В Естония ще гласуват вече с мобилните си телефони

1,2 души в балтийската република правят всичко онлайн
8 май 2024 08:43, Петър Бойчев
64
В Естония ще гласуват вече с мобилните си телефони
Снимка БГНЕС

Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на избори по мобилен телефон, след като вчера парламентът в Талин одобри съответния законопроект, внесен от правителството на балтийската държава членка на ЕС и НАТО, предаде ДПА.

Според законовия текст електронното гласуване ще бъде възможно не само на компютри, но и чрез специални приложения за обикновените операционни системи на мобилни устройства, съобщи БТА. Техническите изисквания се определят от избирателната комисия преди всеки избор.

Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни. Според естонския министър на икономиката и информационните технологии Тийт Рийсало, новият регламент има за цел да вземе предвид промяната в потребителското поведение на гражданите.

„Значителна част от всекидневните дигитални дейности на хората се изместиха от компютри към смарт устройства и е-Естония трябва да бъде достъпна за всички на тези нови и широко разпространени платформи“, каза министърът. През 2005 г. Естония стана първата страна в Европа, която разреши онлайн гласуването на избори.

В международен план процедурата е дискусионна на много места поради съмнения за надеждността й. В балтийската република, която обича да нарича себе си е-Естония, тя надделя – повече от половината от всички гласове бяха подадени цифрово на парламентарните избори през март 2023 г.

1,2 милиона граждани на балтийската република могат да правят почти всичко онлайн във всекидневието си. Естония се смята за пионер в цифровизацията и електронната администрация в Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Свободно време.
Месечна нумерологична прогноза за май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Добре че Литва, Латвия и Естония се оказаха умни народи, та влезнаха в ЕС и НАТО веднага като се разпадна СССР, иначе сега джудженцето таксиметров шофьор щеше да иде да ги "освобождава" от нацистите :))))))))))))))
61
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Нашите политици, ако са сигурни, че ще се вдигне избирателната активност, още на следващите избори ще го въведат и в БГ. И тогава вече бих гласувала за политическа партия :)
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
W блатистите квартали може всичко да се намери.Дорилайна изсираниотговнярите по време на всеобщата блатиста голямаНужда
59
0
 
0
 
! Отговори
1,2 китайска естонка преди 1 седмица
:) за 1,2 души - или за половината от двамата естонци население - може! ха ха!
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Частната фирма NSO Group, демонстрира преди няколко години, че е възможно, с достатъчно врме, средства и прорекция, да удариш дори и iOS устройствата. Имаше списък с над 50000 засегнати устройства, като трябва да се има на предвид, че тази услуга я предоставяа скъпо и само на правителства. Сега, искате да ми кажете, че ако някоя друга държава, като например една, която се е месила на изборите в САЩ, се постарае, няма да може, да удари Естония и да манипулира избори?
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 51 Кажи ми, че не знаеш нищо за киберсигурност, без да ми казваш, че не знаеш нищо за кибер сигурност! Затова breecherforums ги свалят през два ден, щото там само консипирации ... Ако потърсиш, .onion "борси" има много. Има я и мотивацията. Двата компонента са налице - има възможност за атака, има и желаещи, които биха платили за подобна атака. И не, няма от какво да се срамувам. Виж - ти трябва да се срамуваш, заради невежеството си!
56
0
 
4
 
! Отговори
Право на мнение! преди 1 седмица
Естонците Не можем да ги стигнем! Те непрекъснато се развиват! Не са спрели! Докато ние българите се самосаботираме.
55
0
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 1 седмица
А България продължава да е на опашката по дигитализация в ЕС!
54
0
 
2
 
! Отговори
ето как преди 1 седмица
В края на Средновековието Талин е имал 66 кули. Най-високата кула (повече от 45 м) в Талин е Kik in de Kek (Погледнете кухнята). Службите за сигурност от онова време можеха да шпионират и да видят какво се приготвя за вечеря в къщите на долния град.
53
1
 
2
 
! Отговори
Аман вече! преди 1 седмица
До 51. Аман от конспиративни измислици, с които плашите хората! Засрамете се!
52
0
 
3
 
! Отговори
Безвремие преди 1 седмица
В България решението за създаване на Електронно правителство идва официално през 2002 г. с приемането на Стратегия за електронно правителство. Вече сме 2024 г. Изминаха цееели 22 години в безвремие и застой благодарение на ГЕРБ, ДПС и БСП!!!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Последно в един сайт предлагаха зомбифицирани телефони, като бройката в Естония беше около 6500, за по 2 евро на ден. Става върпос за устройство, на реален потребител, със зловреден софтуер, за който собственика не подозира. Това е ЕДИН САЙТ, от един човек се предлагаше. С малко търсене, може да се намерят още десеткихиляди, а с кмапания, може да се ударят и стотина. Ти гласуваш за някого, ама всъщноат се случва друго, без да разбереш.
50
0
 
2
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 седмица
Всеки собственик на лична карта в Естония получава и официален имейл адрес, който е предназначен за официална комуникация с държавата и е посочен като "официално електронно местоживеене" на гражданина. А тук в БГ държавата не може да те намери да ти връчи глоби или други документи. У нас дори на пощенсщите кутии не са написани именота на живущите!
49
2
 
2
 
! Отговори
да бе да преди 1 седмица
Естония има най-големия брой метеоритни кратери в света.
48
0
 
3
 
! Отговори
Реалността преди 1 седмица
За 14 години България е дала 2 000 000 000 лева за електронно правителство и още сме до никъде благодарение на Тиквата Боко, който пак се кани да вземе властта! Естония е платила 25 000 000 евро, освен това естонците имат лична карта с чип от първата година!!! Т.е. България е дъла досега 40 пъти повече пари и още сме до никъде, а и нямаме още електронни лични карти с чип!!!
47
1
 
3
 
! Отговори
40% от естонците преди 1 седмица
40% от Естонците гласуват електронно на Изборите!!!! 40% !!!!! В изборите им участват 10 политически партии.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код." - Демек тея, дето всяка голяма софтуерна компания и държавна агенция има по един билюк zero day-я :) ... Перфе!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 40 - казваш го, все едно е хубаво нещо. Пеевски стана министър на 25 години
44
0
 
2
 
! Отговори
Разликата преди 1 седмица
Годишно (!) у нас се харчат около 150 млн. лв. от националния бюджет и европейско финансиране за изграждане на електронното си правителство Естония е похарчила само 50 млн. лв. (около 25 млн. евро), от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код.
43
0
 
1
 
! Отговори
ммда преди 1 седмица
те са тестов полигон, скоро и социална кредитна система