Стълпотворение в Одрин: Нашите пазаруват, турците празнуват

През уикенда градът буквално е претъпкан с туристи
14 апр 2024 10:25, Петър Бойчев
45
Стълпотворение в Одрин: Нашите пазаруват, турците празнуват
Снимка Марица

Истинско стълпотворение е през уикенда в Одрин. Освен традиционното пазаруване на българите, 9-дневният празник Шекер Байрам привлече и много турци от района.

Посетителите на джамията Селимие, шедьовър на османския архитект Мимар Синан, чакат на опашка с часове, за да могат да влязат вътре. Задръстване има на входа и на изхода на джамията. Заради течащата реставрация на Селимие, достъпът вътре става само в определена част от нея.

Трафикът в града е буквално парализиран. Образуват се дълги опашки започващи още от българската граница, пише Марица.

Местни туристи, както и немалкото дошли от България и Гърция, чакат с часове реда си, за да могат да влязат в историческите базари, места за пазаруване, ресторанти за ядене, джамии и църкви в града.

Освен джамията Селимие, голям наплив има и в районите, където се намират Старата джамия и джамията Уч Шерефели, наречени Златният триъгълник. Туристите първо посещават историческите точки и джамиите и пазаруват, а след това се присъединяват към опашката в ресторантите за Джигер тавасъ, за да опитат прочутия пържен черен дроб, специалитет на района.

Силите за реда следят в увеличен състав, за спокойствието на посетителите по време на почивните и ваканцинни дни в граничния град.

Каяогул, който е фотограф пред джамията Селимие от 42 години, сподели: „Никога не съм виждал толкова много хора в града, колкото през последните 2 дни. Тези дни има необичайно много."

Губернаторът на Одрин Юнус Сезер заяви, че има задръствания на граничните пунктове към Гърция и България по време на празника Рамазан Байрам. „Имаме интензивност при излизането и влизането от чужбина. От началото на седмицата има ръст от около 125 процента на заминаващите пътници в сравнение с нормалните дни“, допълни той.

Пазарът Улус преживя един от най-натоварените си дни вчера. Българските граждани, които по традиция пазаруват в Одрин, миналата и тази седмица отново препълниха пазара.

Пазарът Улус е център на вниманието на много българи. Той се пълни с хиляди купувачи от ранни зори, а търговците вече ги чакат. Те са много доволни от огромния брой посетители.

Българските туристи, които задоволяват много от нуждите си от храна, облекло, стоки за бита до мебели от Одрин, и този уикенд препълват пазара Улус. На входа от време на време има блъсканица, но това не отказва купувачите. Магазините в града също не могат да смогнат на огромното търсене през уикенда.

Бахри Динар, президент на асоциацията за черен дроб и посланик на туризма в Одрин, заяви, че в града има празнична активност.

Подчертавайки, че това е един от най-натоварените дни напоследък, Динар отбелязва: „Нашият красив Одрин е един от градовете, които привличат най-много туристи в Турция. Приемаме хиляди гости от страната и чужбина. Имаме трудности да се справим с търсенето и от време на време не можем да смогнем. Опитваме се да обслужим гостите си по най-добрия възможен начин, но черният дроб дори вече е на превършване", възкликна Динар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: одринтурципазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
9
 
! Отговори
Специално преди 1 месец
във Варна през 2 улици има магазини за турски стоки, повечето са от Одрин! Може да ида с туристическа цел, но да пазарувам няма смисъл!
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите не дочакали Шенген и Еврозона, бързат на пазар в Турция.
16
2
 
36
 
! Отговори
оцелял преди 1 месец
Българи се лекуват в Турция. Мой познат почти бе осакатен от нашите пишман-специалисти. Там го спасиха.
15
16
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Пyтин0питeците се радват, че измислените им "братушки" са ги освободили от османското владичество, ама децата им, ако изобщо са останали тук, а не се забегнали в гнилия Запад, първи са в колите си на пазарите в Турция да купуват евтина стока, която тук няма :))) Да си бяхме останали под Османско владичество, сега Ердоган щеше да ни е президент и цените щяха да са двойно надолу. И да не се забравя, че той е пръв приятел с кремълското джудженце :)))
14
6
 
47
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До пияница мистик Какви глупости бръщолвиш за путин, братушки и османско владичество бе! Хората се забавляват, някои пазаруват, други празнуват, да са живи и здрави всички. От това по-хубаво няма, да има разбирателство, всеки да прави това, което му е на сърце! Вместо да се радвате, че има мир и хората се разбират, на вас амо Путин ви е в главите! Нарича се параноидна шизофрения.
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8. Ти само Съветска пропаганда ли си чел. Или така ти изнася да изкара някои долар от Съветското - Руско посолство.
12
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ходиш да пазаруваш в Одрин? Не случайно ни имат за най големите балъци на Балканския полуостров.
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кюфенето е кадаиф с пълнеж от крем!
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След Освобождението на Одрин от армията на Царство България града става Светски . Премахват се шалварите и фесовете. Така в 1923 в града за кратко се приема кирилицата за писменост , но след Ньойския Договор се приема Латиницата за писменост. И се създава новата държава Турция. Подписват се договори за взаимопомощ и мир между Царство България с цар Борис ||| и Кемал Ататюрк. Така двете държави отстояват на Руската - Съветска агресия
9
5
 
23
 
! Отговори
1453 преди 1 месец
Бг на три язовира ама и те пресъхнаха
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
hhh
7
9
 
19
 
! Отговори
БГ х 3 Морета преди 1 месец
Солун и Одрин са български градове. АХХАХААХАХА
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Одрин е свикнал с българите. В Царство България при Фердинанд е освободен от Османската Империя 1909 г. Крепостта е превзета по въздух с хвърлени бомби от жена в малкия самолет . След това царската армия превзема и Кавала както и един остров.
5
7
 
11
 
! Отговори
ДО 3 преди 1 месец
Какво е това *кюфене *. Всички Депутати са го яли или пили ?В България го чухме за първи път от Боговете на връх Парламент ?
4
25
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народ за когото най-важното е да се наяде и изпърди, няма бъдеще. Тази територия рано или късно ще бъде поделенa между Турция и Русия.
3
3
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Давайте от кюнефето... ===)))
2
3
 
31
 
! Отговори
то това се иска преди 1 месец
Да си гостуваме и търгуваме!И после едно яко ядене!Какво повече да иска човек!?
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баце и шиши и те ли са там с петков