Турция може да се откаже от руските ракети

Вашингтон поиска да отложи доставката на системата С-400
14 май 2019 22:37, Бойчо Попов
32
Турция може да се откаже от руските ракети
снимка: Ройтерс

Турция разглежда молбата на САЩ да забави покупката на руската противоракетна система за 2020 г. – ход, който би могъл да облекчи напрежението между двете страни съюзнички в НАТО, посочват двама източници на Bloomberg, запознати с предложението.

Миналата седмица администрацията във Вашингтон поиска от Анкара да отложи доставката на системата С-400, която трябваше да се осъществи през юли, посочват запознатите.

Едно такова забавяне, ще спечели на САЩ и Турция – страните с двете най-големи армии в Алианса, повече време за решаване на конфликта помежду им, който сериозно обтегна отношенията помежду им и заплаши налагането на допълнителни санкции срещу и без това проблемната турска икономика. 

Сащ са против решението на Турция да използва руско въоръжение от подобен тип, тъй като системата е проектирана за сваляне на американски и съюзнически самолети, включително изтребителите F-35, в чиято направа участват и турски производители.

Предложението е направено на фона на продължаващите обсъждания за евентуална дата за визита на американския президент Доналд Тръмп в Турция. Финансовият министър в страната Берат Албайрак, който също така е и зет на президента Реджеп Ердоган, заяви в интервю за телевизия CNN-Turk, че визитата може да се осъществи през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Берат Албайрак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Спора между САЩ и Турция бе предизборен трик за Македонци, Българи и Албанци. Иначе как Боко и Пендаря ще се правят на родолюбци.
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дойде ден когато турция ще бъде изтрита от земята.Това щего направи кремъл.Помнетеми думата,който сее хванал с руснаците няма как да не бъдат или отровени или изгорени.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние и самолети нямаме, за парада взехме на заем от Сърбия.
23
16
 
22
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ердоган го каза преди два дена - Done deal. Купено, платено, до няколко месеца ще е и доставено. САЩ нямат работа да се месят между две суверенни държави.
22
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак турция и ние сме детска играчка в ръцете на големите..Ти пък къде поставяш българия до Турция изобщо.
21
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги заглавието няма нищо общо със съдържанието и същността на новината. Коректното заглавие е: "САЩ молят Турция за отсрочка на доставката на руските ракети".А дали Турция ще вземе под внимание молбата им или няма да я отрази изобщо още не е ясно. Всъщност е ясно, всичките официални изявления от турска страна са, че ракетите ще бъдат доставени и няма отказване от сделката. Чавушоглу им го каза директно-Турция е държава която държи на думата.
20
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ердоган е същия мишок като всички останали дребни риби във света. Никой не е очаквал нещо по различно, малко мускули за пред масите и всичко по старому. турция е нищо особенно може да се каже че е регионална сила, но ако го позволят големите. Все пак турция и ние сме детска играчка в ръцете на големите.
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги заглавието няма нищо общо със съдържанието и същността на новината. Коректното заглавие е: "САЩ молят Турция за отсрочка на доставката на руските ракети".
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не знаят френски, а?
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е милостив, ще отложи доставката за август, защото представяте ли си унижението за Тръмп след толкова много ербабски туити да бъде посрещнат през юли на фона на с-400? Въпреки, че заслужава да го направят за смях пред целият свят.
16
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Турция разглежда молбата на САЩ да забави покупката на руската противоракетна система за 2020 г.".След заплахи и закани американците разбраха, че с турчина този метод използван много успешно срещу балканските племена не действа и го обърнаха на молби. Султанът пак надхитри клоуна.
15
7
 
7
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 5 години
Няма как да обявят отказа изведнъж. Пред глада и бунта на гладните и Ердоган кляка.
14
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Дончо клекна. Докато беше абсолютно против сега моли за отсрочка и забавяне. Накрая всички му клякат на султана.
13
6
 
17
 
! Отговори
До бай ганю преди 5 години
***, играта е икономическа. Щатите плашат агите, че няма да им продадат F-35, ако купят С-400. Как ще стане това, като Турция е един от спонсорите на свръхскъпата програма и флагът й е между осемте, дето се хванаха на въдицата да си дадат парите за това недоразумение! С-400 е отбранително оръжие и, строго погледнато, няма никакво отношение към съвместимост с натовските програми. То би послужило само на турците, ако например решат да ги нападнат авиациите на...България или Армения. Не на РФ!
12
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На турчин вяра да нямаш.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктатор с такава армия до нас НЕ е на добре.А какво става, когато диктата фалира държавата ? ТЪРСИ война , за да седи на власт.
10
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сделката е платена частично, само комисионните за Путин и Ердоган. Всъщност вече може да се разтури самата сделка и двете страни са удовлетворени на 100%.
9
10
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Руските *** никой не ги иска."САрабия, Оман, Индия, Китай и още от близкия изток са "НИКОЙ" нали?Абре Експерте най-добрия руски ЗАРК Панцир е създаден оригинално за САрабия с пари на арабите. В РФ комплекса е приет 5 години по-късно от доставките за САрабия и Сирия
8
1
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
А дано ама надали!
7
1
 
14
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Поредната фейк новинаВ предишния пост по същата тема вече извадиха новината че Турците са рекли и отсекли че даже искат да ускорят доставката.За какво им е на Турция С-400 - Турция има ЗРК с малък и среден обсег(40км) но няма опорни ЗРК(да има Патриот но всички знаем не са ли вързани към САЩ мрежа нещо някакси не работят нормално)Изобщо Турция иска от РФ да им изгради независима система за ПВО като Турция може да намже и като произвежда чаркалаци за експортните С-400