Огромен подземен град е открит в Кападокия

Градът е локализиран в района под крепостта на Невшехир
29 дек 2014 16:22, Елка Василева
11
Огромен подземен град е открит в Кападокия
Снимка: архив, Reuters

Подземен град, открит наскоро в турския окръг Невшехир, където се намира туристическата област Кападокия, може да се окаже най-голямата археологическа находка на 2014 година, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Градът е локализиран в района под крепостта на Невшехир и около нея. Там се е планирал строеж на нови сгради, но след археологическото откритие дейностите били прекратени и районът е обявен за защитена археологическа зона.

Смята се, че градът датира от 5000 години. В подземията са открити тунели за бягство и скрити религиозни храмове. Според запознати това може да се окаже най-големият подземен град в света.

По думите на кмета на Невшехир Хасан Юнвер другите подземни градове в различни райони на Невшехир не могат да се равняват дори на "кухнята" на новия град.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Te turcite ne si prisvoyavat grada i priznavat 4e e postroena ot drevni narodi spokoyno balgari
8
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 9 години
Е най-обичам некой фарфаронски патриотар като се изока как ние сме направили света. А ходете по земята и си давайте сметка какво сте - без комплески и без изблици на фалшиво самочувствие.
7
0
 
11
 
! Отговори
Митак преди 9 години
Древните са били големи тарикати,когато навън е 45 градуса,в мазето е 17,природен климатик,най-вероятно градът е издълбан в мека,пореста скала на баир.
6
11
 
29
 
! Отговори
историк преди 9 години
До 1Какви турци те гонят бе! Този град е построен от древните българи. Мала Азия е била обитавана от тракийските племена по това време. Турци, гърци, руснаци, македонци, араби и т.н. се скъсаха да ни крадат историята. Българи, не забравяйте колко ни е велика историята в миналото и пак ще сме велики в бъдещето! Ние сме народът който ще спаси света! България над всичко!!!
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наи вероятно са на народите хети които са живели по тези земи те и днешните турци са смесица между хети и тюрки дошли от централна азия
4
1
 
35
 
! Отговори
56 преди 9 години
Преди 5000 години там не е имало и помен от турци,прочети малко история!
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,turcite idvat v Kapadokiq(iztochna Mala Aziq)predi 800 godini I nqmat nishto obshto s tiq gradove
2
5
 
20
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Да не се окаже само,че е постоен от Българите :)
1
56
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците и преди 5000 години са строили градове, а ние какво сме построили? Колиба за граничните полицаи, която гордо вися два дена на този сайт!!

Спонсорирани публикации