Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация

Политическият елит беше наказан от избирателите
10 юни 2024 08:58, Александър Попов
228
Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация
Снимка: БГНЕС

"Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира. Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето. Протест, който се изразява или в негласуване, или в гласуване за протестни опции", заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда. Този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се, че не е шега. Тези хора действат от доста време насам. Може би беше въпрос на време", отбеляза Симеонов.

Според него обаче е трудно сравним пътят на "Възраждане" и "Величие", като партията на Костадинов има по-ясен профил.

"Тоягата Григорова през пръстите на политическия елит сега беше заменена с още по-жилава тоягата "Величие", смята социологът. По думите му обаче такъв тип формации, които ненадейно са се оказали в НС, трябва много да внимават.

Според него ако се появи партия на Румен Радев утре, активността отново ще скочи. Активността скача, когато дойде някой нов и голям, изтъкна той. По думите му може да се окаже, че Радев е необходимият буфер срещу пълната радикализация.

Всичко, което е протестно или националистично, върви нагоре или поне е стабилно, констатира Симеонов.

"Започва да се появява по-ляво, по-наказателно, по-бодливо, по-източно. Това е и "Възраждане", това е Григорова, това е и "Величие", "Меч". Костадинов проби една партина, по която ще минават и други хора. Накрая по нея може да дойде и самият Радев и просто ще вземе всичко".

Според Първан Симеонов най-логично сега е "първо да се намали партизанщината".

"Това първо трябва да дойде от ПП-ДБ. Там трябва да има смирение. Те трябва да разбират добре, че наистина предупреждението е много сериозно. Оранжев е картонът. Категорично не са в позиция да поставят условия, трябва да си дават сметка за това".

Социологът подчерта също, че Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва: "ГЕРБ е 100-150 надолу. Това не е майтап".

По думите му Борисов е в сложната ситуация да няма с кого да управлява. И той трябва да се смири, категоричен бе Симеонов.

"На фона на наказанието, което политическият елит преживя с тези избори, ще сбъркат всички, които навиват Борисов отново да става премиер. Посланието от тези избори се очакваше да бъде, че Борисов се връща. Но усещате ли, че вече почти денонощие не си говорим за това. Посланието от тези избори е друго и то е наказание на политическия елит. На този фон още да политизираш не е добре", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: първан симеонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
6
 
! Отговори
Оня преди 3 месеца
Ситуацията като цяло е: Да би мирно седяло, не би колче в г...за видяло.
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отново пирава победа за Борисов, но той вече няма да има възможност да манипурира със интриги, Времето му свършва, гейм оувър
24
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 18 "Дневният ред не се пише в България и това вече всички го чувстват." - ми кой ще остави неграмотни про'с'таци дет гласуват за МРЗ да пишат дневен ред?
23
1
 
6
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
Така е... Обаче ти не мож да ми се пишеш, че твойта работа е политолог и да проспиш партия, която взима 5 процента от вота..... Има само един начин за измиване на позора.... Уволнение... ===)))
22
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цял народ стана заложник на два оядени глигана, но те скоро ще си получат заслуженото. Логично е това, което стана. Народът въобще не е ***, както реве Дайновчето, а просто показа и на пришълците умни и красиви, че за нищо не стават и само с крадливост и високомерие нищо не се постига. Браво на българския народ, а когато най-после на политическата сцена се появи нещо читаво, тогава ще видим голямата активност.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германия 32 г. са гласували над 32 милиона германци! Гласували са предимно за алтернатива след погромите от страна на френските победители. Има много документални филми по темата защо нацистите стават първи тогава. Не е заради избирателна активност всеки случай
20
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Хората са много доволни от европейското развитие на България и затова не смятат за нужно да гласуват.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първане... голем оптимист си! Как без партизанщина, бре?!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДПС дръпна спирачката. Не иска повече гласове. Ще връща гласове защото Пеевски не иска да са втората политическа сила.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мда, за пореден път ще си имаме народно събоание и вероятно правителство, с още по-малко значение. Дневният ред не се пише в България и това вече всички го чувстват.
16
15
 
15
 
! Отговори
Съд за ПП/ДБ преди 3 месеца
ПП/ДБ моментално трябва да бъдат арестувани всичките и да им се потърси сметка за годините работа срещу България - затварянето на Марица Изток, спирането на магистралите, забраната на Трети март, законите за смяна на пола на децата ни гласувани от Кирил Петков!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демокрация значи управление на мнозинството. Значи ще ви управляват негласувалите.
14
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2 защо ГЕРБ все виновни даже и за слънчевото затъмнение Докога това 2 шарлатаните алчни нагли лицемери решили че са най е не са никакви България е на всички българи не е на Денков не е на никого кога това ще се разбере Невиждано разделение защо кой го поддържа и се получи отблъсква гласоподаватели Кой разруши държавата последните 4 години стани да седна е
13
13
 
11
 
! Отговори
Царя е гол преди 3 месеца
Пътят към АДА е послан с добри намерения. Навлязаха проруски партии, като говорят точно това, което доста глупави българи искат да чуят. Някой да иде да види стандарта на живот в Сърбия, Македония, Русия, Куба, Северна Корея, Китай, Индия. Ние помним 90г,заплатите от по няколко долъра. Ще се врътнат Европа и САЩ, хич не им дреме за такива *** като нас и с нашата нулева икономика, пак хипер инфлации, мор и гърч. При Русия хората са крачмарска мебел, стол маса и човек, на никой не му дреме заЧо
12
2
 
15
 
! Отговори
дедо от село преди 3 месеца
симеончооо,на есен пак с песен и на нови избориии,мойто момче!
11
0
 
10
 
! Отговори
хем никой не преди 3 месеца
ходи да гласува , хем всички протоколи грешни . как става това . 4 пъти по малко гласуват . в секциите всички протоколи грешни . нарочно е сигурно . да се манипулира и забави крайния резултат . цял ден по тв грешни прогнози и резултати . от 100 процента обработени ще има други още подредби .
10
7
 
25
 
! Отговори
До Нане преди 3 месеца
То пък едно величие...пълно безличие, новите шарлатани, които все пак успяха да откраднат няколко процента от Възраждане.
9
12
 
11
 
! Отговори
Червен Кольо преди 3 месеца
Айдеее Харвардията се отече в канала...Асан Васильов е НАЙ-СЛАБИЯ финансов министър в историята ни - за 2 години докара 30% ИНФЛАЦИЯ И СТОПИ СПЕСТЯВАНИЯТА НА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ!! ГУМЕН РЕЧЕВ РЯПА ДА ЯДЕ...
8
6
 
30
 
! Отговори
Хабибито преди 3 месеца
Благодарим негласуващи!Сърдечно от ДПС
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега пък Радев ще спасява държавата."От трън та на глог, но още по- висок"