Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км

Те са 2 пъти по вредни от метана и 300 пъти от въглеродния диоксид
20 яну 2024 15:10, Петър Бойчев
264
Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км
Снимка БГНЕС

Невинната красива крава е истински климатичен убиец. До този извод стигат учени от държавния изследователски институт "Агроскоп" в Швейцария. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан – парников газ, 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят между 300 и 500 грама метан на ден. Това съответства на пътуване с кола над 80 км.

Кравата произвежда и азотен оксид, когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по вреден за климата от метана и 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. Учените от "Агроскоп" измерват колко азотен диоксид се произвежда на едно пасище, информира Nova News. Те правят това с помощта на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа и така събират газа, който се отделя от земята.

Използват и няколко уреда за измерване на вятъра, както и на въглероден диоксид и други газове. Така определят парниковия баланс на цялото пасище.  С камера пък се записва броя на животните на пасището. Резултатите показват, че емисиите на азотен оксид са по-ниски отколкото се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите помагат за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се опитва да намали емисиите на метан от кравите. Но проблемът не е в самото животно, а в големия глад за месо. Той води до огромно количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни.

Има и алтернативи – веган продукти от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 26 Призоваваме да напуснеш България към любимата ти русия или северна Корея. Иначе по тиху клоун
13
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 18 Ама комунистее вие никога не сте гледали толкова животни, защото ядяхте месо 1 път на седмица... . За Китай и Индия да не говорим ... освен ориз друго нищо за това са 1.50. Така че недей философства много гарггамел.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като шишковците и те така. Дебелчовците трябва да им вдигнат данъците. Първо ядат повече , за да се произведе храната се ползват куп енергии и машини. После се разнася . После дебеланковците плюскат и пърддятт. За това за наднормено тегло данък.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това нищо не е. В Полската столица Варшава са остановили, че пушачите са един от основните фактори за замърсяването на въздуха в града. Месните власти смятат да забранят тютюнопушенето в целия град. И това не е шега. Преди малко гледах интервю на кмета на Варшава, където той лично каза това.
10
0
 
24
 
! Отговори
Българка преди 7 месеца
Центърът на София трябва да се забрани за крави в угода на ЕС.
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
A не! Тея глупости отзаде си ги наврете! Всеки който промотира тая ГЛУПОСТ ... Няяяяма място у нас! Разбрахте ли?
8
0
 
34
 
! Отговори
слагайте им катализа преди 7 месеца
тори, и проблема е решен, а този институт да вземат да го затворят, занимават се с глупости.
7
0
 
28
 
! Отговори
Неграмотен преди 7 месеца
Петьо, миризливеца кожен да ядеш тротинетко неграмотна пръдлива. Като триеш коментари,мислиш ли,че ще станеш по образован? Некадърник!
6
0
 
59
 
! Отговори
Alex преди 7 месеца
Идеята е да не ядете месо от крави., а от насекоми :)
5
0
 
61
 
! Отговори
. преди 7 месеца
... Начи, като чуя тая простотия за кравите, иде ми да раздавам шамари с опакото на ръката. В крайна сметка, кравите ли са ни виновни за климатичните промени , или нашата свръхконсумация? Щото, нали, не е нужно да изхвърляме тонове храна, нито пък да ядем месо от Аржентина само и само да въртим потребителската въртележка.
4
0
 
59
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
Престанете с тези глупости вече беее. Някакви псевдоучени взимат пари за тези изследвания. По-точно да кажат каквото трябва и каквото е удобно за еврогеовете, за да си намерят предтекст за унищожават. Затова фермерите са по улиците на градовете, и още протести ще има, и трябва да има, докато измислени управляващи не спрат да плащат на измислени учени да дават измислени резултати с цел манипулация!!!
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тва съм го чел някъде поне преди 20 години.
2
0
 
40
 
! Отговори
Стига сте преди 7 месеца
Притопляли новини от преди създавнето на кравите!
1
2
 
72
 
! Отговори
Руси преди 7 месеца
Ами щом така е създадена природата така да бъде. Само ,че кравите да създадени от природата ,а колите не. Също така кравата храни хората ,а колата по-скоро ги убива.