ЕС призова: Международен отговор на атаката в Сирия!

Сирийският режим отрича: Една и съща досадна песен!
Обновена: 8 апр 2018 21:25 | 8 апр 2018 21:00, Веселина Йорданова
524
ЕС призова: Международен отговор на атаката в Сирия!
Снимка: БТА

Доказателствата говорят за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент Башар Асад срещу обсадения и държан от бунтовниците град Дума, се казва в изявление на ЕС, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Доказателствата говорят за още една атака на режима. Това, че химическите оръжия продължават да се използват, особено срещу цивилни, е повод за сериозно безпокойство. ЕС осъжда най-категорично използването на химически оръжия и призовава за незабавен отговор от страна на международната общност", се казва в изявлението.

Съюзът призовава Съвета за сигурност на ООН да възстанови проверките за идентифициране на извършителите на химически атаки. ЕС призова Русия и Иран, в качеството им на поддръжници на режима, да използват влиянието си над Дамаск, за да предотвратят други атаки.

Сирийският режим, който отрича да е извършил химическо нападение в последния бунтовнически анклав близо до Дамаск, определи тези твърдения като "една и съща досадна песен", съобщи агенция САНА, цитирана от Франс прес.

Твърденията за употреба на химически оръжия са се превърнали в една и съща досадна песен, която е и неубедителна, с изключение за няколко страни, които подкрепят тероризма в Сирия", посочи източник от министерството на външните работи, цитирано от САНА.

Обвиненията, че сирийската армия е използвала химически оръжия срещу град Дума, където се е барикадирала последната група бунтовници от Източна Гута, са нов заговор срещу режима на Башар Асад. Това заяви днес иранското министерство на външните работи в комюнике, цитирано от Франс прес.

Според Техеран, който подкрепя Дамаск, "такива твърдения и обвинения от страна на американците и някои западни страни са знак за нов заговор срещу сирийското правителство и сирийския народ и претекст за военни действия, които със сигурност ще усложнят още повече ситуацията в страната и региона".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство от твърденията за използване на химически оръжия срещу цивилни в Дума край Дамаск, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитираха изявление на говорителя му Стефан Дюжарик.

"Дори и ако ООН не е в състояние да провери тези информации, генералният секретар подчертава, че всяко използване на химическо оръжие, ако то се потвърди, е отвратително и трябва да бъде разследвано по един задълбочен начин", се казва в изявление на Дюжарик.

Гутериш изрази и силно безпокойство от интензивното насилие, подновено в Дума през последните 36 часа, след период на относително спокойствие и призова всички страни да спрат боевете и да се върнат към спокойствието, се допълва в изявлението.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън каза, че информациите за смъртоносно нападение с химическо оръжие в Сирия са "дълбоко обезпокояващи", предаде Асошиейтед прес. Той предупреди, че Русия не трябва да опитва да блокира евентуално международно разследване по случая.

Джонсън каза, че силите на сирийския президент Башар Асад са използвали отровен газ в най-малко четири атаки от 2014 г. досега.

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще се събере на заседание утре по искане на САЩ и други членове заради химическата атака в Сирия, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доказателствата говорят,че ЕС са безмозъчни марионетки.
353
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами покажете ги тия доказателства поне веднъж,поне едно ей тъй на от хорски срам,щото по същата логика аз мога да твърдя ,че вчера съм бил на Марс.
352
1
 
24
 
! Отговори
Божидар преди 6 години
"Доказателствата говорят за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент Башар Асад срещу обсадения и държан от бунтовниците град Дума, се казва в изявление на ЕС"Доказателствата? Какви доказателства! Група ислямистки фанатици пускат видео на уж отровени хора и казват че е Асад.Все повече ме е срам от ЕС. Пълни ***, и си заслужаваме всичките имигрантски вълни дето ще се засилят отново ако Асад бъде свален.
351
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напоследък много обвинения, пък доказателства никакви...
350
4
 
12
 
! Отговори
ЬФЙ преди 6 години
истина колкото нервно-паралити4ен ГАЗ/!!!!/ върху дръжката на вратата на скрипалови!! това е просто отговор на уж хибридната война от русия!
349
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма цензура за простащината. Простащината днес е съзнателно търсен ефект! Но! Не трябва да се забравя, че всички сме смъртни! И простака, и журналистите, и така наречените световни лидери. Всички!Война на войната в Сирия!
348
2
 
32
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Чиста американска или еврейска провокация.
347
4
 
42
 
! Отговори
митко преди 6 години
нямат спиране , простотиите със скрипал се изчерпаха и сега започват лъжите за сирия , а проблема е в посредствеността на политиците
346
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МДА МНОГО КОПЕЙКИ СА ДОШЛИ СЛЕД КАТО СТЕ НАТРЯСКАЛИ НАД 400 ПОСТА- ПЛАЩАЙТЕ СИ ДАНЪЦИТЕ, НИКОЙ НЕ ВИ ЧЕТЕ И НИКОЙ НЕ ВИ ВЕРВА НЯКОЙ СИ ДАВА ПАРИТЕ НАПРАЗНО НА ПЛАТЕНИТЕ ПРОДАВАЧИ НА ЛЮБОВ.
345
3
 
41
 
! Отговори
Ужаст преди 6 години
САЩ и Британия си водят мръсните войни, накрая БГ ще приема бежанци.Да си приемат в САЩ.Разачарован съм от политиката на Запада.За какво скачахме по площадите?Ако това е "демокрация" - светът е обречен.
344
2
 
35
 
! Отговори
@ преди 6 години
Руснаците казаха че САЩ и Компания готвят провокация с химическо оръжие за да оправдаят масиран ракетен удар по Дамаск.Руснаците предупредиха че ако такъв удар застраши руски граждани, ще отвърнат на удара като цели ще са им носителите самолети или изстрелващите (подводници, кораби) тези ракети.Дали руснаците ще отговорят при масирана атака на САЩ в Дамаск?Ако отговорят става лошо, ако не отговорят пак става лошо.Всичко изглежда следва някакъв злокобен план за глобален конфликт.
343
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доказателствата са същите като скрипал, уж няма отърване, пък накрая гражданство в сащ живи и здрави! поредната цру акция, юдеите искат война в европа за трети път не и в сащ смърт за сащ
342
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там вече не е ясно какво става, масиран ракетен удар по сирийска авиобаза е имало тази нощ, Пентагона обаче отрича ракетите да са американски.
341
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците накрая ще докарат нещата до война а почне ли за час два ще ескалира до ядрена и край на всички нас. Явно няма кой да спре малоумието обхванало сащ
340
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А каква химия ядем всеки ден... Тия еврoгейове са страшни лицемери! САЩ терористите ни тровят с ГМО и отровни Е-та, бавно и мъчително.
339
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами защото химическите атаки ги прави Путин, затова.
338
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветанов-Цвъки 6-така да вземе думата по въпроса моля. Той е много вещ в химичните казуси!
337
47
 
8
 
! Отговори
бончо преди 6 години
Терористите от Русия нямат друг избор,освен да стрелят с химическо оръжие,вече две години смешника Путин е в Сирия,и не успя да победи никой.Всеки си влиза,излиза и си прави бази.Русия не е приела или спасила нито един сирийски бежанец,а уж била там да защитава сирийците,а пък те се давят в морета.
336
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оон вече е тотално безсмислена организация, то не някога е имало смисъл от нея.... иначе тук е ясно че *** пак замесени. *** ще им таковамаматана обкновения руснак
335
2
 
28
 
! Отговори
Хан Крум преди 6 години
На мен ми звучи като поредния заговор. Този пияндурник Борис Джонсън абсолютен *** значи Според него Русия не пречете на разследването. Когато Роси иска да помогне на разследването в Англия не може тука не може да разследвате ние само ще разследваме. Четири атаки химически представете си колко атаки са извършили задкулисните търгаши, с които да манипулират общественото мнение и да оправдаят удари в Сирия. В това число трябва да добавим и не само в Сирия и в Украйна когато свалиха самолета