Дни преди поредните избори: Каква кампания имаха партиите?

Георги Лозанов: Посланията са клиширани и не предизвикват интерес
18 окт 2024 12:00, Инна Ангелова
120

Остават няколко дни до седмите предсрочни избори на 27 октомври. Партиите отново не проведоха силна кампания, имаше само кратки слогани и видеа в социалните мрежи, насочени към евентуалните им избиратели.

Специалистът по публична реч доц. Валерия Кардашевска сподели, че никак не е лесно да се открият девизите на партиите, с които влизат в кампания.

"Може би това се дължи на факта, че изборите твърде често следват един след друг и в пространството сме залети от много слогани и много девизи. Не им е лесно и на колегите, които работят в кампаниите", коментира специалистът в студиото на "България сутрин".

Медийният експерт доц. Георги Лозанов посочи, че политическите послания често са клиширани и не провокират реакция. Според него слоганите трябва да предизвикват интерес и да предлагат неочаквани решения, вместо да повтарят вече известни теми.

"Партиите, които са "за" статуквото, говорят за сигурност, тези, които са за промяна, говорят за промяна, млади хора. Това е отваряне на отворена врата. Тези слогани, за да имат смисъл, трябва да ти кажат нещо, което не очакваш да чуеш. Много е важно посланията да са неочаквани и да носят изненада", каза доц. Лозанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Друг важен аспект, на който акцентираха експертите, е значението на визуализацията и личностната идентификация в политическите кампании. Според доц. Кардашевска, в днешно време лидерите на партиите разчитат основно на личностната си идентичност, а не на програми.

Доц. Лозанов отбеляза, че това е част от по-широкия проблем в българската политика, където идеите и политиките остават неразбрани или недостъпни за масовия избирател.

"Съществува значителна дистанция между политиците и обществото, и това допринася за ниската избирателна активност", обясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от Избори 2024
Филип Попов: Кабинетът трябва да е отдалечен от всяка една партия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ВЕЛИЧИЕ с най - мощната кампания. Вижте в Ютуб. Ивелин има зверска работна етика.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
"Тези слогани, за да имат смисъл, трябва да ти кажат нещо, което не очакваш да чуеш. Много е важно посланията да са неочаквани и да носят изненада", каза доц. Лозанов" И аз имам изненада за теб, пингвине с папионка, която искаш да чуеш, а именно мога ти кажа, че не познавам българин който да не иска да ти натроши тиквата и окървави кошера служещ ти за коса.
10
2
 
6
 
! Отговори
Извнете, ама преди 4 часа
Туй нещо на снимката някакво бостанско плашило ли е или човек.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ППДБ нямат пари дори за будка в южния парк, явно инвеститора им най-накрая разбра колко са некадърни.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Българите си искат социализма .
7
1
 
1
 
! Отговори
Пенсонйер преди 4 часа
Има единствено кампания за затриването на нормалните хора етнически българи от мутри комунисти милицюнери и 4иFути
6
3
 
0
 
! Отговори
Public enemies преди 4 часа
Резултати : Боко - първи, Възраждане, ПП и ДПС Доган следват, Пеевски не влиза в парламента, поредния служебен кабинет и безсмислено харчене на маса пари.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Само Величие имаше кампания. Всеки ден нов град срещи с хората на Ивелин. Само човека го интересуват проблемите на хората. Испания, Англия също. Тази седмица е в Германия. Номер 4 е избора за мен.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
На мен ми подариха дръвче и казаха да гласувам за тях, а също така ако мога и 50 лв. да даря ако неискам Пеевски да управлява държавата.
3
0
 
1
 
! Отговори
Праведен преди 4 часа
До 1 трябва дори да не е българска
2
1
 
7
 
! Отговори
България без Доган преди 4 часа
Няма никаква кампания българските политици са неадекватни
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Никаква кампания нямаше .Никакво правителство няма да има .Други неща трябва да се случат .Тук трябва да има истинса държава .

Спонсорирани публикации