Въпреки санкциите: Аниматори от Северна Корея работят по продукти на Запада и Япония

Така те внасят чужда валута за режима на Ким Чен Ун
25 апр 2024 22:00, Нели Христова
78
Въпреки санкциите: Аниматори от Северна Корея работят по продукти на Запада и Япония
Снимка: БГНЕС

Дълбоко в Северна Корея един детски аниматор се отпусна, хвърли последен поглед върху работата си и я изпрати на Запад с едно щракване на мишката. Той нямаше представа, че са наблюдавани от Ник Рой, кибердетектив от Бостън, Масачузетс, и Мартин Уилямс, уелски изследовател за 38 North, който наблюдава потайната тоталитарна държава.

Облачният сървър на аниматора беше неправилно конфигуриран, позволявайки достъп без парола. Пропускът предложи рядък прозорец към дигиталната индустрия, разбиваща санкциите на Пхенян, в която дистанционните работници печелят така необходимата чуждестранна валута за режима на Ким Чен Ун.

В продължение на месец Уилямс и Рой наблюдават работа на анимационно студио в Пхенян в реално време, компютърни файлове влизаха и излизаха, създавайки анимации за продукции по целия свят.

Документи, съдържащи заявки за работа и завършени проекти, преминаваха напред и назад през сървъра всеки ден. Аниматорите създадоха изображения за Amazon, HBO и японските аниме студиа, откриха двамата мъже.

Идентифицираните продукции включват Invincible, сериал на Amazon, направен от Skybound Entertainment, Iyanu: Child of Wonder, направен от YouNeek Studios за HBO Max, и два сериала за японски аниме къщи. Също така сред файловете имаше изображения за детското шоу на BBC Octonauts, въпреки че нямаше придружаващи файлове, които да предполагат, че студиото е работило върху тях и те просто биха могли да бъдат използвани като художествена препратка. Mainframe Studios, продуцентът на шоуто, не е коментирал по време на публикуването.

"Беше сюрреалистично да гледам как тези файлове се появяват всеки ден. Наблюдавахме малко повече от месец, докато актуализациите спряха, и беше удивително да мислим, че получаваме актуализация в реално време от тази страна на света на аутсорсинга", каза Уилямс, цитиран от The Times.

Всички инструкции за работа по анимациите бяха на китайски и преведени на корейски, което предполагаше, че е подизпълнител през Китай. IP адресите, използвани за влизане в сървъра, са проследени до три града в провинция Ляонин, Китай, която граничи със Северна Корея и е известно, че е домакин на екипи от свои ИТ работници. Друг IP адрес се намира в Испания.

На сървъра са наблюдавани и множество видеофайлове на руски език. Достъпът до сървъра често се осъществяваше чрез виртуални частни мрежи (VPN), използвани за скриване на местоположението на потребителите.

Няма предположения, че продуцентските компании са поръчали работата или дори са знаели, че се извършва в Северна Корея, тъй като се смята, че заявките са преминали през множество подизпълнители.

Името на японското аниме студио Ekachi Epilka се виждаше на кадър от анимация, който имаше инструкции за редактиране на изображение, нарисувано върху него. Изображението обаче не е от продукция на компанията, която настоява, че не се занимава с аутсорсинг.

Юджи Накацука, главен изпълнителен директор на Ekachi Epilka, каза пред The Times:

"Някъде, може би една от замесените китайски фирми, е използвала без разрешение лист с рамка с името на нашата компания върху него, но рисунката върху листа няма абсолютно никаква връзка с нашите продукции. Ние не възлагаме анимацията си на външни изпълнители, ние правим всичко вътрешно."

Файлове, които изглежда съдържат работа по Dahliya in Bloom, аниме сериал, който трябва да бъде излъчен в Япония през юли и базиран на романи, продадени в над 3,2 милиона копия, също бяха наблюдавани на сървъра. Представител на Typhoon Graphics, токийска компания за аниме, която работи по сериала, каза: "В момента разследваме какво се е случило и не можем да коментираме ситуацията."

Skybound Entertainment и YouNeek Studios в САЩ не отговориха на искания за коментар.

Рой, който ръководи интернет блога на NK, откри пропуска в сигурността в края на миналата година и предупреди 38 North. През целия януари те наблюдаваха сървъра, вярвайки, че принадлежи на студиото за анимация 26 април на Северна Корея, наричано още SEK Studio.

Базирано в Пхенян, то е водещото анимационно студио в страната и си сътрудничи с колеги от Южна Корея в началото на 2000-те години, когато отношенията между двете нации бяха по-сърдечни, отколкото са сега.

Министерството на финансите на САЩ добави студиото към списъка на санкционираните севернокорейски организации през 2016 г. и оттогава два пъти санкционира китайски компании за работа с него.

През май 2022 г. Министерството на финансите на САЩ и държавните департаменти издадоха съвместно изявление с ФБР, в което предупредиха за опитите на севернокорейски ИТ работници "да си намерят работа, докато се представят за неграждани на Северна Корея".

Добавя се, че ИТ специалистите на страната са осигурили "критичен поток от приходи, който помага за финансирането на най-високата икономика и сигурност на режима. като програмата за разработване на оръжия".

Кражбата на криптовалута е друг източник на приходи за Пхенян, който представлява до половината от приходите му в чуждестранна валута. Според проучване на Съвета за сигурност на ООН, публикувано миналия месец, хакери, свързани със Северна Корея, са откраднали 3 милиарда долара криптовалута между 2017 г. и миналата година. Миналата година имаше 17 такива обира, които спечелиха над 750 милиона долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от Русия
Какво ще купи Украйна с $61 млрд.? 90% от парите ще се върнат в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Като чета такива преди 1 седмица
глупости, все повече се убеждавам че великия проток "Сталин" между Канада и Южна Америка е необходимост!
57
0
 
1
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 1 седмица
статия доказваща безмислието на западните санкционни простотии.....
56
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
Не разбрах сега ще имали санкции и глоби на Amazon и другите дето са купували услуги от Северна Корея ?
55
0
 
0
 
! Отговори
Ман Гал преди 1 седмица
Абе Карлуково да не са го оборудвали с компютри и интернет. Пълно с пациенти тука и от двете страни. Корея,Китай ,Сащ,Русия и др само се споменават. Ами кажете нещо за Бг. Българина е калпав,нервен и все му се спи. И все друг му е виновен за това.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е защо сте ги включили в Интернет? Китай са виновни.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се превели правилно. "детски аниматор" е нещо много различно от художник-аниматор, за какъвто става дума в статията.
52
7
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 1 седмица
До ПетърАмерика която искаш да унищожиш с ядрени бомби е дала следното на човечеството : Светът носи американски панталони -джини , служа американска музика джаз и рок , говори с американски телефони сморт фжнш , ползва американски компюютри ,гледа американски филми докато твоите кумири Русия и северна пКорея са дали на човечстово само ла*на.Паниаеш!
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Индекс на човешко развитие в Южна Корея- на 19 място- за Северна не се знае- там има магистрали- няма движение, има множество сгради- няма живеещи в тях...
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НРБ външно министерство- повишено ниво на риск 3 за Северна Корея- препоръчва се да не пътува- само в изключителни случаи, предупреждения за предаване на телефони и електронни устройства на границата- не е разрешено да се внасят- моля направете справка. Удобен/неудобен- фактите са такива.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
66- неудобно за САЩ- хм може и да си прав- но пък е разтърсваща мизерия и огромен ГУЛАГ.
48
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ай стига! Всичко, което не е удобрено от САЩ или директно назначено, е обявявано за режим и диктатура. Оставете хората на спокойствие да си живеят, бе. Престанете да ги прекроявате по ваш образ и подобие. Не сте Богове, за да ви е дал някой това право.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименАнонимко, пак почна с лъжите! Лесно се познаваш, ти най вече!Неможа да разбереш че кога плюеш Русия то значи че лъжеш!Фактите го показват!Спри се!
46
4
 
2
 
! Отговори
Чери00 преди 1 седмица
Що бе идио,ти Русия върви напред? Сигурно с измисленото оръжие от чужбина!Колко сте .......!
45
6
 
10
 
! Отговори
Мостът на Крим преди 1 седмица
Украинската Съветска социалистическа република наброяваше 52 милиона украинци/руснаци/беларуси. Братя. Днес на тази територия няма и 20 милиона - основно инвалиди, вдовици, сираци и пенсионери. Т нар. Украйна е по зле от Бг. Според жълтопаважника мостът на Крим ще реши проблемите. Трагедия!
44
3
 
6
 
! Отговори
Позор преди 1 седмица
Как тия мр.ъс.ни ка.муниз.и смеят да рисуват!
43
0
 
1
 
! Отговори
Мармот преди 1 седмица
А един мармот си навиваше шоколади с станиол !
42
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знами доказателство че ФАЩ се бутат навсякъде и се чудя как така СКорея прави анимации след като ни се казва ме даже нямали ток. Да не би запада за поред път да лъже?
41
9
 
11
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
Да кажа на наште у.ра.и демократи ,че в Русия и Китай отдавна не е Комунизам ,а Социализъм което е различно .Кой са Сащ ,че да слагат санкции сега като Русия ги унищожи с ядрени удари ще се приключи със санкциите и тази долна нация
40
0
 
9
 
! Отговори
Справ ка преди 1 седмица
Къде има повече . В чекмеджето или на масата с пудела ? Дебел палец нагоре за пуделистите.
39
3
 
7
 
! Отговори
Чен с ум преди 1 седмица
Дайте адреса на сървъра. Ако не . Значи фалшиви новини непроверени побликувате.