5 трика за лесно почистване на дома

Използвайте сух микрофибърен моп, за да почистите стените
11 яну 2024 12:46, Михаела Лазарова
21
5 трика за лесно почистване на дома
Снимка: Istock

Всеки, на когото някога се е налагало да почисти дома си, знае колко трудоемка е тази задача. А пък домакините наричат чистенето „неблагодарна работа“, тъй като след като го направите, има реален шанс след няколко часа домът ви отново да има нужда от разтребване. За да избягате от този омагьосан кръг, в следващите редове ви предлагаме някои от най-ефективните и бързи „хакове“ за почистване. Ето ги и тях:

Не пестете сода бикарбонат

Можем да наречем содата бикарбонат „почистваща суперзвезда“. Това се дължи на нежната ѝ абразивна природа и факта, че тя е чудесен естествен дезодорант. Използвайте я за да:

  • Премахнете петна от танин по чаените лъжички и вътрешността на чашите, като натъркате с паста, съставена от сода бикарбонат и малко вода. След това изплакнете обилно.
  • Абсорбирайте миризмите на храна, като държите малка купичка със сода бикарбонат на прах върху отделението за зеленчуци – така ще поддържате хладилника свеж.
  • Почистете плотове, мивки от неръждаема стомана, микровълнови печки и прибори за готвене. Просто смесете до консистенция на паста сода с малко вода и изтъркайте.
  • Дезодорирайте килими, мека мебел и дори легла за домашни любимци. Поръсете избраните мебели със сода, оставете да подейства за 15 минути и след това почистете старателно с прахосмукачка.
  • Ако не можете да отстраните миризмата от дрехите си за фитнес, опитайте се да ги накиснете за около тридесет минути в мивка/леген, пълна с хладка вода и пет до шест супени лъжици сода бикарбонат. Изперете ги и оставете да изсъхнат на простор.
  • За да върнете блясъка на среброто, пригответе си паста (съставена от три части бикарбонат към една част вода) и нанесете с кърпа без мъх (не хартиена кърпа), а след това изплакнете.

Увеличете силата на прахосмукачката си

Ето какво да направите, ако прахосмукачката ви е загубила силата си на засмукване: развийте я и проверете входа на маркуча за прах или торбата за прах за блокирани остатъци при почистване. След това сменете торбата (или филтрите) или измийте контейнера (и филтрите, ако могат да се мият) и изсушете старателно. Отрежете малко от вече повредилите се влакна и нишки от главата на четката (никога не дърпайте), като внимавате да не повредите косъмчетата. Отстранете запушванията в тръбата. Така вашата прахосмукачка ще е готова за работа!

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оставяте светла диря в началото на координатната система или в посока към нея.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Момичето на снимката е много симпатична, но предполагам, че му миришат чорапите. Какво мислите?
15
0
 
1
 
! Отговори
nicknamer преди 4 месеца
купете си хубав моп и чистете всяка седмица.поне един път в годината може да си платите около 200 лева за пране на килимите и мебелите.за стените и прозорците мияч.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 13 от 12 Трифончо, смеееешник, аз ако не върша домакинска работа в моя дом ще се зарина по някое време до шията в бооооклуци бе. Живея сам и никой нито ми готви, нито ми чисти нито ми пере....Иначе никаква домакинска работа не съм вършил??? Смееешник, за да чистя прах ръкавици ли трябва да си слагам? И защо? Да не хващам мазни тръби с масло и детайли както в автосервиза в който работя, Трифонски смееешник?
13
0
 
2
 
! Отговори
Трифон преди 4 месеца
Като те разведат и ти шъ сложиш не се бой, и като Звездев ще станеш, аз не готвя спок, дъсчицата готви. Пък и колко му е да отбиеш номера с прахосмукачката? Доста е търтейско ако никаква домакинска работа не вършиш.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей горкинките двамата...сложили си и по чифт ръкавици за да не си замърсят изнежените ръчички.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цифра, де.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая журналистка така и не се научи, че изречение не се започва с яифра.
9
0
 
1
 
! Отговори
Трифон преди 4 месеца
Ще купя мега скъпа индустриална прахосмукачка на дъсчицата за да е хепи. Това е шега тя такива уреди не пипа :)) За мене ще си я купя, бюджета ми е 800 лв. Содата не дращи ли щом е абразив?
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сода бикарбонат помага ли срещу миризма на лaина?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв е този праг на врата бре! Половин метър що не го направят направо. Аз да не съм Стефка Костадинова.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А мое ли да ви се изакам на средата на редакцията и да го чистите?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
дo 5 Оставаше да напишат и: Проверете на коя степен е прахосмукачката. Може да е на най- ниската за засмукване и затова да не работи добре. Муахахахахахаа...
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако прахосмукачката не дърпа добре проверете маркуча или торбичката с *** абе вие нормални ли сте това може да го кажете на едно дете в детската градина.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 1 Помага вакуума с четката за тоалетната. Потапяш я във водата и рязко изтегляш. Няма начин да не се отпуши. Най-лесния вариант. Не ти трябват проволки и глупости. Е, ако вече има нещо като парцали попаднали в канала може и проволка да ти трябва
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя и той тръгнал да бърше прах. Разбирам да няма жена до себе си...сигурно и готви и зарежда пералнята и съдомиялната, пуска прахосмукачката...Росен Плевнелиев ряпа да яде пред този.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво да правим ако така сме се изтpoпали, чве сме запушили клозета? Сода бикарбонат помага ли в този случай?