Кои са българските политици, които стават депутати в Брюксел?

Петър Волгин и Росен Желязков с най-много преференции
Обновена: 13 юни 2024 06:49 | 12 юни 2024 22:15, Инна Ангелова
122
Кои са българските политици, които стават депутати в Брюксел?
Снимка: БГНЕС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС се отказаха от място в Европейския парламент. Това бе обявено на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер.

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС  в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Росен Желязков  беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС.

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС - петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане”, "БСП за България" - два мандата, едно място в ЕП ще имат от “Има такъв народ”, предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание.

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състоят едновременно за пръв път.

След резултатите от вота за Европейски парламент стана ясно, че везните се накланят в полза на опитните политици. Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев са събрали най-много преференции.

Бившият председател на НС е събрал над 70 хиляди гласа. Желязков е и водач на листата на ГЕРБ-СДС за ЕП. Той обаче се отказа от мястото си и няма да е депутат в Брюксел. Така отваря път за поставения на шесто място представител на СДС – Илия Лазаров.

Другите четирима са досегашните евродепутати от ГЕРБ Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. Желязков остава депутат в националния парламент, влиза като водач в Благоевград.

Размествания има и при ДПС. Илхан Кючук ще бъде евродепутат. След отказа на Джевдет Чакъров и на досегашния евродепутат Искра Михайлова, за Брюксел заминават Танер Кабилов, син на бившия земеделски министър Нихат Кабил, и журналистката Елена Йончева, която досега бе представител на БСП в Брюксел.

Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров – Ицо Хазарта ще са тримата представители на ПП-ДБ. Кънев и Петров получават мандати заради разместване в листата. Дадените за тях преференции ги изстрелват начело от съответно пето и шесто място в листата. Така отпадат поставените преди тях Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова.

“Възраждане” има три мандата. Те ще бъдат за Петър Волгин, Станислав Стоянов и Рада Лайкова. От партията вече обявиха, че имат намерение да съставят нова група в ЕП и вече водят разговори с представители на 14 държави. Волгин е шампион по преференции – над 71 хиляди.

Кристиан Вигенин ще е един от двамата евродепутати на БСП. Очаква се решението на социалистите дали в Брюксел ще отиде вторият – проф. Румен Гечев или досегашната евродепутатка Цветелина Пенкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В БГ пари заплатата на Е депутат е нейде 15 000 камъка месечно. + бунус режийни, май 700 лв. дневно за храна и легло. + около 40 000 месечно за антураж, секретари, помощници и т.под. Погледнато реално, не е кой знае какво за 5г., няма и милион. Въпросът е, че за някой е чиста проба хранилка. Сетете се кои неуспели политици и връзкари бяха у Брюксел. С две висши? Да са живи и здрави тия от УНСС.
95
3
 
5
 
! Отговори
До една година преди 3 месеца
След краха на крепостните в Украйна всички български евро-депутати от путинистките партии ще бъдат изгонени от Европейския парламент.
94
1
 
8
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 3 месеца
Много ми се иска да се публикува по именно кой от тези евро депутати какви езици знае.Аз ползвам английски език и съм го учил ей така от любопитство.Много рядко се е налагало да го ползвам , но не се натискам за евро депутат.
93
1
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 месеца
До Анонимен 93 Гечев заслужава човека. Съсипа спестяванията на хората при социализма.Хора сме все пак.Да не сме злопаметни.
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да сме позитивни от изборите си. Като не изпращаме Гечев за евродепутат, запазваме финансовата стабилност на ЕС.
91
2
 
9
 
! Отговори
Косьо преди 3 месеца
Да поздравим Румен Гечев за успеха като провален евродепутат и национален депутат с Една българска роза ! Следват поздрави и от други!:)))
90
3
 
6
 
! Отговори
Мноооо интересно! преди 3 месеца
Как така Лорер е загубил това топло местенце, и то при положение, че някакъв си Хазарт отива там за негова сметка...? Как може такова нещо да се случи? Това направо не е кошер! ;-)
89
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Възрожденците пак не гледат в своята копанка, а обсъждат чужди депутати. Освен, че не е етично и е проява на лош вкус, говори за нескрита завист и яд, че Ицо Хазарта е по-кадърен и подготвен от Пешо Волгата. Чуждите евродепутати не знаят български и няма да прочетат плювните им. За пред кого си пишат коментарите, не е ясно. За Митрофанова? Тя не е проста и знае мижавите евровъзможности на Волгата. Пешо няма да оправдае очакванията, с които е изпратен. С лъжи не се печели доверие.
88
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Петър Волгин - опитен политик? )))))
87
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Христо Петров отива в Европарламента, като измества Стефан Тафров!!! Какво да каже човек, катастрофа е това!
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демек България изпраща само трима топ евродепутати и тримата от Възраждане другото всичкото е плява .Елена Йончева се добара отново до Брюксел този път еврогейценностите ще защитава и Урсула. За тези от Герб просто думи нямам.А Вегенин си е стар привърженик на Украйна и не знам какви леви идеи в Брюксел ще защитава.
85
1
 
4
 
! Отговори
РГ преди 3 месеца
Заглавието в Марица е показателно за това кои отиват от БСП за евродепутати: Нов удар по Нинова! Свалиха нейния любимец от самолета за Брюксел!
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Половината не са политици, а другата половина не са български политици
83
3
 
4
 
! Отговори
Бивш ПП -джия преди 3 месеца
Поне оня ревльо Свети Николчо нема да му гледаме гротеската физиономия вече, само ми е жал за баджото на Киро -съпруга на Ленчето , че остана на сухо без парламентарен пост и тук и там...
82
2
 
2
 
! Отговори
Забрави кой беше... преди 3 месеца
Момчето не я легализира тука щото се прави на успял бизнесмен , семеен примерен член на обществото и сега ще ходи на свободията да си пущи на центъра без да го закачат.Тука за един фас може да те нарисуват да лежиш с убийци заради закона Кушлуков дето сега е шеф на БНТи полицайте 80% от работата им е да чакалят младежи из гарите за по една цигара да занимават 100 служитела за месеци наред, а чичковците да връктат дебелата далавера на спокойствие...
81
4
 
9
 
! Отговори
Ай чистито преди 3 месеца
Хазарта е пример за младежите как с рап, джоийнт и средно може да станеш евродепутат .Нема смисъл да се чете, по-добре да се чади нале.
80
3
 
5
 
! Отговори
Мини купъри преди 3 месеца
Господин евродепутата гледа дествено...
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Здравомислещ И какво ще направиш. Пенкова и тя не е свесна като не е с бг съзнание а евро. И ако за Пенкова или Гечев не може да се откажат защо тогава Желеско или Чакъра могат?! Че Лойко зима пара от СДС ли или Йончева има компоти за Пеески?!
78
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЩОМ ИЦО ХАЗАРТА ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ В БРЮКСЕЛ, ОЗНАЧАВА ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ СИ ЗАГУБИЛИ УМА. КАК ДА НИ УВАЖАВАТ КАТО ПРАЩАМЕ ТАКИВА Б О К ЛУ ЦИ? НАПРАВИХМЕ МИЛИОНЕРИ ХОРА КАТО АНДРЕЙ СЛАБАКОВ, КОЙТО Е ПУЛНА НУЛА КАТО РЕЖИСЬОР И СЕ ПОЛЗВА ОТ СЛАВАТА НА БАЩА СИ, КАТО РАДАН КЪНЕВ, КОЙТО КАТО МУ ВИДИШ ФИЗИОНОМИЯТА ПРИЛИЧА НА АКУЛА, КАТО ОНОВА ПИЕН ДЕ ОТ бмро-ТО И МНОГО ДРУГИ. и ОЮЩЕ ПИТАМ СЕ ЗАЩО СЕ ПЛАЩАТ СУБСИДИИ НА ПАРТИИТЕ С 1% КАТО ТАЗИ НА МАЯ МАНОЛОВА И НА ОНАЗИ АДВОКАТКА НА МАФИЯТА ОТОТ "21
77
4
 
15
 
! Отговори
антиХазарта преди 3 месеца
Сега със сигурност Ицата няма да шмърка нищо евтино...пародия...