Отговори
ТестКит преди 1 година
Така от статията пише, че лекарството е инжекционно, но човека казва че го "пие отскоро". За българският пациент всичко се пие
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото аптекарите го продадоха без рецепта!
9
0
 
17
 
! Отговори
? преди 1 година
До 7, е не гледаш ли? Отсякъде облъчват с реклами изяж изяж всякакви храни, повърни и после пак. Докато не дойде време да то рекламират хапчета да се оправиш. Това облъчване на консуматорство няма никакъв строг контрол. И никой реално не го интересува състоянието на обществото... ние сме държава на констатациите. Само се констатира от сутрин до вечер по тв.
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах, колко гадно е да си дебел!
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората станаха страшни мързели. За една спирка чака рейс. Излезе разходи кучето за 2 минути и мисли, че се е разходил. Килограми се борят с движение и контрол. Не може на ден да изяждаш разкладката за 10 дни и да си слаб.
6
2
 
39
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Някога по време на соца,дебели деца нямаше.Като малки по цял ден игра,най-вече се борехме,боксирахме,скачахме през пейки,чупехме си ръцете и си разбивахме физиономията,карахме летни и зимни кънки.При нас измислихме да се катерим по олука и гръмоотвода,които бяха на половин метър един от друг и скобите се разминаваха.Беше удобно за държане,а ние на 12 години бяхме слаби и жилави.Майка ми разбра за тези мои изяви и ми хвърли здрав бой,същото се случи когато се спуснах по въже от 4 до вторият етаж.
5
10
 
19
 
! Отговори
Разбрал преди 1 година
То тлъстаците и диабета вървят ръка за ръка в 80 % от случайте
4
0
 
8
 
! Отговори
ИББК преди 1 година
До Анонимен 1. Джурналистическа грешка е, спокойно.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетете книгата "Китайското проучване", за да разберете кое предизвиква диабета и как се лекува. Очевидно фармата ви лъже и не ви лекува, а ви абонира, да сте клиенти за цял живот, при това тотално зависими от нея.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕТЕТЕ БРЕ !
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука има някаква логическа грешка - инжекция в корема, а човека я пиел от скоро? Някой да му каже че инжекциите не се пият, да не се гътне човека.