Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?

Гръцки медии: Според лингвистиката той не можел да се нарече самостоятелен
4 юли 2024 09:08, Петър Бойчев
143
Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?
Снимка БГНЕС

Славяноезичния народ в днешна Северна Македония говори български диалект. Македонският "език" произлиза пряко от старославянския (старобългарски), на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Сърбите измислят друго име за местните българи, след като завладяват територията - "македонци". Това се казва в статия на гръцкия вестник "Прото Тема", цитиран от БГНЕС.

Публикацията е озаглавена „Историята на скопския език и защо той не трябва да се нарича македонски“. В подзаглавието се задава въпроса - "Как трябва да се нарича езикът на скопския народ?"

След Балканските войни (1912-1913) областта (днешна Северна Македония) попада под контрола на Сърбия, която първо я присъединява като провинция (Вардарска бановина), а по-късно (1944) като Социалистическа република Македония в състава на Федеративна република Югославия.

Езикът, който се говори от мнозинството население на Северна Македония, е просто езиков диалект, тясно свързан с българския и сръбския език. Според принципите на лингвистиката той не може да се нарече самостоятелен.

Колкото по-близо сте до границата с България, толкова повече сръбските белези намаляват, а българските се увеличават и обратното. Сръбските лингвисти придават повече тежест на общите черти на "македонския" със сръбския, а българските на общите с българския, като първите твърдят, че този диалект е продължение на сръбския, а вторите на българския.

Общите характеристики на диалекта на държавата обаче са по-близки с българския, отколкото със сръбския. Македонският език произлиза пряко от старославянския (старобългарски), говорен през 9-ти и 10-ти век в днешна Северна Македония, на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Общите думи със сръбския идват късно и навлизат особено след завоеванията на сръбския крал Стефан Душан.

Славяните в днешна Северна Македония са се наричали българи. А. Вайлан в книгата си „Le probleme du Slave Macedonien” (Проблемът на македонските славяни - бел. ред.) (1938) пише: „Bulgare est justement le nom ethnique des Slaves macedoniens” („Българи е точното етническо име на македонските славяни”). През 1861 г. братя Миладинови публикуват народни песни в сборник, озаглавен „Български народни песни“.

Гърците също са смятали тамошното население за българско, както е видно от „Македонски речник“ от XVI в., речник от 301 славянски думи и изрази от района на Костур, издаден през 1958 г. от Ч. Джанели и А. Ваян.

Но как сърбите са могли да държат на своя територия един народ, наречен българи? Измислят друго име, "македонци", което е използвано за първи път в началото на XX в. от руските панслависти. Говорът на славяноезичния народ в РСМ е нищо повече от диалект на българския език (с някои гръцки думи и прилики със сръбския език).

Изглежда, че новото ръководство на Скопие е решило да практикува политика на фанатизъм и нетолерантност. Сигурно е, че ако то продължи с тази обосновка, хибридната държава, която управлява, няма да има светло бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може да си пишете каквото си искате за ваше удоволствие , не пречите на никой и Гърците не пречат също така. Все пак комплексите трябва да се лекуват! Погледнете си парламента и след това се замислете какви сте и кои сте! А пак това да мислите каквото си поискате е ваше право! На Гърците също е право да си пишат каквото си поискат! Само не забравяйте в кой век сте !
21
3
 
15
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Винаги можем да разчитаме на гърците да турат' един четвъртите където трябва и в правилното време :). Северномакакедонците не е зле да помислат' и да добавят още едно, при това доста примамливо доходоносно, приходно перо в бюджета на северномакакедония - възможен износ на дизел и авиокеросин (масово газ ще пикаят).
20
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само В България! Държавата на омразата! Всичко мразим , а най-много себе си! Събудете се Македония има, има Македонски език и народ! Това са факти от 1945 година,които се потвърдиха през 1993 година! В Македония тогава имаше референдум за потвърждаване на самостоятелна държава със собствен език и история. Това е най-масовия референдум в историята на човечеството с над 90% гласували в държавата и с над 99% за! Та това те го определиха и никой не може да им го отнеме!
19
4
 
13
 
! Отговори
вфе преди 3 месеца
Северните Макаци сънуват и бленуват някаква държава.
18
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България и Гърция се държат с Македония, като Путин с Украйна! Интересно е кой ли спонсорира рази анти-Македонска пропаганда! Не забравяйте, че само България и Гърция не признават Македонско Малцинство в целия свят! Няма как някой да Ви обичам, ако постоянно говориш негативно за него! Няма как ПП-ДБ да подкрепи ГЕРБ и ДПС! И няма как Македонец да харесва Българин, само ако говори негативни за него! Същото важи и за Турците, Сърбите и Ромите! Няма как!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Останалите 7 милиарда, да си напишат мнението на таолетна хартия и да си избършат дупето с нея ... ей толкова е важно, какво мислят те за нас :)
16
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Давайте , продължавайте и после защо не харесвали Българите! Защо не ги искали никъде? Няма как да стане това! С тази анти-Македонска пропаганда само до омраза ще стигнете! Наистина, всеки има право на мнение! Но Македония е държава, с признатМакедонски Език и Народ! Само България и Гърция от целия свят имат различна история! В това пак няма лошо,нали е демокрация! Въпроса е какво мислят останалите 7 милярда човека, а не 6,5 милиона Българи!
15
23
 
6
 
! Отговори
Биг Мак преди 3 месеца
Измислената държава Чалгария ще просъществува до сразяването на пендоските колонизатори и пълно освобождаване на бившата Украина, когато областта на Бугария ще бъде върната на Македония, заедно със Източните ни покрайнини...
14
0
 
11
 
! Отговори
Родителка преди 3 месеца
му немлада, гърците са повече българи от нас самите!
13
13
 
10
 
! Отговори
Благуна преди 3 месеца
Ама то всичко произлиза пряко от старославянския (старобългарски), може би още и от староукраински. Все пак, според профессор Бебик, древните укри ископали Църното море много преди бугарско-тю́ркското е иммигрирало на Балканите. Затова, македонски език е украински диалект.
12
4
 
31
 
! Отговори
61 преди 3 месеца
Тук гърците казват истината защото им влиза в сегашния интерес, но да не забравяме че те са си присвоявали Българска история и култура далеч преди северомакедонците.
11
5
 
32
 
! Отговори
Политкоректен преди 3 месеца
О, Боже, не! Не бива истината да се изрича на висок глас толкова ясно!
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
как хубаво им сипват съседите :)
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еми, че т тва ча сега ли го рабират? Македонският език е диалект на българския :)
8
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Па не е верно. Иощ саше макЕдонски е говорил на старобълг....пардон старо макЕдонски ,кога е бил на турне из Азия през 3 век преди Христа....той и Джизъса е говорил на макЕдонски...чако и да не е вдевал.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Развитата цивилизация трябва да даде веднъж завинаги отговор на този исторически въпрос и да се спре със старата пропаганда за историята на измислената държава.
6
8
 
20
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Измислената държава Македония ще просъществува до сразяването на кремълските колонизатори в Украинската война, когато областта Вардарска Македония ще бъде върната на България, заедно със Западните ни покрайнини...
5
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствената държава, която маже да потвърди всички исторически факти от нашата средновековна история, а и след това е Гърция. Нашите историци също могат да потвърдят факти от историята на Византия.
4
4
 
45
 
! Отговори
ЯКО преди 3 месеца
Но как сърбите са могли да държат на своя територия един народ, наречен българи? Измислят друго име, "македонци", което е използвано за първи път в началото на XX в. от руските панслависти
3
32
 
7
 
! Отговори
Саше Македонецот преди 3 месеца
Гръците пак завиждат, защото си нямат идентичност. Техната история е измислена, езикот им е краден, не са философи!